
Mutfaklarda hep bizimle olan öyle hediyeleri var ki doğanın, alışkanlıkla alır kullanırız ve katkılarının ne kadar büyük olduğunu da ancak yokluklarıyla fark ederiz. Mütevazı bir yeşillik olan ama salatadan tencere yemeklerine börek harçlarından köftelere sayısız tarifte yerini alan ve lezzetin vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olan maydanoz da böyle malzemelerden biri. Böreğin içine girecek peynir o olmadı mı boynu bükük kalır, karnıyarık üstünde mutlaka bir küçük tutam görmek ister, makarna salatası gibi soğuk ya da ılık tüketilebilen tarifler de onun lezzetinden payına düşeni alır. Sağlık içecekler hazırlamak isteyenlerin de çok sevdiği ürünlerden biri olan maydanoz, mutfağımızda eksikse mutlaka yokluğunu hissettirir kısacası. Kendine özgü lezzetiyle mucizevi bir eşlikçi olan bu yeşillik, elbette şifa dolu özellikleriyle de kendinden söz ettirir.
Gelin, sofralarımızın vazgeçilmez yeşilliği maydanozun sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Maydanoz
Maydanoz, apigenin gibi flavonoidler ve karotenoidler içerir. Bu antioksidanlar, iltihaplanmayı azaltır, oksidatif stresi önler ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir.
Maydanoz, karaciğeri destekleyen bileşenleri sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Suyu veya çayı, detoks içeceklerinde sıkça kullanılır.
İçerdiği potasyum ile kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan maydanoz, yapısında bulunan antioksidanlar ve folat ile kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp-damar sağlığını destekler.
Maydanozda bol miktarda bulunan lif, sindirimi düzenler ve kabızlığı önler. Ayrıca maydanoz, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cildin kolajen üretimini destekleyen maydanoz, yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Maydanozun sağlıklı özelliklerinden bazılarını öğrendik. Şimdi onu mutfaklarımızda daha pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak ipuçlarıyla bu özelliklerden daha iyi yararlanabiliriz. Gelin, maydanoz hakkında püf noktalarını hep birlikte öğrenelim.
Püf Noktaları ile Maydanoz
Taze maydanoz, yemeklere son anda eklenirse aroması daha belirgin olur. Pişirme sırasında eklemek yerine, servisten önce serpmeyi tercih edebilirsiniz.
Maydanoz, klasik fesleğen pestosuna alternatif olarak kullanılabilir. Ceviz, badem veya çam fıstığı ile enfes bir maydanoz pestosu hazırlayabilirsiniz.
Limon kabuğu, sarımsak ve maydanoz karışımı olan bir gremolata hazırlayarak, et veya balık yemeklerine Akdeniz usulü bir dokunuş yapabilirsiniz.
Maydanoz, sarımsak veya soğan kokusunu gidermek etmek için ağızda çiğnenebilir veya yemek sonrası garnitür olarak sunulabilir.
Maydanoz saplarını et suyu veya sebze suyu yaparken kullanarak, yemekleriniz için daha derin bir lezzet temeli elde edebilirsiniz.
Maydanoz ile Makarnanın Buluştuğu Enfes Bir Tarif
Börek harçlarının ayrılmaz lezzet ikilisi ile enfes bir makarna tarifi hazırlamaya ne dersiniz? Bazen lezzet garantili klasik formüllerden yararlanmak ortaya harika sonuçlar çıkarabilir. Sofranızda hafif, iştah açıcı ve enerji dolu bir lezzet istiyorsanız, Peynirli Maydanozlu Makarna’ya mutlaka bir şans vermelisiniz. İkilinin alışkın olduğumuz lezzeti, makarnanın enerjisiyle bir araya geldiğinde ortaya eşsiz bir tarif çıkıyor, büyürken bolca enerjiye ihtiyaç duyan çocuklar da bu tanıdık lezzete bayılıyor. Maydanozlu Peynirli Makarna, bir kere denendi mi, hemen sofraların aranan yüzü haline geliyor.
Mutfaklarımızdan hiç eksik olmayan maydanozun sağlıklı özellikleri, onu keyifle kullanmamıza yardımcı olacak püf noktaları ve lezzet kattığı enfes bir makarna tarifini öğrendik. Şimdi bu bilgileri harika lezzetler hazırlamak için kullanma zamanı! İster klasik tariflerden birini yapın isterseniz paylaştığımız püf noktalarını deneyebileceğiniz yaratıcı bir reçete hazırlayın. Nuh’un Mutfağı’ndan şeflerimizin tarif videolarıyla her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı tarif videolarından oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın!


