Ödemi basitçe dokulardaki sıvı birikimi şeklinde tarifleyebiliriz. Hücre, korunaklı bir bölgedir ve dış çeperi bir zarla sarılıdır. Bu zardan her madde geçemez, hücre içinden dışına ya da tam tersi yönde serbestçe geçebilen ise sudur. Hücrenin içindeki mineralin suya olan oranı ile hücrenin dışındaki mineralin suya oranı arasında bir denge vardır. Bu denge çeşitli sebeplerle bozulmaya yüz tutunca hücre içinde olması gereken su hücre dışına doğru hareketlenebilir ve ödem gelişebilir. Ödem varlığından en çok etkilenen dokular ayaklar, ayak bilekleri, bacaklar, ellerdir. Kalp yetmezliği, böbrek faaliyetinin yavaşlaması, gebelik gibi hormonal değişimlerin olduğu durumlar, kortizon tedavisi görülmesi, damar geçirgenliğinin artması gibi durumlar ödeme sebep olabildiği gibi yetersiz sıvı alımı, işlenmiş besinlerin sık tüketilmesi, kötü besin tercihleri ve hatalı beslenme alışkanlıkları da ödem nedenlerinin başında gelir. Ödem atabilmek, ödemden kurtulabilmek için dikkat etmeniz gereken beslenme hamlelerini sizin için sıraladık.
Ödemden Kurtulmak İsteyenler İçin Beslenme Önerileri
- Tuz alımınızı sınırlayın. Tuzlu ve salamura besinlerin tüketimini sınırlayın. İşlenmiş besinleri tüketmeyin. Tuzun bileşiminde bulunan sodyum vücudun su tutulumunu artırır.
- Magnezyum alımınızı artırın. Magnezyumdan zengin besinler olan çiğ kaju, çiğ badem, çiğ yer fıstığı, çiğ kabak çekirdeği, muz, kayısı, yoğurt, bitter çikolata, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnayı günlük beslenme rutininizde daha sık tüketin.
- B6 vitamininden zengin beslenin. B6 vitamini vücudun sıvı dengesinin kurulmasına yardımcı olur. B6 vitamininden zengin besinler; durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, bulgur pilavı gibi tam tahıllı besinler, nohut gibi kuru baklagiller, kırmızı ve beyaz et, süt ürünleri, balık, yumurta, havuç, ıspanak, bezelye, tatlı patates, muz, avokado, Antep fıstığıdır.
- Potasyumdan zengin besinleri daha sık tüketin. İnsan vücudunda sodyum ile potasyum mineralleri arasında bir denge vardır. Potasyumdan zengin beslendiğinizde sodyum atımınız artar ve ödemden kurtulmanız kolaylaşır. Potasyumdan zengin besinler; durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, bezelye, karnabahar, patlıcan, kereviz, kayısı, hurma, tüm kuru meyveler, çiğ kuru yemişler, incir, muz, kivi, patates, domates, limon, havuç, brokoli, pancar, kuşkonmaz, karpuz, kabak, kavun, çarkıfelek meyvesi, Hindistan cevizi, Brüksel lahanası, avokado, kuru baklagiller, yeni dünya (Malta eriği), mantar, domates, salatalık, asma yaprağı, lahana, bakla, bal kabağı, maydanoz, börülce, patates, bulgurdur.
- Rafine karbonhidratlar yerine durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, bulgur gibi kompleks karbonhidrat kaynağı besinleri tüketin. Rafine karbonhidrat kaynağı, basit şeker içeren besinler vücutta su tutulumunu artırabilirler.
- Masaj yapmak ödemi azaltır. Etkilenen bölgeye kalbe doğru sıkı ama ağrılı olmayan bir şekilde masaj yapmak sıvının o bölgeden dışarı çıkmasına yardımcı olabilir.
- Egzersiz yapmak ödem oluşumunu azaltabilir. Egzersiz fazla sıvının kalbe geri pompalanmasına yardımcı olabilir.
- Ödem atabilmek için bol su içilmelidir, günde 2 ila 2,5 litre kadar. Yeterli su alımı böbrek faaliyetini destekleyerek ödemi azaltabilir.
- Şeftali, kabak, salatalık, karpuz gibi su içeriği yüksek besinlerin tüketimi artırılabilir.
- Ananasta bulunan bromelain isimli biyoaktif bileşen selülit oluşumuna neden olan proteinlerin parçalanmasında yararlı olup bu sayede vücuttan su atımını artırabilir. Günde bir dilim ananası ara öğünlerde bir küçük kase yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Yeteri kadar protein tüketilmelidir; ne az ve de aşırı miktarda. Yetersiz protein tüketimi kan proteinleri seviyesini etkileyerek ödem yatkınlığını artırabilirken, aşırı protein tüketimi böbreklerden sıvı kaybını artırarak vücudun sıvı dengesinin bozulmasına neden olabilir.
- Stres de yine kasların kasılı halde kalmasına sebep olduğu için dolaşım sisteminin çalışma şeklini etkileyerek ödeme sebep olabilir.