• spaghetti

Akdeniz kıyılarının dünyaya armağan ettiği makarna, eşsiz lezzeti, onlarca çeşidi ve muazzam tarif zenginliği ile sadece bir besin maddesi olmanın çok ötesine geçmiş bir besin. Sevmeyen birine kolay kolay rastlayamayacağınız bu harika ürün, kimileri içinse kelimenin tam anlamıyla bir aşka dönüşmüştür. Bu nedenle, dünyanın en sevilen makarna çeşitlerinden birinin zihinlerimizde aşkla birlikte yer etmiş olması da pek şaşırtıcı değil. Kökleri, insanlık tarihinin çok daha eski dönemlerine uzanıyor olsa da İtalya çıkışlı olarak tanıdığımız spaghetti, sevgisi dünyanın en uzak köşelerine kadar ulaşmış bir mutfak fenomeni. Hiç bitmesin istediğimiz makarna keyfini uzuuun uzun yaşamamızı sağlayan bu lezzet sicimleri, öyle seviliyor ki taa Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar 4 Ocak gününü Spaghetti Günü ilan etmiş ve bu günü aşkla bağlı oldukları spaghetti’nin lezzetini kutlamaya ayırmışlar. Tabi bu gün yalnız ABD’de de değil tüm dünyada Spaghetti Günü olarak anılmaya başlamış.

Geniş bir tencerede kaynayan bolca suyun içine bırakılan ve yavaş yavaş tencerenin içine yerleşmesi beklenen spaghetti, insanlar için yemek yemenin yalnızca beslenmek ile ilgili olmadığını bizlere bir kez daha hatırlatan bir yiyecek aynı zamanda. Çatala dolanan ve kendine özgü o hüp diye  çekme hareketiyle tüketilen spaghetti’nin verdiği haz, en yalın tariflerle bile sofrada insana benzersiz bir mutluluk verebilir.

Enfes Fesleğenli Makarna Tarifleri 

Tabi bir de makarnanın Akdenizli kardeşi, onun en iyi eşlikçilerinden biri olan fesleğen var. Tazesi ezilip püre haline getirilerek muhteşem pesto sosuna katılan bu bitki, pek çok çeşidi ve mutfağımızda kullanılan farklı formlarıyla tabaklarda makarna keyfini en çok destekleyen malzemelerden biri. İsterseniz gelin, Spaghetti Günü’nü keyifle kutlayabileceğiniz ve yılın herhangi bir zamanında keyfinizi yerine getirebilecek fesleğenli makarna tariflerine hep birlikte bir göz atalım.

Ispanaklı Kuru Fesleğenli Spaghetti

Sağlıklı mı sağlıklı bir sebze ile lezzetlenen ve çeşnisi kuru fesleğenden gelen bir spaghetti tarifi. 

Yeşil Spaghetti 

Bezelye, fesleğen ve kabağın yeşiliyle renklenen, Spaghetti Günü’ne yaraşır bir başka spaghetti tarifi.

Pesto Soslu Makarna 

Fesleğenin damgasını vurduğu klasik pesto sosunun makarna ile muhteşem uyumu…

Penne Alla Norma

Patlıcan kullanılarak hazırlanan bu klasik penne tarifi, fesleğenin lezzetini de içinde barındırıyor.

Cevizli Pestolu Makarna 

Orijinal tarifindeki çam fıstığı yerine ceviz ile lezzetlendirilmiş pesto sosu kullanılan bu makarnayı çok seveceksiniz.

fesleğen

Fesleğenin İki Leziz Hali: Taze ve Kuru Fesleğen 

Fesleğenin yemyeşil rengi ve kendine özgü lezzetiyle katkı sunduğu makarna tariflerini gördük. Şimdi, evlerimizdeki saksılarda bile yetiştirip hemencecik birkaç yaprak kopararak kullanabildiğimiz fesleğenin iki lezzetli hali hakkında bilgiler vermeye geçebiliriz. Karşınızda fesleğenin iki leziz hali: Taze ve kuru fesleğen.

Taze Fesleğen 

Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde pek çok farklı türü yetiştirilen fesleğen, kendine has bir lezzete sahip yemyeşil yapraklarıyla birçok tarifte kullanılır. Ezilerek pesto sosun ana bileşenlerinden biri haline getirilen bu ürün, lezzetini yitirmemesi için yemeklere genellikle pişirmenin son aşamasında katılır. 

İçerdiği antioksidan, antosiyanin ve beta-karoten ile vücudun serbest radikallerden arındırılmasına katkı sunan fesleğen bu özelliği sayesinde kansere karşı koruma sağlar. Aynı zamanda yapısında bulunan flavanoid’ler ile bağışık sistemini de güçlendirir.

Kuru Fesleğen 

Tazesine ulaşamadığımız zamanlarda fesleğen lezzetinden uzak kalmamamızı sağlayan kuru fesleğen, et ve balık gibi ürünlerin yanı sıra mercimek ve nohut gibi baklagilleri de çeşnilendirmekte kullanılabilen bir üründür. Tabi tüm bunların yanında çorbalara, pilavlara, domates soslarına ve makarnalara da çok yakışır.

İçerdiği öjenol’ün iltihap giderici etkileri sayesinde sindirim sistemi sağlığını destekleyen fesleğen, içerdiği adaptojen ile stres ve kaygının azaltılmasına da katkıda bulunur. 

Makarna aşkının bambaşka bir boyutu olan spaghetti ve harika yeşil yapraklı bitki fesleğenin bir araya geldiği tariflerle Spaghetti Günü coşkusunu sofralarımıza taşımamızın önünde hiç bir engel yok artık. Elbette, senenin hangi günü olduğu fark etmeksizin fesleğen ve makarna lezzetinin keyfini çıkarmamız mümkün. Bunun için Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden yararlanabilirsiniz. Lezzetli tariflerin yer aldığı videolardan oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler