Tabağın içindeki zeytinli etli makarna

Makarnanın yolculuğu bundan tam 850 yıl öncesine dayanır. İlk defa 1154 yılında Sicilya’da üretilen makarnanın temelde üç türü bulunur: durum buğdayı irmiğinden yapılan sade makarna, tam buğday makarna (yine temelini durum buğdayı irmiği oluşturur) ve glütensiz makarna. Tam buğday makarna, adından da anlaşılacağı üzere buğdayın kepek, endosperm ve tohum kısımlarını tümüyle içeren, rafine edilmemiş bir besindir. Bu özellikleri sayesinde tam buğday makarna, hem lezzetli bir öğün alternatifi sunar hem de sağlığa faydalarıyla ön plana çıkar. Sağlıklı yaşamın ve dengeli beslenmenin önem kazandığı günümüzde, buğdayın doğallığını sofralarımıza taşıyan tam buğday makarna, vazgeçilmez bir seçenek haline geliyor.

Tam buğday makarnanın birçok sağlıklı özelliği vardır. Diğer makarna türleriyle benzer faydalar sunmasının yanı sıra, içeriğindeki kepek, endosperm ve tohum kısımlarını korumasıyla daha zengin bir besin profiline sahiptir. Bu nedenle, sade makarnanın sağladığı özellikleri de kapsar ve bunları daha güçlü bir şekilde sunar. Gelin, bu özelliklere beraber bakalım.

Kasenin içindeki sebzeli makarna

Makarnanın Mikrobiyota İle İlişkisi

Makarna, ek besin dönemindeki bir bebek için yalnızca kaliteli bir karbonhidrat kaynağı değil, aynı zamanda enerji veren, kolay sindirilen ve farklı tatlarla birleştirilerek bebeğinizin yemek serüvenini zenginleştiren bir dosttur. Bu dönemde bebeğin besinleri tanıyabilmesi için besine dokunmasına  izin vermek gerekir. Göz alıcı küçük şekilleriyle, minik ellerin kolayca kavrayabildiği makarnanın bebeği sağlıkla besleyebilmesi için durum buğdayı irmiğinden yapıldığından emin olmamız gerekir. Bebeğin kendi kendini besleme çabası hem el-göz koordinasyonunu geliştirir hem de besinle olan ilişkisini pekiştirerek eğlenceli bir aktiviteye dönüştürür.

Makarnanın Prebiyotik Etkisi

Tam buğday makarnada bulunan bazı lif türleri prebiyotik, yani bağırsaklardaki iyi huylu bakterilerin beslenmesini ve çoğalmasını sağlayan özellik gösterir. Bu olumlu etki, bağırsak hareketliliğini destekler, sindirim sistemini düzenler ve bağırsak-beyin aksını güçlendirir.

Makarnanın Depresyon İle İlişkisi

Makarna, huzur hormonu olarak da bilinen serotonin seviyesini artırıcı özelliğiyle depresyondan korur, duygu durumunu iyileştirir.

Makarnanın Kabızlık İle İlişkisi

Makarna, yapısı itibarıyla çözünmez posadan zengin olduğu için gaita hacmini ve bağırsak hareketliliğini artırır, boşaltımı kolaylaştırır ve kabızlıktan korur.

Makarnanın Kan Şekeri Seviyesi İle İlişkisi

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, glisemik indeksi düşük bir besindir ve bu sayede kan şekeri seviyesini yavaş yükseltir.

Makarnanın Şişmanlık İle İlişkisi

Makarna iki önemli özelliğiyle zayıflama diyetlerinin etkisini artırır. Birincisi, makarnanın zengin posalı yapısı bağırsak hareketliliğini artırıcı yönde etki göstererek metabolizmayı hızlandırır. İkincisi ise makarna, glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için tokluğu destekler ve zayıflama diyetinin uygulanmasını kolaylaştırır.

Makarnanın Kalp Sağlığı İle İlişkisi

Tam buğday makarna, diğer makarna çeşitleri gibi hem posa içeriğiyle kan yağları seviyesinin düşürülmesine yardımcı olarak kalp dostu etki gösterir, hem de B6 vitamininden zengin yapısıyla kan homosistein düzeyinin düşürülmesine yardımcı olarak damar dostu etki gösterir.

Makarnanın Bağırsak Kanseri İle İlişkisi

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış, makarna gibi posadan zengin besinlerin düzenli tüketimi bağırsak dostu etki göstererek ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek bağırsak kanseri riskini azaltır.

Makarnanın Sinir Sistemi İle İlişkisi

Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, B1 vitamininden zengin yapısıyla, sinir sistemi sağlığını destekler, beynin genç kalmasına yardımcı olur.

Makarnanın Bağışıklık Sistemi İle İlişkisi

Makarnanın polifenollerden zengin yapısı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine aracılık eder ve mevsimsel hastalıklardan korunmada elimizi güçlendirir.

Makarnanın Vejetaryen ve Vegan Beslenme İle İlişkisi

Makarna, bitkisel proteinden zengin bir ürün olduğu için vegan ve vejetaryenler için de ideal bir besindir.

Tam buğday makarna sadece sağlığımızı desteklemekle kalmayan, sürdürülebilir beslenmeyle uyumlu, karbon ayak izi düşük, çevreci bir besindir. Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tariflere ulaşmak için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

Hipokrat’ın dediği gibi: “İlacınız besin, besininiz ilaç olsun.”

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler