bamya makarna

Yaz gelince açan rengarenk çiçekleriyle doğa yalnızca gözlerimizi okşamakla kalmaz, mutfaklarımızı da çeşit çeşit lezzet ve sağlık dolu ürünle zenginleştirir. Tazesi yaz aylarında sofralarımızı süsleyen, hafif ve kendine özgü tadıyla dikkat çeken bamya da bu ürünlerden biri. İngilizce konuşulan ülkelerde, dilimize “hanımefendi parmağı” olarak çevrilebilecek “lady’s finger” ismiyle de anılan ve bu ismin taşıdığı zarafetin hakkını veren bamya, ülkemiz mutfağında hayat verdiği bamya çorbası gibi çok özel tariflerle yerini alır. Tabii yalnızca tazesiyle de değil. Bamya öyle sevilen ve aranan bir üründür ki yaz aylarında iplere dizilip kurutulan bamyalar, yıl boyu asıldıkları dükkanlarda salkım salkım sofralarını süsleyecekleri insanları bekler ve oldukça kıymetli bir malzeme olarak değerlendirilir.

Minik ve iri, farklı boyutlarda çeşitleri olduğu gibi farklı tekniklerle hazırlanarak enfes tencere yemeklerinden kızartmalara oldukça özgün tarifler ortaya çıkaran bamya, yemyeşil rengi, sağlıklı özellikleri ve eşsiz lezzetiyle çok iyi bir makarna eşlikçisi de olabilir. Hakkıyla pişirmek için kendine has kimi inceliklere ve püf noktalarına hakim olunmasını gerektiren bu harika bu sebze ile mutfaklarımızda lezzet dolu denemeler yapmamız mümkündür. Özellikle tencere yemeklerini ve çorbalarını yaparken bamyanın yapısında bulunan yapışkan sıvının kendini bırakmaması için çeşitli önlemler alınır. Bamyaların sap kısımları, bütünlüğünü bozmayacak şekilde verev kesilir, bamya yemekleri yapışkan sıvının salınmasını engelleyen limon ve domates gibi asidik malzemelerle lezzetlendirilir.

Bamya ve Makarna ile Enfes Tarifler 

Peki, bamyayı enfes tariflerde makarna ile birlikte nasıl değerlendirebiliriz? Yaz mevsiminde sofralarımızda çiçek açan, diğer mevsimlerde ise kurusuyla yemeklerimizi lezzetlendiren bamya ve makarna ile hazırlayabileceğiniz kimi örnek tariflere, gelin hep birlikte bir göz atalım.

Vişneli Bamyalı Makarna 

Ekşiyi çok seven bir ürün olan bamyayı, en kırmızı ekşi ile buluşturan harika bir makarna tarifi.

Kuru Bamya Çorbası

Orta Anadolu yöremizin çok sevilen kuru bamya çorbasına makarnadan doyurucu bir katkı.

Fırın Bamyalı Makarna

Haşlanan ve kızartılan bamyanın fırına da girebileceğini gösteren enfes bir makarna tarifi.

Bamya Kızartmalı Makarna

Kızarıp çıtır çıtır lezzetlere dönüşen iri bamyalar makarna ile buluşuyor, ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor.

Bamyalı Makarna Salatası 

Ekşili zeytinyağlı bamya ile makarnayı buluşturan bol lifli, ferahlatıcı bir yaz tarifi.

bamya makarna

Bamyanın İki Lezzetli Hali: Kurutulmuş ve Taze Bamya 

Bamya ve makarnanın buluştuğu harika tariflere bir göz attıktan sonra şimdi bu lezzetli sebzenin mutfaklarımızda değerlendirdiğimiz farkı halleri hakkında bilgiler verebiliriz. Sofralarımıza  lezzet dolu yemekler armağan eden bamyanın lezzet dolu iki hali, kurutulmuşu ve tazesi. Taze ve kurutulmuş bamya hakkında bilgiler karşınızda.

Taze Bamya 

Sofralarımızda lezzetle çiçek açan tazecik bamyalar enfes ekşili tencere yemekleri, çorbalar, makarna salataları hazırlamakta kullanılabileceği gibi iri türleriyle harika kızartmalar yapmamıza da olanak tanır.

Taze bamya, içerdiği bol miktarda lif ile sindirim sistemi sağlığını artırır, kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olarak kalp-damar sağlığını güçlendirir.

Kuru Bamya 

Kurutulduğunda yalnızca uzun süre muhafaza edilebilir bir ürün olmakla kalmayan, lezzeti ve içindeki yararlı besin ögeleri de yoğunlaşan bamya bu haliyle sofralarımızdaki enfes tariflere konuk olur. Tıpkı taze bamya gibi nefis tencere yemekleri hazırlamamıza olanak tanıyan bu ürün, çok özel bir lezzet olan kuru bamya çorbası gibi tariflerdeki kullanımıyla da öne çıkar.

İçerdiği myricetin isimli madde sayesinde vücuttaki kasların şeker alımını artırarak kan şekeri düzeyinin ayarlanmasına yardımcı olan bamya, tip 2 diyabet hastalarının güvenle tüketebileceği bir besindir. Folat bakımından zengin içeriği ile kansere karşı da koruyucu etki gösterir.

Mutfağımızın en özel, en incelikli ürünlerinden biri olan bamya ile makarnanın eşsiz uyumunu yansıtan tarifleri gördük ve bamyanın iki lezzetli hali, kurutulmuş ve taze bamya hakkında bilgiler edindik. Şimdi aldığımız bu bilgileri mutfaklarımızda kullanma zamanı. Enfes bir bamyalı tarif hazırlamak için Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı videolardan yararlanabilirsiniz. Videoların yer aldığı oynatma listesini görmek için linke tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler