Kemik suyu ya da et suyu birçok toplumda şifa kaynağı olarak kabul edilir. Özellikle; enfeksiyon hastalıkları, otizm, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı sendromu, disleksi, dispraksi, depresyon, şizofreni gibi nörogelişimsel ve psikiyatrik hastalıkların beslenme ile tedavisinde etkili olduğu bilinir.

Kemik ya da et suyu hayvan kemiği ya da etinin belirli bir süre (sebzeli ya da sade olarak) suda haşlanması ile elde edilir. Haşlama suyuna sirke eklenmesi de önerilebilir. Ne kadar uzun süre ve yavaş ateşte haşlanırsa o kadar makbul kabul edilir.

Antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve posa içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren Maraş Biberi ve et suyunun lezzetlendirdiği geleneksel bir tarifle karşınızdayız. Bugün sizin için Maraş Biberli Maraş Paçası hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Maraş Biberli Maraş Paçası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Kuzu eti, proteinden, doymuş ve tekli doymamış yağ asitlerinden, konjuge linoleik asitten zengin bir besindir
  • Kuzu eti B12 vitamini, selenyum, çinko, niasin, fosfor ve demirden zengindir.
  • Kuzu eti; kreatin içeriği ile kasları, taurin içeriği ile kalbi, glutatyon içeriği ile metabolizmayı besler.
  •  Sarımsak:
    • Damar sertliğini yani arterosklerozu önler.
    • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur,
    • Kötü huylu kan yağlarının (LDL kolesterol ve trigliserit) seviyesinin düşürülmesini kolaylaştırır,
    • Kan basıncını dengeler,
    • Karaciğer sağlığını destekler,
    • Prostat kanseri riskini düşürür.
  • Maraş Biberi içerdiği kapsaisin ile metabolizmamızı hızlandırır, zayıflama sürecini destekler, eklem ağrılarını azaltır, enflamasyonla savaşır,
  • Maraş biberinin yapısındaki antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini düşürür,
  • A ve C vitamininden zengin içeriği ile viral enfeksiyonlardan korur, göz sağlığını güçlendirir, bilişsel faaliyetleri artırır.
  • Antioksidanlardan zengin yapısı ile dikkat çekici bir baharat olan sumak; kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, enflamasyonu azaltır. Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bugünlerde en sık tüketmemiz gereken baharatlar listesinin başında gelir.

Maraş Biberli Maraş Paçası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögesi Miktar
Enerji 412,4 kcal
Karbonhidrat 16,1 g
Protein 24,1 g
Yağ 28,05 g
Posa 1,42 g
A Vitamini 71,2 µg
D Vitamini 0,05 µg
E Vitamini 1,4 mg
K Vitamini 1,2 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,3 mg
B5 Vitamini 0,92 mg
Biotin 0,8 µg
B6 Vitamini 0,25 mg
Folik asit 34,2 µg
B12 Vitamini 3,25 µg
C Vitamini 15,9 mg
Sodyum 491,4 mg
Potasyum 409 mg
Magnezyum 33,5 mg
Kalsiyum 31,8 mg
Fosfor 221,2 mg
Kükürt 236,2 mg
Klor 711,5 mg
Demir 2,3 mg
Çinko 5,2 mg

 

Maraş Biberli Maraş Paçası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %16’sını,
  • Protein gereksinimimizin %24’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %60’ını karşılamış oluruz.

 

Kuzu eti her ne kadar oldukça besleyici bir besin olsa da kolesterol içeriğinden dolayı fazlaca tüketilmemelidir.

Şehriyeli tarifleri tüketmek için en iyi öğün öğle yemeğidir.

Doymuş yağlardan zengin bir besin olan kuzu etinin damar sağlığı üzerindeki etkisini, tarifimize eklediğimiz; Maraş Biberi, sarımsak ve sumak ile dengelemiş olacağız. Siz yine de, tükettiğiniz kuzu eti miktarına dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler