Tatlıların insan hayatındaki rolünü sanırız dilimizdeki “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.” ifadesinden daha iyi anlatan bir kalıp yoktur dünyada. En lezzetli sofraların son perdesinde, keyifli sohbetlerin en koyulaştığı yerlerde ya da birden canımız çekiverdiğinde hayatımızı güzelleştiren tatlılar, görsel olarak da en cazibeli yiyecekler arasında yer alıyor. İnsanlığın yüzyıllar alan bir süreç içinde, birikimli bir tarzda oluşturduğu yemek kültürünün bu çok renkli ve neşeli üyeleri, yemek ile yaşama sevinci arasındaki güçlü bağı belki de en iyi vurgulayan lezzetler. Öyle ya hayatın getirdikleri karşısında kendini savunmasız hissedip mutsuzluğa düştüğü anlarda bir kez olsun kendini tatlıların şefkatli kollarına atmamış olan hiç kimse var mıdır ki?
Yaşadığımız coğrafyanın hayatı çok seven ve bu sevgiyi mutfak kültürlerine de yansıtan insanları olarak bizim de tadanları müptelası haline getiren eşsiz tatlı tariflerimiz var. Üretildiği bölgenin nem oranından bile etkilenecek kadar hassas bir tatlı olan baklavanın, bir anlamda başkenti olan Gaziantep’te üretilip dünyanın dört bir yanına frigofrik kargolarla gönderiliyor olmasını başka nasıl açıklayabiliriz ki? Peki ninelerimizin bebeklerine mama olarak yedirecek kadar güvendikleri sütlü tatlımız muhallebi ya da ülkemizin enfes peynirlerinin irmik ile birleşerek ortaya çıkardıkları höşmerim ya da peynir helvasına ne demeli… Hemen her yöreye ait sayılabilecek daha sayısız geleneksel tatlı tarifi ile ülkemizin adeta bir tatlı cenneti olduğunu söylememiz mümkün. “tatlı yiyip, tatlı konuşmak” isteyen insanlardan oluşan bir milletten de aksi beklenemezdi zaten değil mi?
Hepimizin çok iyi tanıdığı kendi coğrafyamıza ait bu lezzetlerin de önemli bir parçasını oluşturduğu dünya tatlı kültürü, gökkuşağını andıran bir renk çeşitliliğine sahip enfes örnekleriyle mutfaklarda ayrı bir uzmanlık alanı oluşturacak denli zengin. İsterseniz gelin, ana hatlarıyla dünyadaki tatlı kültürünü oluşturan bu lezzetlere birlikte bir göz atalım.
En Sevilen Tatlı Çeşitleri Nelerdir?
Pastalar ve Kekler
Hepimizin yakından tanıdığı bu tatlı kategorisi çeşit çeşit pasta ve keki içeriyor. Pudingler de bu kategorinin bir parçası olarak düşünülebilir.
Bisküviler
Gıda endüstrisinin de önemli ürünleri arasında yer alan bisküviler, kurabiyeleri de dahil edebileceğiniz bir tatlı kategorisi.
Şekerlemeler
Ana malzemesi şeker, bal ya da meyve suları olabilen sevimli yiyeceklerden oluşan bu tatlı kategorisine çikolatayı da dahil edebiliriz.
Dondurmalar
Dondurma ve türevi diyebileceğimiz sorbe gibi tatlılar ve traşlanmış buzla üretilen bici bici gibi tatlılar da bu kategoride değerlendirilir.
Hamur İşi Tatlılar
Amerikan polisiye filmlerinin olmaz olmazı donut, Fransızların meşhur kruvasanı ve Karadeniz yöresinin ünlü tatlısı Laz böreği gibi lezzetler bu kategoride yer alır.
Jöleler
Jelatin ya da benzeri bir jöleleştirici madde kullanılarak yapılan tatlıları kapsayan bir kategori. Ülkemizle özdeşleşmiş lokum bu kategorideki tatlılardan biri olarak düşünülebilir.
Sütlü Tatlılar
Ülkemiz tatlı kültürünün oldukça önemli bir bölümünü oluşturan bu kategoride muhallebi, sütlü irmik tatlısı, tavuk göğsü, keşkül gibi çok sayıda lezzet yer alır.
Şerbetli Tatlılar
Baklava, şekerpare, revani gibi birçok tarifin yer aldığı bu kategori ülkemizin en sevilen tatlılarından bazılarını barındırdığı gibi ünlü İspanyol lezzeti churros gibi örnekleri de içine alır.
Dünyadaki belli başlı tatlı kategorilerini tanıdıktan sonra, tatlılara hem lezzet hem de görsel cazibe katan iki bileşen hakkındaki bilgilere geçebiliriz.
İki Sevimli Tatlı Bileşeni: Meyve Sosları ve Şekerlemeleri
Meyve sosları ve meyve şekerlemeleri, pek çok tatlıda kullanılabilen, kimi zaman da insanın “Hangisini kullansam?” diye düşünüp kararsızlık içinde kalmasına neden olacak kadar güzel iki bileşen.
Meyve Sosları
Yapımı oldukça basit olan ve tatlılara meyvelerin parlak renkleri ile kendine özgü lezzetlerini de kolayca kazandırmamızı sağlayan bu ürünler biliyoruz ki birçoklarının favori tatlı bileşeni. Basit bir muhallebiyi, çabucak yapılan bir irmik helvasını ya da saatlerce uğraşılan ama yine bir şeyler eksik diye düşündüren bir pastayı anında usta işi bir tatlıya dönüştürebilen meyve sosları, mutfağında tatlı yapımıyla uğraşan herkesin en iyi arkadaşları. Meyveleri biraz şekerle kaynatın, blender’dan ya da süzgeçten geçirin: İşte bir meyve sosu elde etmenin formülü bu kadar basit.
Meyve Şekerlemeleri
Bir atıştırmalık olarak tek başına tüketmesi de oldukça keyifli olan bu şekerlemeler, canlı renkleri ve ne çok sert ne de çok yumuşak, kendine özgü dokuları ile tatlısına biraz hareket katmak isteyen herkesin gönül rahatlığıyla başvurabileceği bir seçenek. Bazıları meyve kabukları kullanılarak da hazırlanabilen bu şekerlemeleri, tatlılarınız için hem doğal hem de lezzetli ve yenilebilir süslemeler olarak düşünebilirsiniz. Eğer şimdiye kadar denemediyseniz, tatlılarınızda yeni bir lezzet katmanı oluştururken onlara doku zenginliği de katacak ve tüm bunları yaparken görselliği de başka bir boyuta taşıyacak bu şirin küpleri mutlaka deneyin.
İnsanı yiyince “tatlı konuşturan”, tüm yiyecekler içinde yaşama sevinciyle bağı en güçlü olan tatlıları tanıdığımız ve onların lezzetine lezzet katan iki bileşenle ilgili bilgileri de aldığımıza göre birçoğumuz hemen mutfağa geçip yeni bir tatlı tarifi denemek istiyor olabiliriz. Öyleyse Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tatlı tarifleriyle oluşturduğumuz oynatma listenize bir göz atmanın şimdi tam sırası. Şimdiden afiyet olsun.