“Türk mutfağında çorbasız öğün yoktur” desem abartılı konuşmuş sayılmam sanırım. Hatta Türk mutfağında çorbanın öğünü yoktur. Biz kahvaltıda ya da ara öğünde bile çorba içebiliriz. Çorba ile başlanan öğün sindirim enzimlerini artırarak hazmı kolaylaştırır, tokluk hissini pekiştirir, gün içindeki sıvı alım oranını artırır. En sağlıklı çorbalar ise, her besin grubundan besin içerenlerdir. Mesela, tarhanası çorbası. Tarhana çorbası; yoğurt, un veya yarmanın karıştırılıp mayalandırılması akabinde de kurutulması ile elde edilen fermente bir besindir. Tarhananın besin ögesi içeriğini koruyabilmesi için gölgede kurutulması gerekir.
Bereket ve bolluk ayı Ramazan, doğadaki nimetlerin eşsiz değerini bize her sene yeniden hatırlatıyor. Bu hisle, biz de sizler için, mucizevi bir besin olan Kızılcık tarhanasından nefis bir çorba tarifi hazırlıyoruz; Bolu’nun şifa deposu kızılcık tarhanası ile şehriyeyi buluşturuyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.
Bolu Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
- Soğan quercetin adındaki bir biyoaktif bileşenden zengindir. Quercetinden zengin yapısı soğanı, kansere ve diabete (şeker hastalığı) karşı koruyucu bir besin haline getirir.
- Soğanın yapısındaki kükürtlü bileşikler kalp sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.
- Soğanın antioksidanlardan zengin yapısı Alzheimer hastalığından korur.
- Sarımsak, bileşimindeki allicin ile Koronavirüs’ten koruyan besinler listesinde yer alır.
- Tarhananın temel bileşeni olan un, lizin ve treonin adındaki iki aminoasiti fazlaca içermezken, tarhana hazırlarken içine eklenen yoğurt bu amino asitlerden zengindir. Bu da tarhananın dengeli bir aminoasit (protein yapıtaşı) örüntüsüne sahip olduğunun kanıtıdır.
- Fermantasyon ile üretilmesi tarhananın patojen (kötü) mikroorganizmaların üremesine engel olan bir yapıya sahip olmasını sağlar. Bu sayede raf ömrü uzun, sağlıklı bir besindir.
- Kızılcık tarhanası; protein, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, çinko, bakır, magnezyumdan, B vitaminlerinden zengin bir besindir.
- Tarhananın oluşum sürecinde meydana gelen fermantasyon ile; süt şekeri olan laktozun, laktik asit bakterileri tarafından kısmen laktik aside dönüştürülmesi sayesinde, tarhana laktoz içeriği düşük bir besin haline gelir. Bu sayede laktoz intoleransı olan kişiler tarafından kontrollü şekilde tüketilebilir.
- Tarhana glisemik indeksi düşük bir besindir ve bu sayede diabet yani şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.
- Tarhana probiyotik bir besindir.
- Vitaminli şehriye bitkisel proteinlerden zengin bir besindir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile de oldukça besleyicidir. Özellikle çocuk tarifleri için ideal bir lezzet ve kıvam verici olarak kullanılabilir.
- Düşük kolesterol ve sodyum içeriği ile yüksek tansiyon hastalarının tariflerinde yer alabilir.
- Çorbalarınıza kıvam vermek istediğinizde un kavurmak yerine vitaminli şehriye eklemek çok daha besleyici bir alternatiftir.
Kızılcık Tarhanası Çorbası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kızılcık Tarhanası Çorbası tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %44’ünü,
- Protein gereksinimimizin %12’sini,
- Yağ gereksinimimizin %43’ünü karşılamış oluruz.
Kızılcık Tarhanası Çorbası hem bizler hem de çocuklarımız için her öğünde tüketilebilecek besleyici ve özel bir besindir.
Ramazan ayında sıvı ihtiyacınızı tamamlamaya yardımcı olması için hem sahurda hem iftarda, hazmı kolay ve bol sıvı içeren Kızılcık Tarhanası Çorbamızı içebilirsiniz.
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı