Tabağın İçinde Limonlu Kızarmış Yeşil Biber

Mutfak kültürümüzün klasik lezzet temelini oluşturan bileşenlerden biri, salataların vazgeçilmezi, közlenmiş haliyle kebapların enfes eşlikçisi olan yeşil biber, sofralarımızın daimi konukları arasında. Soğanlı mı, soğansız mı tartışmalarına açık olan ama asla biberli mi bibersiz mi diye tartışılmayan menemenin de vazgeçilmez malzemesi olan bu sebze, mutfağımızın en mütevazı lezzet sırlarından biridir. Tencere yemeklerimizin pek çoğunun temelini oluşturan üçlünün domates ve soğan ile birlikte ayrılmaz bir parçası olan yeşil biber, çoğu zaman varlığının farkında bile olmadığımız eşsiz bir lezzet kaynağıdır. Tek tek saymakla bitiremeyeceğimiz onlarca tarife katılan, kendi başına da geleneksel bir tencere yemeğinde başrol oynayan bu lezzet, içerdiği bol miktarda C vitamini ile bağışıklığımızı da destekleyen ürünlerden biridir.

İsterseniz gelin, mutfağımızın en önemli lezzetlendiricilerinden biri olan yeşil biberin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Yeşil Biber

Portakaldan daha fazla C vitamini içeren yeşil biber, bağışıklık sistemini destekler, cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Yeşil biber, antioksidan içeriği sayesinde vücutta serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarının azaltılmasına yardımcı olur ve kronik hastalık riskini düşürebilir.

100 gramı yaklaşık 20-30 kalori olan yeşil biber, diyet yapanlar için ideal bir besindir. Yüksek lif oranıyla uzun süreli tokluk hissi de veren bu sebze, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Yeşil biber, yüksek potasyum ve lif içeriği ile kan basıncını düzenlemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığını destekler.

Yeşil biberdeki lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler, göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilen göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Mutfaklarımızdan asla eksik olmayan yeşil biberin sağlıklı özelliklerinden bazılarını gördükten sonra şimdi onu daha pratik biçimde kullanacağımız ipuçlarına geçebiliriz. İşte yeşil biber kullanırken işinizi kolaylaştıracak püf noktaları…

Püf Noktaları ile Yeşil Biber

Taze yeşil biberler satın almak istiyorsanız parlak, pürüzsüz ve sert olanları tercih edin. Sapı yeşil ve canlı bir renge sahip olan biberler daha tazedir.

Doğrayıp hava geçirmez kap ya da poşetlere aldığınız yeşil biberleri ise buzluk 6-8 ay saklayabilirsiniz.

Acılığı hafifletmek için yeşil biberlerin çekirdek ve iç zarlarını temizlemeyi, 10-15 dakika suda bekletmeyi ya da sirkeli su ile yıkamayı deneyebilirsiniz.

Yeşil biberi fazla pişirmemeye özen gösterin, yüksek ısı C vitamini kaybına neden olabilir. Hafif soteleme veya çiğ tüketim idealdir.

Yeşil biberleri blender’dan geçirip püre haline getirdikten sonra süzerek tariflerinizde doğal bir gıda boyası olarak kullanabilirsiniz.

Yeşil Biber ile Enfes Bir Makarna Tarifi

Acı olmadığından emin olduğumuz bir yeşil biber çeşidi ile enfes bir makarna tarifi hazırlamaya ne dersiniz? Acının arkasında kalmayacak, saf biber lezzetini alabileceğiniz bu tarif: Köy Biberli Makarna. Harika bir renk ve bol bol vitaminle sofraları şenlendirecek bu lezzete çocukların da bayılacağından eminiz. Tabii sadece onlar değil, biber lezzetinin hitap ettiği o çok geniş damak zevki yelpazesine de ulaşacak bu tarifle sofradaki herkesi mutlu edeceksiniz.

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi, sayısız tarifte kullanılan vitamin dolu lezzetlendirici yeşil biberin sağlıklı özellikleri ve onunla ilgili püf noktalarını gözden geçirdik. Şimdi biberle lezzetlenen çok sayıda tariften birini hazırlayarak, “Bugün ne pişirsem?” sorusunu da bertaraf edebiliriz. Mutfakta geçirdiğiniz zamanın daha keyifli geçmesi için her zaman yanınızda olan şeflerimizin tariflerine bakmak da sizin için iyi bir seçim olabilir. Nuh’un Mutfağı’ndan tarif videolarının yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler