Tabağın içindeki sebzeli ve peynirli kelebek makarna

Uzun ve gür saçlar hepimizin hayali olsa da bu görüntüye kavuşmanın yolu doğru beslenme hamlelerini yapabiliyor olmaktan geçiyor. Çünkü, ne kadar saçlarımıza bakım yaparsak yapalım, besleyici yağlar sürersek sürelim, işin özü saç köklerinde gizli. Bu nedenle saç köklerimizi beslemeyi öğrenmemiz gerektiğini düşünüyor ve bu doğrultudaki bilgilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Tabağın içindeki sebzeli makarna

Saçın Sağlığını Etkileyen Genetik ve Çevresel Faktörler

Saçlarımızın sağlığı, genetik mirasımız ve çevremizdeki faktörlerin güzel bir karışımıyla şekilleniyor desek yanlış olmaz. Eğer ailede saç dökülmesi ya da erken beyazlama hikayeleri varsa, bu biraz genlerinizden kaynaklanıyor olabilir. Mesela erkek tipi kellik ya da kadın tipi saç incelmesi genetik yatkınlıkla bağlantılı durumlar arasında. Ama üzülmeyin, çünkü genetik tek başına her şey değil!

Çevresel faktörler de saç sağlığı üzerinde oldukça etkili. Hava kirliliği, sürekli stres ve kötü beslenme alışkanlıkları, saç köklerini besleyen mekanizmaları zorlayabiliyor. Üstelik hormonal değişimler de işin içinde. Kadınlarda hamilelik ve menopoz gibi süreçler, erkeklerde ise testosteronun etkisiyle saç dökülmesi daha da artabiliyor.

Ama güzel haber şu: Yaşam tarzınızı değiştirerek tüm bu olumsuzlukları en aza indirebilirsiniz. Bir de doğru ürünleri kullanarak saçlarınıza ihtiyacı olan bakımı verirseniz, genetik ya da çevresel etkilerle savaşmanız çok daha kolay olur.

Daha Sağlıklı Saçlar İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

  • Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarından zengin beslenin. Saçlar keratin adı verilen bir proteinden oluşur. Yeterli protein tüketimi saçların uzamasını ve güçlenmesini destekler. Bu bağlamda tüketebileceğimiz besinler yumurta, kümes hayvanları etleri, kuru baklagiller, yoğurt ve durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarnadır. Yumurta biyotin içerir, saç köklerini güçlendirir. Tavuk ve hindi eti kaliteli, biyolojik değeri yüksek protein sağlar, saç büyümesini destekler. Mercimek, nohut, fasulye gibi kuru baklagiller ve durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna kaliteli bitkisel protein kaynaklarıdır. Yoğurt, insan vücudunda kullanılabilirliği yüksek protein içeriğinin yanında probiyotik özellik taşır ve saç derisi sağlığına katkı sağlar.
  • Omega 3 yağ asitleri saç derisini nemlendirir ve saç tellerinin elastikiyetini artırır. Haftalık beslenme örüntünüze somon balığı gibi derin, soğuk su balıklarını eklemenizi, ara öğünlerde ceviz yemenizi, salatalara semizotu eklemenizi, yoğurdunuza keten tohumu serpmenizi, kahvaltılarda avokado tüketmenizi öneririz.
  • A vitamini, saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlar, sebum üretimini artırır. Havuç, tatlı patates, kayısı, bal kabağı, pembe greyfurt, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, yumurta sarısı A vitamininin iyi kaynaklarıdır.
  • B7 vitamini yani biotin saç büyümesi için gereklidir, saç dökülmesini önler. İyi kaynaklarına örnek olarak yumurta sarısı, badem, yer fıstığı verilebilir.
  • E vitamini, antioksidan etkisiyle saç köklerini korur ve saç derisindeki dolaşımı iyileştirir. Ara öğünlerde çiğ badem, ayçiçeği tohumu, çiğ kabak çekirdeği, salatalarınızda avokado tüketerek E vitamini alımınızı artırabilirsiniz.
  • C vitamini, kolajen üretimini destekleyerek saç yapısını güçlendirir. İlikli kemik suyu çorbası veya balık çorbasının yanında maydanozlu ve bol limonlu bir salata, portakal, çilek, kivi, biber tüketmenizi öneririz.
  • D vitamini, saç dökülmesini azaltır ve saç köklerinin canlanmasını sağlar. D vitamininin temel kaynağı güneş ışığıdır. Bedeniniz güneş görecek şekilde günde yarım saat, güneş kremi sürmeden güneşlenmenizi öneririz. Bunun yanında D vitamini düzeyinizi destekleyebilmek için yağlı balıkları, yumurta sarısını tüketebilir, uzman kontrolünde D vitamini desteği alabilirsiniz.
  • Demir, hemoglobin sentezini artırır ve hemoglobin saç köklerindeki hücrelere oksijen taşınmasını destekler. Demirin bitkisel ve hayvansal kaynakları vardır. En iyi hayvansal demir kaynağı kırmızı et iken ıspanak, mercimek, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna iyi bitkisel demir kaynaklarıdır.
  • Çinko, saç köklerini onarır ve saç dökülmesini önler. Kabak çekirdeği, deniz ürünleri, tam tahıllı besinler (tam buğday makarna, bulgur gibi) iyi çinko kaynaklarıdır.
  • Magnezyum saç köklerinin beslenmesini destekler. Ara öğünlerde çiğ badem, çiğ fındık tüketip, salatalarınıza bolca koyu yeşil yapraklı sebze ekleyerek, günde bir şişe maden suyu içerek magnezyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Günde bir fincan yeşil çay içmenizi öneririz. Çünkü, yeşil çay saç dökülmesini önleyen antioksidanlar içerir.Günde 5 porsiyon taze meyve ve sebze tüketimi sayesinde vücudumuza aldığımız antioksidanlar saç derisini serbest radikal hasarından koruyarak toksin yükünü hafifletir.
  • Yeterince su içmeye özen gösterin. Saç derisinin ve saç tellerinin nemli kalması için yeterli su tüketimi çok önemlidir.

Saç sağlığını iyileştirmek ve uzun, gür saçlara sahip olmak için doğru beslenme alışkanlıklarını hayatınıza dahil etmek çok önemlidir. Sabır ve düzenli bir yaklaşımla, saçlarınızın doğal güzelliğini en iyi şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler