• masanın-üzerindeki-piyaz-tabağı

Ülkemizin zengin mutfak kültürü; enfes tencere yemekleri, kebaplar, hamur işleri gibi ana yemek çeşitlerinin yanında harika salata, soğuk atıştırmalık ve garnitürleri de içerir. Kimileri rahatlıkla ana yemek olarak da tüketilebilecek kadar doyurucu ve lezzetli yemekler olan bu tarifler, bazen bir yöreyle ya da şehirle birlikte anılan bir ün kazanır. Galiba böyle lezzetlere verilebilecek en iyi örneklerden biri de Antalya usulü piyazdır. Ülkemizin pek çok yöresinde salata ve özellikle köftenin yanında garnitür olarak servis edilen piyaz, Antalya’da bir başka lezzet kazanır çünkü. Klasik tarifinde kuru fasulye ile birlikte soğan, maydanoz, limonun kullanıldığı oldukça sade bir malzeme listesine sahip olan piyaz, Antalya’da mutlaka tahin eklenen bir sosla lezzetlendirilir, yumurta ve domatesle de zenginleştirilir.

Mutlaka gidilip yerinde tadılması gereken bu tarife, asıl tadını verenin Antalya’nın küçük ama çok lezzetli Çandır fasulyesi olduğu da söylenir. Köftenin yanında servis edilmesi makbul olan ve daha pek çok lezzete başarıyla eşlik eden piyaz; farklı damak tatlarına uyarlanmaya, temel tatlarına sadık kalınarak zenginleştirilmeye çok uygun bir tarif. Yani, her ne kadar Antalya’da yapılanı apayrı bir lezzete sahip olsa da farklı fasulye türleri ve çeşitli reçetelerle nerede olursak olalım güzel bir piyazın tadını çıkarmamız mümkün. Hatta klasik tarifi başka bir noktaya taşımak adına maş fasulyesi gibi sağlıklı özellikleriyle öne çıkan baklagilleri kullanarak da bir piyazı yorumlayabiliriz.

Birbirinden Nefis Piyaz Tarifleri 

Peki ya makarna? Farklı malzemelerle bir araya gelerek neredeyse sayısız salata tarifi üretmemize olanak tanıyan bu enfes ürün de sizce piyazda kullanmak için çok iyi seçim olmaz mı? İsterseniz gelin, kimilerinde makarnanın da lezzeti ve besleyiciliği artıran bir konuk olarak yerini aldığı piyaz tariflerine bir göz atalım.

Alanya Avokadolu Ülübü Piyazı 

Akdeniz bölgemizde ülübü de denilen börülce ve avokado ile hazırlanmış farklı bir piyaz tarifi.

Bulgurlu Zeytin Piyazı 

Bulgur ve zeytinle lezzetlenen, mutfakta yaratıcılık örneği bir lezzetli bir piyaz.

Makarnalı Maş Fasulyesi Piyazı 

Sevimli ve sağlıklı baklagil maş fasulyesi ile makarna lezzetinin buluştuğu enfes bir tarif.

Akdeniz Piyazlı Makarna 

Ülkemiz mutfağının meşhur piyaz tarifine makarnalı bir katkı…

Makarnalı İç Baklalı Piyaz 

Fasulye yerine iç bakla kullanılarak yapılan ve makarna ile doyuruculuğu katlanan bir tarif.

tabağın-içindeki-kuru-fasulyeler

Piyazlar İçin İki Nefis Baklagil: Kuru Fasulye ve Maş Fasulyesi

Pek çoğu makarnanın sihirli dokunuşuyla zenginleşen piyaz tarifleri  ile bu lezzet dolu yemeği nasıl çeşitlendirebileceğimize dair bir fikir edinmiş olduk. Şimdi sıra, enfes piyazlar hazırlayabileceğiniz iki baklagili tanımakta. Kuru fasulye ve maş fasulyesi hakkında lezzetli mi lezzetli bilgiler karşınızda….

Kuru Fasulye 

Ülkemizin en çok tüketilen ve en sevilen yemeklerinden birinin arkasındaki lezzet olan kuru fasulye, klasik piyaz tarifinin de baş kahramanı. İçeriğindeki malzemeler yöreden yöreye farklılık gösterse de ülkemizdeki piyaz tariflerinin değişmezi olan bu ürün; tadına doyum olmayan yemeği, pilakisi, ezmesi ile mutfağımızın önde gelen malzemeleri arasında yer alır. Ayrıca bu enfes kuru baklagil, çok da sağlıklıdır.

Kuru fasulye, içeriğindeki niasin maddesi ile migren ataklarında yaşanan baş ağrısını gidermeye yardımcı olur. İçerdiği bol miktarda lif sayesinde uzun süreli tokluk hissi vererek kilo kontrolüne katkı sağladığı gibi yapısında bulunan K vitamini ile beyin sağlığını da destekler.

Maş Fasulyesi

Sağlıklı ve sevimli, bu mini mini baklagil, farklı bir piyaz hazırlamak isteyenler için çok iyi bir tercih. Baklagillerin sahip olduğu tüm yararlı özellikleri taşıyan maş fasulyesi, lezzetiyle de fark yaratmayı başaran bir üründür. Salata tariflerine çok yakışan ve bu tariflerde sık sık karşımıza çıkan maş fasulyesi, uzun yıllardır uzman tavsiyelerinden de eksik olmayan bir besin.

Kanserli hücre oluşumu riskini azaltan maddeler içeren maş fasulyesi, vitamin ve mineraller açısından da çok zengindir. İçerdiği bol miktarda lesitin ile karaciğer yağlanmasına da iyi gelir.

Köftenin, kebapların yanına çok yakışan ve makarnanın da katkısıyla sıcak yaz günlerinde ferah ferah tüketilecek bir ana yemeğe dönüşebilen piyaz tarifleri hakkında bilgiler edindik. Ayrıca en lezzetli piyazları hazırlayabileceğiniz iki enfes baklagili de daha yakından tanıdık. Şimdi, herhalde pek çoğumuz için mutfağa girip harika bir piyaz yapmanın tam zamanıdır! Zorlandığınız ya da fikre ihtiyaç duyduğunuz noktalarda, Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı enfes tariflerden oluşan oynatma listesine başvurabileceğinizi hatırlatırız. Şimdiden afiyet olsun.

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler