
Toprağın bize verdiği kimi hediyeler vardır ki insanların layık gördükleri takma isimler onları daha iyi anlatır. Pazarlarda, manav tezgahlarında yıllardan beri “şekerpare” ismiyle karşımıza çıkan kayısı da bunlardan biri. En kalitelileri ülkemizde, özel olarak da Malatya yöresinde yetişen bu harika meyve, kendine özgü tatlı-ekşi dengesi, hafifliği, doyuruculuğu ve mutfaklardaki çok yönlülüğüyle öne çıkar. Geleneksel mutfak kültürümüzde yemeklerin lezzetini meyvelerle dengeleme yönteminin de en bilinen malzemeleri arasındadır ve “gün kurusu” olarak anılan kurusuyla, aşureden kuru yemiş tabaklarına reçelden kebaplara birçok tarifte yer alır. Bu kullanım alanında tandır ve güveç gibi et yemeklerinde karşımıza çıkan kayısı, tatlı tariflerinde ise gelenekselden moderne çeşitli şekillerde kullanılmaya çok uygundur. Şekerin en doğal halinin sunan neredeyse tüm meyveler gibi kayısı da hem lezzeti hem de sağlıklı özellikleriyle göz dolduran bir besindir.
Gelin, mutfaklarımızın güneş rengi “şekerparesi” kayısının sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Kayısı
Kayısı, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının dengelenmesine ve antioksidanlar sayesinde de kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Tüm bu özellikleri onu kalp dostu bir besin haline getirir.
Bol miktarda lif içeren kayısı, sindirim sistemi sağlığının korunmasında önemli yere sahiptir, geleneksel olarak kabızlığın önlenmesinde kullanılır.
Kayısı düşük kalorili, çeşitli vitamin ve minerallerden zengin bir besin olduğundan sağlıklı bir atıştırmalık seçeneğidir.
Kayısıda bulunan bol miktarda kalsiyum, fosfor ve potasyum kemik sağlığını destekler ve güçlendirir.
Özellikle kuru kayısı, demirden zengin içeriğiyle kansızlığın giderilmesi için iyi bir besindir fakat bu etkinin C vitamini alımıyla desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kayısının sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendiğimize göre şimdi onu mutfakta daha pratik ve yaratıcı biçimde kullanmamıza yardımcı olacak ipuçlarına geçebiliriz. Mutfakta kayısıyı keyifle değerlendirmenize yardımcı olacak ipuçları karşınızda!
Püf Noktaları ile Kayısı
Kuru kayısıyı kullanmadan önce 10-15 dakika ılık suda bekleterek yumuşattıktan sonra sos ve püre gibi tariflerde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Elinizde bol miktarda taze kayısı varsa bir kısmını çekirdeklerini çıkarıp dilimledikten sonra buzlukta saklayabilir, smoothie ya da sos hazırlarken değerlendirebilirsiniz.
Kayısı satın alırken olgun ama fazla yumuşamamış olanları seçin. Turuncusunun canlılığı ve hoş bir kokuya sahip olması da kayısının lezzetine dair bir göstergedir.
Kayısıyı buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz. Elinizdeki kayısılar hamsa olgunlaşmalarını hızlandırmak için kese kağıdında ve oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Kayısıyı zencefil, sirke ve baharatlarla kaynatarak et veya peynir tabakları için turşu muadili bir “chutney” yapabilirsiniz. Ayrıca püre haline getirdiğiniz kayısıları hardal ve balla karıştırarak hem salatalar hem de ızgara etler için enfes bir sos elde edebilirsiniz.
Kayısı ile Makarnayı Buluşturan Enfes Bir Tarif
Kayısının sağlıklı özellikleri ve pratik mutfak ipuçlarından sonra sırada, bu meyveyi geleneksel bir makarna çeşidimizle bir araya getiren, lezzet dolu ve doyurucu olduğu kadar sıra dışı bir tarif var: Erişteli Kayısı Yahnisi. Klasik mutfak tekniğimize uygun olarak meyveyle lezzetlendirilmiş bu et yemeği, eriştenin de katkısıyla hem daha da geleneksel bir dokunuş kazanıyor hem de son yıllarda oldukça popüler hale gelen Uzakdoğu mutfağından izler taşıyor. Özellikle her yemekte makarna isteyen çocukların bu tarife bayılacağından eminiz.
Tazesi tezgahlarda yazın habercisi, kurusu senenin her anı tüketilesi kayısının sağlıklı özellikleri, pratik mutfak bilgileri ve onu kullanarak hazırladığımız şaşırtıcı bir tarifi sizlerle paylaştık. Şimdi sıra sizde! Nuh’un Mutfağı’nın videolu tariflerini izleyerek edindiğiniz bilgileri pratiğe dökebilir, misafirleri hayran bırakacak sofralar hazırlayabilirsiniz. Tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!