
Ülkemizde lezzet diyarı olarak anılan, Akdeniz ve Orta Doğu mutfak kültürünün tüm güzelliklerini buluşturan bölgelerinde, örneğin, Adana ve Gaziantep gibi illerde neredeyse her şeyin içine sıkılmasıyla esprilere konu olan limon, inanılmaz geniş bir kullanım alanına sahip, eşsiz bir meyve. Zihnimizde narenciye bahçelerinin mis gibi kokusuyla özdeşlemiş, denizden gelen esintiler kadar ferahlatıcı, onu bol bol kullananların yakıştırmasıyla “her şeye ilaç” olan limon, mutfaktaki rolü düşünüldüğünde gerçekten mucizevi bir malzeme. Şöyle bir aklından geçirsenize; çorbalara katılır, turşuda yerini alır, salataların olmazsa olmazıdır, birçok tarife sihirli bir dokunuş katan terbiyelerin vazgeçilmez parçasıdır, şerbetlerin tadını dengeler ve görünüşünü parlatır, hatta yemeklerdeki küçük hataları ya da dengesizlikleri gidermek için bile kullanılır. Yemeğin tuzu biraz fazla kaçtıysa bu kusur biraz limon suyuyla giderilebilir ya da yemek fazla yağlıysa hafifletmeye yarar. Balık kokusu gibi rahatsız edici olabilecek kokulara karşı da birebirdir. Hatta soğan, balık gibi malzemelerin kokusunu elden çıkarmak için bile yardımımıza yetişir. Tariflere asidite katmak için de ilk seçenek olarak kabul edilen limon, dünya mutfağında “ceviche” gibi tariflerde asitle pişirme malzemesi olarak kullanılır. Mutfağımızın doğal ve mucizevi kimyasalı diyebileceğimiz limon, tabii ki pek çok sağlıklı özelliğe de sahiptir.
İsterseniz gelin, sadece ülkemiz mutfağının değil, dünya mutfağının da vazgeçilmezi olan limonun sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte keşfedelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Limon
Herkesin bildiği gibi çok güçlü bir C vitamini kaynağı olan limon, muazzam bir bağışıklık desteğidir ve içeriğindeki flavanoidlerin desteğiyle antioksidan etki de gösterir. Oksidatif stres kaynaklı hücresel yıpranmanın önüne geçilmesinde etkilidir.
Limon suyu, asidik özelliğiyle sindirimi rahatlatıp midenin çalışmasını kolaylaştırabilir. Sabahları ılık suyla karıştırılıp içildiğinde bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur.
İdrar söktürücü özellik taşıyan limon suyu, vücudun toksinlerden arınmasını da kolaylaştırır. Detoks içeceklerinin vazgeçilmez bir parçası olması boşuna değildir.
İçerdiği C vitamini sayesinde kolajen üretimini de destekleyen limon, cildin yaşlanmasını geciktirir, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
Potasyum içeren limon, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilir, yapısında bulunan flavanoidler sayesinde kolesterolün düşürülmesinde de etkilidir.
Mutfakların çok yönlü oyuncusu olan limonun sağlıklı özelliklerinden bazılarını gördükten sonra, kullanılmadığı neredeyse hiçbir alan olmayan bu harika malzeme hakkındaki püf noktalarını öğrenmek de işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Karşınızda, limon kullanırken çok işinize yarayacak ipuçları!
Püf Noktaları ile Limon
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, kesmeden önce tezgah üstünde avucunuzla bastırarak yuvarlayabilir ya da 10-15 saniye mikrodalga fırında ısıtmayı deneyebilirsiniz.
Limon kabuğunu beyaz kısmına denk gelmeyecek biçimde rendeleyip, rendelenmiş kabukları eşsiz bir lezzetlendirici olarak kullanabilirsiniz. Rendelediğiniz kabukları, dondurarak muhafaza etmeniz de mümkündür. Rendelemeden önce limonu iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.
Limon suyunu buz kalıplarında dondurarak ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz. Az miktarda limon suyuyla lezzetlendireceğiniz yemeklerde kullanmak için bu oldukça pratik bir yöntemdir.
Kestiğiniz limonun yarısını kullanıp diğer yarısını daha sonra kullanmak için ayıracaksınız, ayıracağınız kısmına tuz serpip kürdanla birkaç delik açabilirsiniz. Bu şekilde buzdolabında kapalı bir kapta muhafaza ettiğiniz limon daha uzun süre taze kalacaktır.
Limon ile Enfes Bir Makarna Tarifi
Akdeniz’in lezzet ve şifa dolu bir diğer ürünü olan enginarla hazırlanan, onun hem lezzetini artıan hem de rengini koruyan limon ile enfes bir makarna yapabilirsiniz. Makarna çeşitlerinin dünya starı spaghetti’nin başrolde olduğu bu tarifte yardımcı rollerde yer alan bu enfes ikiliyle, unutulmaz bir tat elde edebilirsiniz. Limon Kabuklu Enginarlı Spaghetti, en sevdiğiniz lezzetlerden biri olacak.
Akdeniz bahçelerinin ferahlatıcı kokusunu evlerimize getiren ve mutfakta birçok farklı biçimde değerlendirilebilen limon hakkında bilgiler paylaştık. Sağlıklı özelliklerini öğrendiğiniz limonu, püf noktalarından da faydalanarak kullanabileceğini tarifler için şimdi mutfağa girme zamanı! Nuh’un Mutfağı için hazırlanan tarif videolarıyla şeflerimizin de her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın!