11 ayın sultanı Ramazan başladı. Oruç tutanlar için beslenme ve yaşam alışkanlıklarının değiştiği bu ayda, dengeli ve yeterli beslenmek için yapılabilecekleri sizler için listeledik.

 

Sahura Mutlaka Kalkın

Öncelikle sahura kalkmanın önemi kavranmalı. Sahura kalkmadan tutulan oruçta vücudumuz yaklaşık 20 saat aç kalmakta. Bu da kan şekerinizin erkenden düşmesine ve buna bağlı olarak sağlığınız açısından risk oluşturmasına sebep olur. Bu sebeple sahura mutlaka kalkmalısınız.

Sahurda aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız. Gün içerisinde daha uzun süre tokluk sağladığı için protein açısından yüksek süt, yumurta, peynir ve yoğurt tüketebilirsiniz.

Sıvı alınması önemli olduğundan bol su içmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vücut direncinizi artırmak için mevsim meyvelerinden tüketebilirsiniz. Sahur için en ideal beslenmenin kahvaltı şeklinde olduğunu unutmayın.

 

 

Bol Sıvı Tüketin

Ramazan ayında vücudumuz uzun saatler susuz kalmakta ve bu da vücudumuzda su ve mineral kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple Ramazan ayında günde 2-2,5 litre su içmelisiniz. İftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Bununla birlikte yemeklerinizin yanında sıvı ihtiyacınızı karşılayacak taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soda gibi içecekler de tüketebilirsiniz.

 

İftarda Vücudunuza Fazla Yüklenmeyin

Uzun saatler aç kaldıktan sonra midenizi yormamak için orucunuzu su ile açabilirsiniz. Ardından içeceğiniz çorba midenizi yormadan ana yemeğe hazırlayacaktır. Ana yemeğe başlamak için çorbanızı içtikten sonra 5-10 dakika midenizi dinlendirmelisiniz. Uzun süre aç kalan mideniz için büyük porsiyonlar yerine iftar sonrası zamana yayarak 1-2 saat arayla küçük porsiyonlar şeklinde yemek yiyebilirsiniz. Midenizi yormamak adına yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmelisiniz. İftar menünüzde tercih edeceğiniz yemeklerin de aşığı yağlı veya tuzlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Fazla kalorili besinler kilo almanıza sebep olabilir. Menünüzde kan şekerinizi hızla yükselten beyaz ekmek ve pirinç gibi gıdalar yerine tam buğday ekmeği, kepek ekmeği, bulgur, kepekli makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek ve bol posalı besinler tercih edebilirsiniz. Ayrıca et, tavuk ve balık gibi besinleri de iftar sofralarınıza ekleyebilirsiniz.

 

İftar Sonrasına Dikkat

İftardan hemen sonra tatlınızı yemeyin. 1-2 saat ara verdikten ve midenizi dinlendirdikten sonra tatlınızı yiyebilirsiniz. Ancak özellikle ağır şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları yerine mevsim meyvelerini ya da sütlü ve daha hafif tatlıları tercih edebilirsiniz. Yemek sonrası bastıran uykunuza karşı koymalı ve hemen uyumamalısınız. Uzun süren açlıktan sonra birden çok yemek ve yemek sonrası hemen uyumak reflü, kabızlık ve hazımsızlık gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Ayrıca bilgisayar ve televizyon karşısına geçerek hareketsiz kalmak yerine iftar sonrası biraz hareket etmelisiniz. Basit egzersiz hareketleri ve kısa mesafeli yürüyüşler ile sindirim sisteminize fayda sağlayabilir ve Ramazan ayını sağlıklı sürdürebilirsiniz.

 

 

İlginizi çekebilecek içerik: Sağlıklı Bir Ramazan İçin 4 İpucu

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler