Haşlanmış mısır

Farklı formlarıyla yıl boyunca sofralarımızın konuğu olan ama tazesine ulaşabildiğimiz yaz mevsiminde bambaşka bir keyifle tükettiğimiz mısır, dünyayı besleyen çok önemli gıda maddelerinden biri. Haşlanmışı, közde pişirileni, patlamışı ile vazgeçilmez atıştırmalıklarımız arasında yer alan ve aklımıza hep keyifli anlarla kazınan bu ürün, dünyanın farklı köşelerinde temel bir gıda maddesi olarak tüketilir. Ülkemizde özellikle Karadeniz mutfağına kattıklarıyla çok özel bir yer edinmiş olan mısır, günümüzde kolayca ulaşılan konservesi sayesinde makarna da dahil olmak üzere birçok lezzetin pratik eşlikçisi haline gelmiştir. Tatlımsı lezzetiyle tariflerde dengeleyici bir unsur olarak kullanılmaya da çok uygun olan bu besin, doğanın bize sunduğu sağlık dolu hediyelerden biridir. 

Gelin, isterseniz sofralarımızın tatlı sarı taneciklerinin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim. 

Tabağın içindeki közlenmiş mısır

Sağlıklı Özellikleri ile Mısır

Lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içeren mısır, göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabilir.

Kompleks karbonhidrat içeriği sayesinde mısır, vücudumuz için sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Bu onu sporcular veya fiziksel olarak aktif bireyler için ideal bir besin yapar.

Mısır, doğal olarak glütensizdir, bu nedenle çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olanlar için güvenli bir seçenektir. Mısır unu, ekmek veya hamur işlerinde kullanılabilir.

Bol miktarda lif içeren mısır, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca içeriğindeki potasyum ile kan basıncını düzenler, bu da kalp-damar sağlığını olumlu etkiler.

Mısırdaki E vitamini ve antioksidanlar, cilt sağlığını destekler ve serbest radikallerle savaşarak yaşlanmayı yavaşlatabilir.

Sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendiğimiz mısıra sofralarımızda yer vermemizi kolaylaştıracak ipuçlarıyla devam edebiliriz. İşte, mutfağınızda mısırı daha pratik biçimde kullanmanıza yardımcı olacak püf noktaları…

Püf Noktaları ile Mısır

Aldığınız mısırların taze olmasını istiyorsanız koçan yapraklarının yeşil ve sıkı olmasına, püsküllerin kuru ve siyah değil nemli ve altın sarısı olmasına dikkat edebilirsiniz.

Mısır koçanını buzdolabında yapraklarıyla birlikte saklarsanız yapraklar nemi koruyarak mısırın kurumasını önler. Fakat yine 2-3 günden fazla bekletirseniz mısırın tatlılığını kaybedebileceğini unutmayın.

Mısır tanelerini koçandan kolayca ayırmak için, haşlanmış veya çiğ koçanı dik tutup keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya doğru kesmeyi deneyebilirsiniz.

Fazla mısırlarınızın tanelerini koçandan ayırıp hafif haşladıktan sonra soğutup hava geçirmez poşetlerde dondurucuya kaldırabilirsiniz. Böylece onları yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Mısır haşlarken tanelerin sertleşmemesi için haşlama suyuna tuz eklememelisiniz. Ayrıca ideal kıvamı yakalamak için mısırı çok fazla pişirmemeye de dikkat edin.

Mısır ile Makarnayı Buluşturan Farklı Bir Tarif

Ülkemizin en sevilen sokak lezzetlerinden birini makarna ile buluşturduğumuz çok keyifli bir tarif ile karşınızdayız: Közlenmiş Mısırlı Makarna. Kendine özgü karamelize lezzeti ve bu lezzete apayrı bir katman ekleyen tütsü aromasıyla her yaz bize kendini yeniden hatırlatan közlenmiş mısırı makarna ile buluşturmak özellikle çocukların bayılacağı bir fikir olabilir. Tabii sokak lezzetlerini çocuklar çokça sever ama sofradaki yetişkinliklerin de onlardan aşağı kalacağını sanmıyoruz. Közlenmiş Mısırlı Makarna, farklı bir lezzetle şaşırtıcı bir etki yaratmak ya da mutfağında sıradanlıktan uzaklaşmak isteyenler için harika bir seçenek olabilir.

Dünyayı besleyen altın rengi taneleriyle sofralarımızın en keyifli ürünlerinden biri olan mısırın sağlıklı özelliklerini öğrendik, onu mutfağımızda kolayca kullanmamıza yardımcı olacak püf noktaları edindik. Ayrıca karşı konulmaz bir sokak lezzetini makarna ile buluşturarak sofralara taşıyacak bir tariften de ilhamımızı aldık. Şimdi daha fazlası için Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin hazırladığı tarif videolarını izleme zamanı! Tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler