“Bunlar mutluluk gözyaşları!” cevabını alırız ya hani bazen gözlerdeki nemin nedenini sorduğumuzda, bir de bunun mutfakta çok zaman geçirenlerin yakından tanıdığı “lezzetin gözyaşları” versiyonu vardır. İnsanın gözlerini yaşartacak denli lezzet dolu bir sebzedir o gözyaşlarının arkasındaki. Evet, soğandan söz ediyoruz. Kesme tahtasının başında, elinin tersiyle gözündeki yaşları silerken insan, biraz sonra kavuracağı ya da enfes bir salatada kullanacağı soğanın vazgeçilmez lezzeti gelir aklına. Dünya genelinde yetiştirilen ve yüzyıllardan beri neredeyse tüm mutfak kültürlerinde temel bir malzeme olarak kullanılan soğan, yüzyıllar içinde kendine ciddi bir bilgi birikimi yaratmış olan gastronominin en yalın gerçeklerinden birine yazdırır belki de adını: Bir tarifte lezzeti kolayca yakalamak istiyorsanız, soğan kullanın!
Antik Asya reçetelerinden eski Mısır mutfağına, Mezopotamya uygarlıklarından Roma İmparatorluğu tariflerine, lezzetler tarihinin pek çok merhalesinde yerini alan bu harika sebze; Amerikan yerlilerinin geleneksel mutfağında bile dönemin kaşiflerinin karşısına çıkmıştır. Hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilen, turşusu kurulan, Hint mutfağının dünyaya armağanı chutney’lerde yer alan, balığın ve diğer deniz ürünlerinin en iyi eşlikçisi olan soğan, elbette enfes makarna tariflerine katılmaktan da geri durmaz.
Enfes Soğanlı Makarna Tarifleri
Kavrulmuşu, karamelize edilmişi hatta ince ince doğranmış çiğ haliyle soğanın lezzet kattığı nefis makarnalı tariflere, doğrudan uygulamak ya da ilham kaynağı olarak yararlanmak üzere bir göz gezdirmek sizce de faydalı olacaktır değil mi? Öyleyse, soğan ve makarnanın bir araya geldiği harika tariflerden bazılarını gelin birlikte öğrenelim.
Karamelize Soğanlı Kremalı Makarna
Krema ve karamelize soğan lezzetinin yakaladığı eşsiz uyumdan yararlanan enfes bir tarif.
Karacabey Soğanlı Dik Dik Kebabı
Yöresel bir soğan cinsi ve Osmanlı mutfağının geleneksel bir lezzeti… Dik dik kebabının makarnalı yorumu sizlerle…
Soğanlı Pırasalı Fırın Makarna
Soğan ve yakın akrabası pırasa, enfes kokularla fırından çıkan harika bir makarna tarifinde buluşuyor.
Soğanlı, Nohut Soslu Makarna
Püre haline getirildiğinde humus gibi harika bir tarife kaynaklık eden nohudun yanına soğan çok yakışıyor, bir kez tadanlar bu tariften asla vazgeçemiyor.
Soğanlı Ton Balıklı Makarna
Deniz ürünleri ve soğanın dillere destan lezzet kardeşliğini turşu ile destekleyen ve gerektiğinde bir sandviç haline de gelebilen pratik bir tarif.
Soğanın İki Nefis Hali: Karamelize ve Kavrulmuş Soğan
Soğan ve makarnanın lezzet dolu buluşmalarından doğan ilham verici tarifleri gördükten sonra soğanın mutfaklarda sıkça kullanılan iki enfes hali hakkında bilgiler vermeye geçebiliriz. Beş ana tattan biri olarak nitelenen ve pek çok insan için çarpıcı bir lezzet anlamına gelen umami’yi açığa çıkaran karamelize soğan ile kavrulmuş soğan, bu harika sebzenin şimdi ele alacağımız iki lezzetli hali.
Karamelize Soğan
Kısık ateşte, harika bir kahverengi tonu kazanarak karamelize olan soğan özellikle son yıllarda mutfaklarımızda sıkça yararlandığımız bir öge. Makarnadan sandviçe, sofralarımızdaki birçok tarife karşı konulmaz bir lezzet katmamıza olanak tanıyan karamelize soğan, aslında yalnızca modern tariflerde değil Soğanlama gibi Osmanlı mutfağının klasik lezzetlerinde de karşımıza çıkar.
Ülkemizde “doğal antibiyotik” olarak nitelenen ve nitelemeyi gerçekten de hak eden oldukça sağlıklı bir sebze olan soğan, içeriğindeki sülfürlü bileşikler sayesinde antimikrobiyal bir karakter sergiler ve prebiyotik bir ürün olarak da bağışıklık sistemimizi destekler.
Kavrulmuş Soğan
Ülkemizin zengin tencere yemekleri dağarcığında olmazsa olmaz bir rol üstlenen kavrulmuş soğan, neredeyse her zaman mutfaklarımızda lezzeti yaratmanın ilk adımıdır. Mutfakta bolca zaman geçirenler tarafından eşsiz bir aşinalıkla hemencecik üretiliveren bu lezzet, tencere yemeklerinin çoğunun yanı sıra enfes börek ve dolma harçları, kıymalı yumurta gibi pratik lezzetler ve dolgulu makarnalarda da kullanılır. Lezzetiyle mucizeler yaratan soğanın içeriğindeki kuarsetin maddesi sayesinde kimi kanser türlerine yakalanma riskini düşürdüğü, astım ve alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu da tespit edilmiştir. Eşsiz lezzeti sayesinde, dünya üzerinde olağanüstü bir çeşitlilik yaratan mutfak kültürlerinin ortak bir ögesine dönüşen soğan ile makarnanın bir araya geldiği harika tariflerden ilhamımızı aldık. Soğanın sıkça kullanılan iki enfes hali hakkında da bilgilerimizi şöyle bir tazeledik. Şimdi sıra mutfağa girip kesme tahtasının başına geçmekte ve ocakları ateşlemekte! Lezzet dolu yemekler hazırlamak için daha fazla ilhama ya da detaylı anlatımlara ihtiyaç duyuyorsanız eğer, Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimiz de hep sizlerle. Şeflerimizin hazırladığı nefis tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun!