Anne sütünden sonra en yararlı besin maddesi olarak bildiğimiz yumurtanın hayatımızdaki yerini sizler için derledik.
Bildiğimiz üzere yumurta en büyük üreme hücresi olmakla birlikte 7’den 70’e herkesin severek tükettiği bir besin maddesidir. Gıda sektörü, yumurtanın en bilinen kullanım alanı olmakla birlikte aslında hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlamıştır. Yumurta kullanımı kimya, kozmetik, tıp ve farmakoloji alanlarında da artmaya başlamıştır.
Peki hayatımızda bu kadar önemli olan yumurtanın bizlere faydaları nelerdir?
Beyin hücreleri arasındaki iletişim akışını sağlayan vitaminler, sevgili yumurtanın içinde fazlasıyla mevcut.
Günde tüketilen iki yumurta, beyin sağlımız için oldukça önemlidir.
Zamanın akışıyla birlikte aldığımız yaşlarla beraber yüzümüzde oluşan çizgilere, estetik müdahale olmadan beslenme şeklimizle de engel olabildiğimiz, Hollanda’da yapılan araştırmalar sonucunda onaylanmış oldu.
Her gün tüketilen yumurta sayesinde cildimizde oluşan lekeler ve çizgilerde yüzde 87 azalma görüldüğü incelenmiştir. Yani, yumurtanın yenileyici ve güzelleştirici etkisi hayatımızda da oldukça etkilidir.
Hamile kalma konusunda da yardımcı olan yumurtanın, vücudumuzdaki Bg vitaminini, fetüste sinir yollarının ve kırmızı kan hücrelerinin yaratılması konusunda destekleyerek zihinsel gerilik riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Vücudumuzdaki en önemli vitamin B vitamini ve folik asitlerdir. 1 tavuk yumurtasında yaklaşık 7 mikrogram folik asit bulunmaktadır.
Lütein her insan için temel bir besin maddesidir. Lütein miktarımız, vücudumuzun ihtiyacı seviyesinde olduğunda net ve keskin bir şekilde görme yetisine de sahip olabiliriz. Yumurtanın içinde de bolca miktarda lütein bulunmaktadır.
Tüm insanların önem verdiği parlak, gür ve sağlıklı saçlar ile güzel bir cilt için ihtiyacımız olanlar; proteinler, B12 vitamini ve biyotindir. Tükettiğimiz tavuk yumurtasında bol miktarda bulunan fosfolipitler sayesinde bu ihtiyaçlarımıza sağlıklı bir biçimde kavuşabiliriz.
Fosfolipitler aynı zamanda karaciğerde bulunan toksitlerin yok edilmesine de yardımcı olur. Yumurtada bulunan kolesterol, fosfolipitlerle dengelenerek sağlığımız açısından faydalı bir bileşene dönüşür. Yumurta vücutta gerçekleşen kötü kolesterol üretimini yavaşlatır. Aynı zamanda yapısındaki omega-3 yağlı asitlerle kan trigliseritlerini düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Yani kısacası her sabah tüketmekten keyif aldığımız yumurta, hayatımızda oldukça önemli bir besin maddesidir. Kendi vücut dengemize göre tükettiğimiz takdirde faydalarını sağlığımızda gözlemleyeceğimiz aşikar.
Sağlıkla kalın.
İlginizi çekebilecek içerik: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Yeni Besinler