• kuşbaşı etli makarna

Demir, tüm memeli hücreleri için vazgeçilmez bir mineraldir ve yaşamsal öneme sahip olaylarda rol alır. Vücuttaki başlıca görevi oksijen taşınımı ile ilgilidir. Hemoglobinin bileşiminde bulunur, vücudumuzdan zararlı maddelerin atılmasını sağlayan sistemde görev alır, bağışıklık sistemi ve bilişsel-zihinsel performans için gereklidir.

Hayvansal demir kaynağı olan besinler; kırmızı et, kümes hayvanları eti, balık ve deniz ürünleridir. Bitkisel demir kaynağı olan besinler ise; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, pekmez, kuru meyveler ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Bitkisel demir kaynağı besinlerin bileşimindeki demirden vücudumuzun daha iyi yararlanabilmesi için bu besinlerle birlikte C vitamini kaynağı olan besinlerin tüketilmesi gerekir. C vitamini kaynağı besinlere örnek olarak; turunçgiller, çilek, domates, yeşil biber ve kiviyi gösterebilirim.

Bugün, birlik ve dayanışma hisleriyle kurulan Ramazan sofraları için besleyici ve demirden zengin bir tarifle karşınızdayız. Sizler için, leziz bir Kuşbaşı Etli Yoğurtlu Makarna ile ferahlatıcı Çilek Kompostosu tarifi hazırladık. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

 

Kuşbaşı Etli Yoğurtlu Makarna & Çilek Kompostosu Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Yoğurt; protein, kalsiyum, B12 vitamini, B2 vitamini, magnezyum, Bifidobacteria ve Lactobacillus gibi probiyotik bakterilerden zengin besleyici bir besindir.
  • Yoğurdun yapısında bulunan kalsiyum, ince bağırsakta yağ emilimini azaltarak zayıflama sürecini destekler.
  • Yoğurtta bolca bulunan kalsiyum kemik erimesi yani osteoporoz riskini azaltır.
  • Yoğurdun suyuna parlak floresan rengini riboflavin olarak bilinen B2 vitamini verir. Bu vitamin sinir sitemini güçlendirir. Bu nedenle, yoğurdun suyu ziyan edilmemelidir.
  • Yoğurdun besleyici bir sürü özelliğinin yanında doymuş yağ içerdiği de unutulmamalıdır. Bu yüzden, kalp ve damar sağlığına zarar vermemesi için abartılı miktarda tüketilmemelidir.
  • Sarımsak ise allicinden zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal antibiyotiktir.
  • Kırmızı et; beyni, cildi ve tiroid bezini besleyen, büyümeyi ve enzim sistemlerini destekleyen, kan yapan, kalp kasını güçlendiren, enerji metabolizmasını düzenleyen, kas yapımını arttıran, göz sağlığını koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir.
  • Tıpkı yoğurt gibi kırmızı etin hayvansal kaynaklı bir besin olduğu, kolesterol ve doymuş yağ içerdiği, bu nedenle tüketim miktarının abartılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Çilek; bağışıklık sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, C vitamininden ve antioksidanlardan zengin, iltihabı önleyen, şeker içeriği düşük, kalp sağlığını destekleyen bir besindir.

Kuşbaşı Etli Yoğurtlu Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 507,2 kcal
Karbonhidrat 50,05 g
Protein 18,7 g
Yağ 25,55 g
Posa 2,47 g
A Vitamini 63,5 µg
D Vitamini 0,025 µg
E Vitamini 11,05 mg
K Vitamini 2,62 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,2 mg
Niasin 2,67 mg
B5 Vitamini 0,62 mg
Biotin 5 µg
B6 Vitamini 0,15 mg
Folik asit 20,7 µg
B12 Vitamini 2,5 µg
C Vitamini 7,0 mg
Sodyum 101,17 mg
Potasyum 396,2 mg
Magnezyum 21,8 mg
Kalsiyum 71 mg
Fosfor 135,5 mg
Kükürt 121,2 mg
Klor 117,5 mg
Demir 1,3 mg
Çinko 2,7 mg

 

Çilek Kompostosu tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 241,9 kcal
Karbonhidrat 54,6 g
Protein 1,65 g
Yağ 0,8 g
Posa 4,0 g
A Vitamini 6,0 µg
E Vitamini 0,25 mg
K Vitamini 10,0 µg
B1 Vitamini 0,05 mg
B2 Vitamini 0,1 mg
Niasin 1,02 mg
B5 Vitamini 0,6 mg
Biotin 8,0 µg
B6 Vitamini 0,125 mg
Folik asit 88,0 µg
C Vitamini 57 mg
Sodyum 2,0 mg
Potasyum 328,8 mg
Magnezyum 26 mg
Kalsiyum 38,4 mg
Fosfor 50,0 mg
Kükürt 26 mg
Klor 18,8 mg
Demir 5,6 mg
Çinko 0,2 mg

 

Kuşbaşı Etli Yoğurtlu Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %40’ını,
  • Protein gereksinimimizin %15’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %45’ini karşılamış oluruz.

 

Bazıları der ki, “Kırmızı et ile yoğurdu bir arada tüketmeyin.” Esasen bu herkes için doğru bir bilgi değil. Normalde, ince bağırsaklardaki emilim sürecinde kalsiyum, demir, çinko gibi büyük mineraller birbiri ile yarışır. Ancak, sağlıklı insan vücudunun güçlü bir adaptasyon mekanizması olduğu için vücut hangi minerale daha çok ihtiyacı olduğunu ayırt edebilir ve hangi minerali daha önce, daha çok emmesi gerektiğini bilir. Bu nedenle, ileri düzeyde kansızlığı olan kişiler dışında kırmızı et ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin sakıncası yoktur.

 Şeker hastalığı yani diyabeti olan kişiler çilek kompostosu tarifimizi şekersiz olarak yapsınlar.

 

        Dr.Tuba Günebak

            Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler