Son yıllarda, tüm dünya, uzun yaşamın sırrının Akdeniz diyetinde gizli olduğunda hemfikir. Akdeniz diyeti makarna gibi tam tahıllı besinlerin, zeytin ve zeytinyağının, deniz mahsullerinin, bolca sebze ve meyvenin tüketildiği bir beslenme modelidir. Akdeniz diyetine uygun beslenen kişilerde kronik hastalık riskinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Akdeniz diyet örüntüsüne uygun beslenenlerin hoşuna gidecek, yeni bir düzene başlaması gerekenler için de ilk adımı atmalarına yardımcı olacak bir tarifle karşınızdayız: Manisa Akhisar Domat Zeytinli Sirkonto. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

 

Manisa Akhisar Domat Zeytinli Sirkonto Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Balkabağı kıymetli bir A vitamini kaynağıdır. 100 g balkabağı tükettiğinizde günlük A vitamini gereksinimimizin çoğunu karşılamış olursunuz.
  • Balkabağının bileşiminde bulunan alfa-karoten, beta-karoten and beta-kriptoksantin gibi antioksidan bileşikler kanser riskini azaltır.
  • Balkabağı; A, C ve E vitamini ile folik asit ve bitkisel demir kaynağı oluşuyla bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • İçerdiği lutein ve zeaksantin ile katarakt oluşumunu geciktirir, göz sağlığını korur.
  • İyi bir posa kaynağı olmasından dolayı prebiyotik özellik gösterir, mikrobiyotamızı besler, kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Balkabağı; bileşiminde bulunan A, C ve E vitaminleri ile cilt sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirici etki gösterir, güneşin zararlı UV ışınlarının etkisini azaltır.
  • Makarnanın B1 vitamininden zengin oluşu kaslar ile sinirler arasındaki iletişimi güçlendiren bir besin olmasını sağlar. Kas-sinir iletişiminin güçlü olmasının en önemli olduğu organlardan biri kalptir. Kalp kası ne kadar güçlü ise kalp sağlığı da o kadar iyidir.
  • Birçok inme vakasının kökeninde kan homosistein düzeyini yükselten besinlerin tüketimi yatar. Makarna homosistein düzeyini düşük tutan besinlerden birisi olduğu için inme riskini azaltır.
  • Kadınların menstrüasyon döneminde düzenli makarna tüketimi seratonin düzeyini yükseltici etkisi ile duygusal dalgalanmaların, huzursuzluk hissinin, gerginliğin önüne geçer.
  • Zeytin, oleik asitten yani omega 9 yağ asidinden zengin bir besin olmasından dolayı vücuttaki iltihabı azaltır, kalp ve damar hastalığı riskini düşürür ve kanserden korur.
  • Domat zeytini iyi bir E vitamini kaynağıdır; bu özelliği ile cildi besler, antioksidan kapasitesi yüksektir.
  • Akhisar Domat Zeytini, oeuropein ve hidroksitirozol adında antioksidan özelliği olan biyoaktif bileşenler içerir. Bu sayede bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Manisa Akhisar Domat Zeytini’nin bileşiminde bulunan oleanolik asit; karaciğer hasarından korur, kan yağlarını seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur, enflamasyonu azaltır.
  • Zeytinin bileşimindeki quercetin kalp sağlığını güçlendirir.
  • Zeytinin yüksek antioksidan kapasitesi; diabet, Alzheimer hastalığı, artrit gibi kronik hastalık riskini azaltır.

Manisa Akhisar Domat Zeytinli Sirkonto tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Besin ögesi Miktar
Enerji 477,7 kcal
Karbonhidrat 57 g
Protein 10 g
Yağ 21,95 g
Posa 6,45 g
A Vitamini 164,4 µg
E Vitamini 4,7 mg
K Vitamini 6,8 µg
B1 Vitamini 0,125 mg
B2 Vitamini 0,15 mg
Niasin 1,1 mg
B5 Vitamini 0,9 mg
Biotin 3,9 µg
B6 Vitamini 0,25 mg
Folik asit 71,85 µg
B12 Vitamini 0,025 µg
C Vitamini 34,6 mg
Sodyum 701,3 mg
Potasyum 750,7 mg
Magnezyum 37,4 mg
Kalsiyum 96,8 mg
Fosfor 99,3 mg
Kükürt 57,3 mg
Klor 1397 mg
Demir 2,25 mg
Çinko 0,5 mg

Manisa Akhisar Domat Zeytinli Sirkonto tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %50’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %9’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %42’ini karşılamış oluruz.Manisa Akhisar Domat Zeytinli Sirkonto tarifimiz öğle öğünü için besleyici ve keyifli bir alternatiftir. Aynı zamanda Akdeniz diyet örüntüsüne uygun bir tariftir. Akhisar Domat Zeytini’nin quercetinden zengin yapısı, metionin içeriği düşük yani kan homosistein düzeyini hızlı yükseltmeyen bir besin olan makarna ile birleşince kalp hastaları için değerli bir öğün ortaya çıkar. Tarifimizde kullandığınız zeytinin tuz içeriğine dikkat etmenizi öneririm. Tuzlu zeytin kullanırsanız yüksek tansiyon hastalarına ikram etmeyin.

       Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler