Makarna deyince insanın aklına lezzet geliyor. Çeşit çeşit şekiller, rengarenk soslar, doyurucu tabaklar… Ama bir taraftan da altın sarısı irmik geliyor, rüzgarda sallanan buğday başakları, bereketli topraklar, olanca cömertliğiyle tabiat… Kanaatkarlığı, dayanışmayı ve dünyevi olandan uzaklaşmanın özgürleştirici yanını öğreterek, insanın ruhunu doyuran Ramazan ayı geliyor. Ve tabi Ramazan ayına tüm bu nitelikleri kazandıran oruç ibadeti… Makarnadan buğdaya, buğdaydan toprağa varan yolda, insan gündelik rutin içinde unutulan bağlantıları yeniden kuruyor kafasında. Makarnanın da bembeyaz un ve ekmek gibi, diğer bütün nimetler gibi kutsal olduğunu bir kez daha hatırlıyor.
Makarna, ekmeğin kutsallığına kardeş bir buğday ürünü olarak Ramazan sofralarına çok yakışan bir yiyecek. Ayrıca sağlıklı özellikleriyle de oruç ibadetini yerine getirirken bize destek oluyor. Gün içinde ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi, vitamin ve mineralleri içeren makarna; verdiği uzun süreli tokluk hissi, kan şekerini yavaş yavaş yükseltmesi ve içerdiği bolca lif sayesinde sindirim sistemini desteklemesiyle adeta Ramazan öğünleri için yaratılmış bir ürün niteliği kazanıyor. Ayrıca kendisine eşlik edecek neredeyse tüm malzemelere uyum göstermesi ve her keseye uygun, erişilebilir bir ürün olması da makarnayı Ramazan’ın ruhuna uygun bir besin haline getiriyor.
Sadece farklı malzemelerle gösterdiği uyumla değil, farklı türde tariflerin hazırlanmasına olanak tanıyan yapısıyla da öne çıkan makarna; Ramazan ayının çok özel iki öğünü olan iftar ve sahur için hazırlanacak en lezzetli yemeklerin baş kahramanı olabiliyor. Keyifli bir iftar sofrasında, katları arasında enfes dolguya ev sahipliği yapan, üstü nar gibi kızarmış bir fırın makarna ya da sahur için ferahlatıcı bir sosla hazırlanmış bir salata… Makarnayla hazırlayabileceğiniz, Ramazan öğünlerine çok yakışacak lezzetler saymakla bitmez tabi. Biz yine de bir fikir oluşturmak için birkaç örnek verelim isterseniz.
Ramazan Sofralarınız İçin Makarnalı Tarifler
Ispanaklı ve Hellimli Makarna Salatası
Ispanak ve hellim peynirinin buluştuğu bu canlılık verici ve hafif makarna salatası, sahur için harika bir tarif olabilir.
Ispanaklı Penneli Tavuk İncik
Ispanak ve makarnanın enerji dolu birlikteliğine protein deposu tavuk inciğin katkısıyla hazırlanan bu lezzet, iftar sofralarına çok yakışacak bir ana yemek.
Bezelyeli Bahar Makarnası
Bezelyeyle lezzetlenen, bahar renkli ve tazeleyici bu tarif, ilkbahara denk gelen bu Ramazan ayında favori yemeğiniz olabilir.
Ispanaklı Pastırmalı Fırın Makarna
Pastırma ve ıspanağın uyumundan doğan ve iftarda ana yemeğiniz olabilecek harika bir fırın makarna tarifi.
Enginarlı Bezelyeli Makarna
Sağlık deposu iki sebzenin makarnaya lezzet ve renk kattığı bu tarif, Ramazan öğünlerinde değerlendirmek için biçilmiş kaftan.
Makarnaya İki Sağlıklı Arkadaş: Ispanak ve Bezelye
Ispanak ile bezelyenin lezzet ve sağlık kattığı, Ramazan öğünlerinde gönül rahatlığıyla hazırlayıp tüketebileceğiniz birkaç örneğe göz attıktan sonra, bu iki eşsiz malzemeyi daha yakından tanımak istersiniz diye düşünüyoruz. Oruç tutarken ihtiyaç duyduğumuz sağlıklı besin ögelerini bolca içeren ıspanak ve bezelye hakkında bilgiler karşınızda…
Ispanak
Uzun yıllardan beri sağlıklı özellikleriyle mutfaklarımızın yeşil gücü olarak gördüğümüz ve içerdiği bol miktarda demir ile öne çıkan ıspanak, lezzetiyle de makarnaya çok yakışan besinlerden biri. Demirle birlikte vücudumuz için yararlı diğer birçok vitamin ve minerali de içeren bu harika besin; sindirimin ideal bir hızla gerçekleşmesine yardımcı olarak tokluk süresini uzatan enzimler içeriyor. Kompleks karbonhidrat ve liften zengin bir yapıyla desteklenen bu özelliği sayesinde ıspanak, Ramazan öğünlerinde tüketmek için çok iyi bir alternatif haline geliyor.
Ayrıca ıspanağın, oruç tutarken kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymamıza yardım eden bir besin olduğunu da ekleyelim. Çünkü bu şifa deposu sebze, 100 gramında tam 91 gram su içeriyor.
Bezelye
Klasik garnitür tarifinin vazgeçilmez bileşeni olan bezelye; salata, soğuk başlangıç gibi tariflere çok yakıştığı gibi makarnaya da başarıyla eşlik eden bir baklagil. Lezzeti ve sağlıklı özellikleri ile kış hazırlıklarının ve derin dondurucuların demirbaşlarından biri haline gelmiş olan bu enfes ürün, hem iftarda hem de sahurda değerlendirmek için çok uygun, hafif ve besleyici bir seçenek oluşturuyor. İçerdiği potasyum ile oruç tuttuğumuz günlerde tansiyonumuzun dengede kalmasına katkı sunan bezelye, yapısında bulunan B1 vitamini sayesinde uyku düzenimizin iyileştirilmesine de yardımcı oluyor. Böylece, bol lifli ve uzun süreli tokluk hissi verebilen bezelye ile makarnanın buluştuğu bir sahur tarifi, ertesi gün iftara kadar zinde kalmamızı sağlayabiliyor.
Makarnadan irmiğe, irmikten buğdaya, buğdaydan toprağa derken, lafı makarnalı enfes tarifler ve bu tariflere lezzet katan ıspanak ve bezelye hakkında bilgilere kadar getirdik. Şimdi, bu bilgileri kullanarak sağlıklı ve lezzetli yemeklerle bezeli Ramazan sofraları kurmakta sıra… Keyifli iftar yemekleri ve sizi gün boyu zinde tutacak sahur lezzetleri hazırlamak için size gereken ıspanak, bezelye ve yeterince makarna… Eğer farklı tarifler hazırlamak için desteğe ihtiyacınız varsa da Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi’nin şefleri her zaman yanınızda. Ispanak ve bezelyeli lezzetlerden oluşan oynatma listemizi izleyerek bu desteğe hemen ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.