Mutluluk bazen bir kuşun kanadında, bazen bir ağacın yeşilinde… Karşı komşunun makarnasının deminde, annemin sıcacık çayının buharında… Mutluluk isteyen herkesin gönlünde, düşleyebilenin kaleminde… Mutluluk senin içinde… Buettner şöyle der: “Mutlu insanlar bir köşede oturup mutlu olmayı beklemezler.” Mutlu olmanın sırrı; anı yaşayabilmekte, düşünme biçimizde, anda kalabilmekte, sahip olduklarınızın kıymetini bilmekt ve, besin tercihlerinizde gizlidir.

Beslenme ve Mutluluğun Biyokimyası 

Beyni besleyen ve duygu durumunu değiştiren besinler vardır. Beyin, çeşitli çevresel etmenlerle uyarılır, bu uyarı yaratan etmene “uyaran” denir. Beyne uyarı taşıyan maddeler vardır, bu maddelere de “uyaran taşıyıcı” denir. Her bir uyaran taşıyıcı beyinde farklı bir duygu yaratır. Mesela, motivasyon ile ilgili uyaran taşıyıcı olan dopaminin düzeyini artıracak şekilde beslenirseniz motive hissedersiniz. Mutluluk ile ilgili uyaran taşıyıcı olan seratonin düzeyini artıracak şekilde beslenirseniz de mutlu hissedersiniz. Biz seratonine basitçe, “mutluluk ve huzur hormonu” diyelim. İşte, beyinde mutluluk ve huzur hissi yaratabilmek için huzur hormonu düzeyini artıracak besinleri tercih etmeniz gerekir. Huzur hormonu seviyesini yükseltebilmek için ise bir tür özel protein yapı taşından yani triptofan adındaki bir amino asitten zengin olan besinleri tüketmeniz… Bu besinler; makarna, muz, yoğurt, kefir, çilek, balık ve bitter çikolatadır.

Belki insana mutluluk veren bir ilaç yok elimizde ama mutluluğun besini var. Makarnadır bu. İnsan beynindeki huzur ve mutluluk hormonu yani seratonin seviyesini yükseltebilmek için triptofan adındaki bir protein yapı taşından yani amino asitten zengin beslenmeniz gerektiğini söylemiştik. Ancak, triptofan küçük moleküllü bir amino asittir ve iri moleküllü amino asitlerin olduğu ortamda yeterince emilemez. Bu durumda da mutluluk ve huzur hormonu yeterince sentezlenemez. Aynı, okul yemekhanesindeki yemek sırası gibi… İri çocuklar varken küçük çocukların yemek sırasında öne geçememesi gibi iri moleküllü amino asitlerin olduğu ortamda da küçük moleküllü amino asitler geride kalır. Bu durumda beyin sahibine seslenir: “Bana triptofan getir, mutlu olmak istiyorum, ama kompleks karbonhidratlarla birlikte getir!” Hal böyle olunca, bir de bakarız canımız makarna çekmiş. Buna “fizyolojik aşerme” denir. Vücut makarna ister. Herhalde insana en mutlu ve huzurlu hissettiren yemeklerden biri de peynirli makarnadır. Yemeğin yarattığı bu mutluluğun arkasında, peynirin triptofandan zengin yapısı ve makarnanın desteği vardır.

mas-fasulyesi

Durum Buğdayından Gelen Mutluluk 

Bu nedenle, mutluluk ve huzur hissini artıran en önemli besinlerden biri olan makarna sık sık sofralarımızda olmalıdır. Ancak her makarna bu etkiyi yaratamaz. Mutluluk ve huzur hormonu seviyenizi yükseltmek istiyorsanız gerçek durum buğdayından yapılmış makarnayı tercih etmelisiniz. Çünkü gerçek makarna, durum buğdayından yapılmış makarnadır. Tüm bunları anlatırken çocukluğuma gittim bir an. Ben bahçede oynarken anneannem mis gibi boncuk makarna pişirirdi. Üzerine de rende peynir, değmeyin keyfime! Her gün olsa yine boncuk makarna yerim. Bugün hâlâ makarna yerken çocukluğuma dönmüşüm gibi hissederim. Makarnamı yavaş yavaş çiğnerken anneannemi yad ederim… Ah canım makarna, sen nelere kadirsin, beni alıp nerelere götürdün. Cemal Süreya şöyle demiş: “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem. Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” Ben buna bir ekleme yapmak istiyorum. Kahvaltının ve makarnanın mutlulukla bir ilgisi olmalı. Siz ne dersiniz? Ayrıca şeflerimiz tarafından hazırlanan lezzetli tariflerin olduğu oynatma listemize hemen ulaşabilirsiniz. 

 

Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler