Ürünleri uzun süre muhafaza ederek kullanmak günümüzün teknolojik imkanlarının bulunmadığı dönemlerde zor bir işti. Ve bu zorlukları aşmak için yaratıcılığını kullanan insan, çok sevdiği malzemeleri tazesini bulamadığı zamanlarda da tüketebilmenin sırlarını keşfetti. Mutfağımızın vazgeçilmez ürünlerden biri olan ve neredeyse katılmadığı yemek olmayan salça da keşfedilen bu sırlardan biri. Acı ya da tatlı biberden de elde edilebilse bile en yaygın olarak kullanılanı domates salçası olan bu ürün, aslında taze domates lezzetini ikame etmesi beklenirken söz konusu yemekler olduğunda, belki de ondan daha çok öne çıkan bir malzeme haline gelmiştir.
Aslında mutfaklarımızda bulamasak ”Nasıl yemek yapacağım şimdi?” diye düşündüğümüz bu ürünün bizler için çok uzun bir maziye sahip olmaması da şaşırtıcı değil mi? Bildiğiniz gibi domates, 16. yüzyıla kadar yaşadığımız kıtada yetiştirilen bir meyve değildi. Evet, pek çoğumuzun bir sebze olarak bildiği domatesin aslında bir meyve oluşu da şaşırtıcı bir bilgi. Ama ne diyorduk, atalarımızın 16. yüzyıla kadar hiç görmemiş olduğu bir besin, bizim için yokluğu hayal bile edilemez hale geldi. Tabi yalnızca domates için değil, tüm bu söylediklerimiz Türk mutfağının olmazsa olmazı domates salçası için de geçerli.
Domates ve Domates Salçasıyla Enfes Tarifler
Domates salçası, turfanda domateslerde aradığımız lezzeti bulamadığımız zamanlarda imdadımıza yetişirken makarnaya çok yakışan sosların da başkahramanı olur. Örneğin salçalı yağlar, mantı ya da erişte gibi ülkemizin geleneksel makarna tariflerinin değişmez eşlikçisidir. Kısacası, makarnayı domatessiz ve salçasız düşünmek çok zordur biçim için. Şimdi, gelin isterseniz bu üç sıkı lezzet dostunun yarattığı tariflerden bazılarına birlikte bir göz atalım.
Domatesli Köfteli Spaghetti
En sevilen spaghetti soslarını yaratan domatesin köfte lezzetiyle buluştuğu bir yemek.
Patlıcanlı Domatesli Makarna
Domatesin patlıcanla işbirliğinden doğan enfes bir tarif.
Kıymalı Arpa Şehriye Çorbası
Rengini ve lezzetinin önemli bir bölümünü domates salçasına borçlu olan, mutfağımızın şifa dolu çorbalarından biri.
Kuşbaşı Etli Sulu Makarna
Makarnanın katkısıyla hazırlanan bir tencere yemeğini andıran bu enfes tarif, domates salçasıyla lezzetine lezzet katıyor.
Domatesli Peynir Dolgulu Mantı Makarna
Mantı makarnanın içi, birbirine çok yakışan domates ve peynir ile doluyor, sofralarınız çok özel bir tarifle tanışıyor.
Mutfaklarımızın İki Vazgeçilmezi: Domates ve Salçası
Domates ve salça ile hazırlayabileceğiniz harika tariflerin bazılarına bir göz attıktan sonra artık bu iki malzemeyi daha yakından tanımaya geçebiliriz. Makarna soslarının, tencere yemeklerinin, salataların vazgeçilmez lezzetlendiricileri domates ve domates salçası hakkındaki bilgileri gelin hep birlikte öğrenelim.
Domates
Amerika kıtasının dünyaya armağan ettiği bu enfes meyve, onlarca farklı çeşidi ve kendisi kullanılarak üretilen çeşitli malzemelerle uluslararası gastronomi kültürünün göz bebeğidir. Akdeniz mutfağı ve makarnayla da güçlü bağları olan domates; lezzeti, sağlıklı özellikleri, şekli ve renginden gelen dekoratif niteliği ile mutfakta çalışmayı seven herkesin vazgeçilmez bulduğu bir besin.
Sarı, pembe, kırmızı renkleriyle sofralarımızı zenginleştiren domates, içerdiği likopen ile kansere karşı koruyucu özellikler gösterirken vücuttaki kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını da destekler ve yaşlanmanın istenmeyen etkilerini geciktirir.
Domates Salçası
Lezzetin izini sürdüğümüz mutfaklarımızda en büyük yardımcılarımızdan biri olan domates salçası, taze domates lezzetini her mevsimde tabaklarımıza taşıyabilmemizi sağlayan bir üründür. Çekirdekleri ve kabuğundan ayrılan domatesin pişirilerek su miktarının azaltılması ve macun kıvamına getirilmesiyle hazırlanan bu ürün; sos, çorba, tencere yemeği gibi farklı kategorilerden pek çok tarifin olmazsa olmazı.
Kıvamı gibi yoğunlaşmış bir lezzete sahip olan domates salçası, içerdiği bolca A vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasına yardımcı olan, saçın ve saçlı derinin sağlığını artıran bir üründür. Aynı zamanda, içerdiği potasyum ve manganez sayesinde kemik sağlığına da iyi gelir.
Makarnanın en iyi dostlarından biri olan domates ve salçası ile ilgili bilgiler ve bu iki vazgeçilmez malzeme ile hazırlanan makarna tarifleri ile sizlerleydik. Mutfaklardan hiç eksik olmadığını bildiğimiz bu iki ürün ile siz de bugün nefis bir yemek hazırlayabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin de tarifleriyle hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.