Tabağın içindeki bal kabağı tatlısı

Mutfağımızda farklı usullerde yapılan tatlısıyla tanınan ve son yıllarda Avrupa mutfağının sevilen tarifleri arasında yer alan çorbasıyla da sofralarımızı süsleyen bal kabağı, Sindirella ya da ülkemizde yerelleşmiş adıyla Kül Kedisi’nin rüyalarını gerçekleştirmesine yardım eden bir masal meyvesi. Cadılar Bayramı’nın sembolleri arasında yer alan ve oyulmaya müsait dokusuyla sanatsal bir materyal olarak da kullanılan bu meyve, capcanlı turuncusuyla yüzlerce yıldır sofralarımızı şenlendirir. Kuruyemiş tabaklarında yerini alan çekirdeklerini de keyifle tükettiğimiz bal kabağının birçok sağlıklı özelliğe sahip olduğunu ve mutfaklarımızda daha çok tarifte kullanılmayı kesinlikle hak ettiğini söyleyebiliriz. O halde, sağlıklı özelliklerinden pratik ipuçlarına ve özel mi özel bir tarife dek hakkında çok şey öğreneceğimiz bal kabağı serüvenine hemen başlayabiliriz.

İlk durağımızda da özellikle çorbası kış mevsiminde şifa niyetine tüketilen bal kabağının sağlıklı özelliklerini gözden geçirebiliriz.

Tabağın içerisindeki balkabaklı etli yemek

Sağlıklı Özellikleri ile Bal Kabağı

Bal kabağı, içeriğindeki beta-karoten ve diğer antioksidan bileşenler sayesinde vücudumuzdaki hücresel yıpranmanın azaltılmasına yardımcı olur, lifli yapısı sayesinde kalp-damar sağlığımızın da koruyucusudur.

Bol miktarda C ve E vitamini içeren bal kabağı, vücudumuzdaki kolajen üretimini destekler, daha parlak ve gergin, sağlıklı bir cilde sahip olmamıza yardımcı olur.

İçeriğinde bulunan beta-karotenin yanı sıra lutein ve zeaksantinle göz sağlığını destekler, katarakt riskini azaltır.

Bal kabağı, yapısında bulunan karetonid, A ve E vitaminleri sayesinde bazı kanser türlerine karşı koruyucu özellik gösterebilir.

Vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoten ve C vitamininden zengin içeriğiyle bal kabağı özellikle kış aylarında tüketebileceğiniz bağışıklık sistemini de güçlendiren bir besindir. C vitamini ayrıca yaraların iyileşmesini de hızlandırır.

Masal dünyasından sofralarımıza konuk olmuş gibi görünen bal kabağının şifa dolu özelliklerini öğrendiğimize göre sırada, mutfakta kullanımıyla ilgili pratik bilgiler var. Bal kabağı hakkında püf noktaları karşınızda!

Püf Noktaları ile Bal Kabağı

Kabak tatlısı yaparken, doğradığınız bal kabaklarını tencereye dizip üzerine şeker gezdirdikten sonra bir gece bekletebilirsiniz. Bal kabaklarının daha kolay piştiğini ve daha da lezzet kazandığını göreceksiniz.

Kullandığınız bal kabaklarının çekirdeklerini temizleyip kavurarak sohbetlere eşlik edecek keyifli atıştırmalıklar haline getirebilirsiniz.

Tatlı için pişirdiğiniz kabaklara 5-6 damla limon suyu eklerseniz, kabakların rengi daha parlak ve canlı olacaktır.

Bal kabaklarını daha hızlı pişirmek için küçük parçalar haline getirebilir ya da düdüklü tencere kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Bal Kabağı ile Bambaşka Bir Makarna Tarifi

İştah açan rengiyle tabakları çekici kılmak için çok iyi bir malzeme olan bal kabağını ve ona çok yakıştığını bildiğimiz bir lezzeti kullanarak bambaşka bir makarna yapabilir, sofradakileri şaşırtabilirsiniz. Klasik makarna sosları ve her zamanki eşlikçilerine kısa bir ara vermenin zamanı geldi: İşte, karşınızda: Tahinli Bal Kabaklı Makarna.

Mutfağımızın en özgün ürünleri arasında yer alan ve yanına yakıştığı malzemelerin lezzetini patlatan tahin, biliyoruz ki bal kabağıyla da çok uyumludur. Öyleyse neden bu enfes ikiliyi bir makarna tabağında da bir araya getirmeyelim? Sağlıklı yağlar ve lif açısından oldukça zengin Tahinli Bal Kabaklı Makarna Tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Rengi, formu, sağlıklı özellikleri ve lezzetiyle sofralarımızda daha sık görmek istediğimiz bal kabağı hakkında birçok bilgi verip harika bir tarif önerisi de paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de ürün bilgisi ve özgün tariflerle mutfağınızda harikalar yaratmak, sevdiklerinizin gözünde usta bir şefe dönüşmek istiyorsanız Nuh’un Mutfağı lezzetlerini mutlaka değerlendirmelisiniz. Bunun için Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarına gönül rahatlığıyla başvurabilirsiniz. Oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler