Makarna, onlarca çeşidiyle dünyanın dört bir yanındaki sofraları süsleyen eşsiz bir ürün. Son yıllarda tam buğday unlu esmer çeşitleri de severek tüketilen ve uzun yıllardır sebzelerin katkısıyla rengarenk türleri de üretilen makarna oldukça sağlıklı bir ürün. Özellikle tavuk ve balık ile aynı tarifte birleştiğinde hem lezzetli hem de sağlıklı yemeklere imzasını atıyor.
En çok sarıya çalan beyaz rengiyle özdeşleşmiş olsa da farklı biçimleri ve renkleri ile de sofralara bir görsel şölen niteliği kazandıran ürünler arasında yer alan makarna, biliyoruz ki aynı zamanda birçok farklı malzemeyle bir araya gelerek, sayısız lezzet kombinasyonu yaratmamıza da olanak tanıyor. Tabi bu malzemeleri lezzetleri ve görsellikleriyle olduğu kadar sağlıklı özellikleriyle öne çıkanlar arasından da seçebiliyoruz.
Bu anlamda sözünü etmeye değer iki malzeme de makarnayla buluştuğunda adeta bembeyaz bir sağlık gücü oluşturan tavuk eti ve balık… Çok sevilen ve klasik makarna lezzetleri arasında yer alan tariflerin hazırlanmasını sağlayan bu iki harika ürün sayesinde sağlığımız için endişelenmemize yer bırakmayacak ziyafetler çekmemiz mümkün.
Balık ve Tavukla Yapılabilecek Makarna Tarifleri
İkisi de insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilen en önemli protein kaynakları arasında yer alan tavuk eti ve balık, makarnayla birlikte neşe dolu bir çiçeğin bembeyaz taç yapraklarını andıran bir üçlü oluşturuyor sanki. İsterseniz bu güler yüzlü çiçeğin bizlere vadettiği farklı lezzetlere, tavuk eti ve balık kullanarak hazırlanabilecek enfes tariflere hep birlikte bir göz atalım.
Tavuklu Lazanya
Fırın makarna tariflerinin parlayan yıldızı lazanyanın tavuk etiyle de bir başka güzel olduğunu gösteren bir tarif.
Meksika Usulü Tavuklu Makarna
Tavuk etinin çok sevildiği Meksika dolaylarından sofralarımıza gelen için enfes bir alternatif.
Köri Soslu Penne
Köri sosu deyince herkesin ilk aklına gelen tavuk eti olmalı. Bu harika lezzet ikilisini makarna ile buluşturan tarif, aynı zamanda tadına doyulmayan bir klasik.
Izgara Levrekli Makarna
Serin maviliklerden gelen en lezzetli balıklardan biri olan levreğin ızgarası nefis oluyor, makarna ise bu tarifte levreğin lezzetini ikiye katlıyor.
Ton Balıklı Makarna Salatası
Çabucak hazırlanan, hafif ve sağlıklı, enfes bir klasik. Bu lezzete ulaşmak için yapmanız gereken tek şey ise makarna salatanıza bir miktar ton balığı eklemek.
Makarna Klasikleri Yaratan İki Lezzet: Tavuk ve Balık
Tavuk eti ve balık kullanarak hazırlayabileceğimiz enfes tariflerden bazılarını tanıdıktan sonra bu iki harika ürün hakkında da biraz bilgi edinmemiz yararlı olacaktır diye düşünüyoruz. İsterseniz şimdi, tavuk eti ve balığın hepimizin malumu olan lezzetlerinin yanında sahip oldukları diğer özelliklere bir göz atalım.
Tavuk
Yapılan araştırmaların ortaya çıkardığına göre insanlar tarafından tam 10 bin yılı aşkın süredir tüketilen tavuk eti; kimilerine göre hayvansal protein almak için sağlıklı bir alternatif, kimilerine göre ise tutkuya dönüşen bir lezzetin ta kendisi. Farklı doku ve lezzet özelliklerine sahip but, kanat, göğüs gibi bölümleri ile birçok tarife kaynaklık eden bu enfes ürün, içerdiği vitamin ve mineraller ile vücudumuzu destekliyor, hatta içerdiği triptofan isimli madde sayesinde serotonin seviyemizi artırarak bize mutluluk da veriyor.
Özellikle kolay hazmedilmesi ve düşük kolesterol içermesi nedeniyle tercih edilen tavuk etinin, yüksek protein ve düşük yağ içeriği ile son yıllarda spor yapanların menülerini süsleyen, gözde bir ürün haline geldiğini de belirtmek gerekiyor.
Balık
Yıllardır sağlıklı beslenme önerisi veren uzmanların dillerinden hiç düşmeyen ve herkesin sık sık tüketmesi tavsiye edilen balık da makarnanın çok sevdiği eşlikçilerden biri. Diğer tüm deniz ürünleriyle birlikte apayrı bir mutfak kültürü kategorisinin de parçası olan balık, farklı özellikler taşıyan birçok türü ile sofralarımıza bir lezzet zenginliği de katıyor. Vücudumuz için çok faydalı olan Omega 3 yağ asitlerini içeren balıklar, aynı zamanda vücudumuz için en kaliteli protein kaynaklarından birini oluşturuyorlar.
Balığın, makarnayla birlikte dünyanın en sağlıklı beslenme modellerinden biri olarak bilinen ve bölge insanının uzun ve sıhhatli bir ömür sürmesini sağlayan Akdeniz tipi beslenmenin de önemli bir parçası olduğunu da unutmayalım.
Sofralarımızın üç sağlıklı beyazı; makarna, tavuk eti ve balık hakkında verdiğimiz bilgiler ve kısa tarif önerilerimiz ile bir yazımızın daha sonuna geldik. Şimdi bu bilgilerle mutfağa girip enfes bir yemek hazırlamanın tam sırası. Eğer yazımızda geçen yemekleri ve daha fazlasını hazırlamak konusunda daha fazla desteğe ihtiyacınız varsa Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesinin her zaman yanınızda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Oynatma listemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.