
Ülkemizin dört bir yanında her an ulaşılabilen çorbası, enfes bir soğuk atıştırmalık olan köftesi, tencere yemeği ve farklı çeşitleriyle eşlik ettiği pek çok tarifle mercimek, mutfaklarımızın vazgeçilmez malzemelerinden biri. Sarı mercimek de bu protein deposu baklagilin lezzet dolu bir türü. Özellikle çorbası çok lezzetli olan, hem kabuksuz hem de diğerlerine göre daha yüksek bir nişasta oranına sahip bu mercimek türü, salatadan makarna tariflerine hatta sahip olduğu yüksek nişasta oranıyla hamur işlerine kadar pek çok lezzete yerini alır. Islatılıp hamur haline getirilen sarı mercimek ile bitkisel protein oranı yüksek ekmekler bile hazırlamak mümkün. Tüm baklagil ailesi gibi sağlıklı özellikleri ile dikkat çeken sarı mercimek, sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olarak kilo vermek isteyenler tarafından da alternatif bir seçenek olarak kullanılır.
Rengi ve lezzetiyle harika bir baklagil olan sarı mercimeğin sağlıklı özelliklerinden bazılarını, gelin hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Sarı Mercimek
Bitkisel protein açısından zengin bir besin olan sarı mercimek kas gelişimini destekler, vejetaryen/vegan beslenenler için önemli bir protein kaynağıdır.
Sarı mercimek, yüksek lif içeriği ile sindirimi düzenler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Yağ oranı düşük bir besin olan sarı mercimek, sağlıklı bir diyet için idealdir ve kilo verme süreçlerinde tercih edilebilir.
Liften ve potasyumdan zengin, sodyum oranı ise düşük olan sarı mercimek, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Düşük glisemik indeks değerine sahip olan sarı mercimek, yüksek lif içeriğinin de desteğiyle kan şekerini hızla yükseltmez ve şeker hastalığının yönetimine katkı sağlar.
Sağlıklı özelliklerinden bazılarını keşfettikten sonra sarı mercimeği mutfaklarımızda kolayca kullanmamıza yardımcı olacak ipuçlarına bir göz atalım. İşte, sarı mercimek hakkında pratik püf noktaları…
Püf Noktaları ile Sarı Mercimek
Sarı mercimek, diğer bakliyatlar gibi önceden ıslatmaya ihtiyaç duymaz. Yıkanıp direkt kullanıldığında da hızlıca pişer.
Sarı mercimek, 15-20 dakikada pişer. Fazla pişirirseniz lapa olabilir. Çorba için hafif dağılmasını istiyorsanız biraz daha kaynatabilirsiniz, ama tane tane kalması için süreyi kısa tutmalısınız.
Çorba hazırlamak için genellikle 1 bardak sarı mercimeğe 4-5 bardak su kullanılır. Daha koyu kıvam isteniyorsa su miktarı azaltılabilir. Çorba dışındaki tarifler için ise daha az su kullanabilirsiniz.
Sarı mercimeğin sindirim sorunlarına yol açmaması için pişirirken suyuna biraz kimyon veya defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca, ilk kaynama suyunu döküp yeni suyla pişirmeyi de deneyebilirsiniz.
Sarı mercimek pişirirken tuzu en son ekleyin. Pişirmenin başında tuz eklerseniz sertleşebilir ve pişme süresi uzayabilir.
Sarı Mercimek ve Makarna ile Enfes Bir Tarif
Fırında pişen rengarenk sebzeler, vitaminli makarna ve sarı mercimeği bir araya getiren, hem sağlık dolu hem de doyurucu bir lezzet hazırlamaya ne dersiniz? Eğer cevabınız “Evet” ise Fırın Sebzeli Mercimek, tam aradığınız tarif olabilir. Dumanı üstünde bir fırın tarifinin tüm keyfini tabaklara taşıyan, renkleriyle göze de hitap eden bu lezzet ile konuklarınıza bol vitaminli, bol enerjili bir ziyafet sunabilirsiniz.
Kırmızı ve yeşil çeşitlerinin yanına hem rengi hem de lezzetiyle harika bir alternatif olarak yerleşen sarı mercimek hakkında pek çok bilgi edindik. Şimdi, mutfağa girip onunla eşsiz bir lezzet hazırlamanın tam vakti. Mutfakta ilhama ihtiyacınız varsa ya da doğrudan uygulayabileceğiniz tarifler arıyorsanız, hazırladıkları videolarla şeflerimizin her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Nuh’un Mutfağı’ndan enfes tarif videolarının yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!