tavuklu tam buğday penne

Kararlarınızı kalbinizle mi veriyorsunuz, beyninizle mi? Cordaire şöyle demiş: “Bir insanı avucunuza almanın en güzel yolu, kalbini kazanmaktır.” Tabii kalbi sağlam ise, değil mi? Sağlam kalp ve sağlıklı damarların yolu doğru beslenmekten geçer. Kalp ve damar sağlığınızı koruyabilmek için kanınız akışkan olmalı, pıhtılı olmamalı, kolesterol seviyeniz dengeli olmalıdır. Bunları sağlayarak kalp ve damar sağlığını korumanıza yardımcı olacak beslenme önerilerini gelin hep birlikte gözden geçirelim.

 

Kalp – Damar Hastalıklarından Koruyan Beslenme Tercihleri

 

– Kanınızın pıhtılı olmaması için hayvansal kaynaklı besin tüketiminizi kontrol altına almalısınız. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan metionin adındaki bir aminoasit, kanın pıhtılaşmaya olan eğilimini artırabilir. Bu nedenle, günlük enerji gereksinmenizin abartılı olmayan bir kısmını protein kaynağı besinlerden karşılarken, önemli bir kısmını da makarna gibi kompleks karbonhidrat kaynağı besinlerden karşılayarak denge kurmalısınız.

 

– Kanınızın akışkan olmasının, kalp sağlığınızın güçlü olmasının bir diğer yolu da omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmektir. Omega 3 yağ asitlerinin iki türü bulunur; biri EPA (eikozapentaenoik asit), diğeri de DHA (dokozahekzaenoik asit). EPA kalp sağlığını güçlendirirken, DHA beyin sağlığını güçlendirir. Ancak, bu iki omega 3 yağ asidi türünün ikisinin de insan vücudunda sentezlenebilmesi için alfa-linolenik asit adındaki bir molekülün besinlerle alınması gerekir. Bunlar koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, yağlı balıklar, ceviz gibi besinlerdir. Koyu yeşil yapraklı besinler içinde alfalinolenik asit içeriği en yüksek olan semizotudur. Semizotu omega 3 yağ asidi seviyemizi artırır ve kalp sağlığımızı korur.

 

– Kanın akışkan olması, sulanması için semizotu başta olmak üzere koyu yeşil yapraklı sebzelerden zengin beslenmek gerekir. Ancak, semizotunun dezavantajı okzalat içermesidir. Okzalat insan vücudunda demir ve kalsiyum minerallerinin emilebilirliğini azaltan bir moleküldür.  Semizotunda bulunan okzalatın mineral emilimini baskılayan özeliğinin ortadan kaldırılabilmesi için yoğurt ile birlikte tüketilmesi önerilir.

 

– Kolesterol seviyemizin kontrol altına alınabilmesi için bir yandan kolesterol alımımızı kontrol etmemiz yani hayvansal kaynaklı besin tüketimimizi kontrol altına almamız bir yandan da posadan zengin besinleri daha sık tüketmemiz gerekir. Beslenme yoluyla günde 300 mg’dan fazla kolesterol almamamız gerektiğini belirtmek isteriz. Kolesterol içeren bazı besinlerin kolesterol içeriklerini aşağıda bir tablo halinde sizlerle paylaşacağız.

 

tam buğday penne

Tam Buğday Makarna İle Kolesterolünüzü Kontrol Altında Tutun (H2)

Makarna gibi, özellikle makarnalık undan yapılmış tam buğday penne gibi makarnalar bağırsak hareketlerini ve bağırsak pasajını yani besinlerin bağırsaktan geçiş hızını artırarak kolesterolün bağırsaklardan emilim oranını ve dolayısıyla vücuda giren miktarını azaltırlar.

Tam buğday penne makarnanızı satın alırken durum buğdayı irmiğinden yapılmış olmasına özen göstermenizi öneririm. Aksi halde beklediğiniz etkiyi yaşamanız mümkün olmayacaktır. Üzülerek söylüyorum ki Türkiye pazarında ekmeklik undan yapılmış makarnalarla da karşılaşıyoruz. Bu tür makarnaları üretmek yasak olsa da besin tağşişi yani besin hileciliği yapan firmalar bulunuyor.

Makarnanın en sevilen özellikleri hızlı ve kolay hazırlanabilir olması, ulaşılabilir olması, her yaş grubunun favorisi olmasıdır.  Bugün sizler için önerimiz bir tabak yoğurtlu makarnanın yanında semizotu salatası. 🙂 Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hep yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden güzel tariflere ulaşmak için tıklayın. Hem kalp ve damar sağlığını koruyan ve güçlendiren, hem ucuz ve hızlı hazırlanan, ruhunuzu ve de bedeninizi besleyen bir öğün olsun. Makarnalı günleriniz bol olsun.

Bazı besinlerin kolesterol içerikleri

Besin Miktar Kolesterol miktarı (mg)
Yumurta 1 250
Et 100 g 135
Peynir 100 g 56
Karaciğer 100 g 400
Süt 200 g 45
Yarım yağlı süt 200 g 5
Dondurma 100 g 54

Dr. Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler