Ülkemizin uzun Akdeniz kıyı şeridinde denizin mavisini ormanların yeşiliyle birleştiren büyüleyici bir şehirdir Mersin. Elbette, Akdeniz Bölgesi’ndeki tüm şehirlerimiz gibi Mersin de pek çok benzersiz kültürel ve doğal güzelliğe sahiptir. Kız Kalesi’nden şelalelere, manastır ve türbelere dek görülmeye değer pek çok değer barındıran bu şehir, göz okşayan bitki örtüsünün yanı sıra tarım ve hayvancılık ürünleriyle de dikkat çekmektedir. Toros Dağları’ndan gelen temiz ve serin hava, Akdeniz’in sıcaklığıyla birleşerek Mersin’de benzersiz bir iklim yarattığından burada birçok eşsiz ürün elde edilmektedir.

Mersin mutfağı denince aklımıza ilk olarak, yemeye doyamadığımız tantuni gelebilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri şehirde çok etkin bir hayvancılık faaliyetinin sürdürülmesidir. Bir kıyı şehri olmasına rağmen Mersin’in mutfak kültürüne deniz ürünlerinden çok, et ve hayvansal ürünlerin hakim olmasının nedeni de budur. Ancak tarım faaliyetlerinin de yaygın olması, üstelik şehrin yüzlerce yıldan beri çok kültürlü bir yapı sergilemesi sayesinde Mersin mutfağı et ve tantuniden çok daha fazlasını barındırır. O halde gelin, Mersin’in çok geniş bir yelpazeye yayılan, bol baharatlı, etli ve bakliyatlı, tatlısının ve meyvesinin eksik olmadığı benzersiz lezzetlerinden birkaçını daha yakından tanıyalım.

Mersin Mutfağının Benzersiz Ürünleri 

Mersin’deki ürün çeşitliliğinin yanı sıra benzersizliğinin en önemli nedenlerinden biri, bölgeye Akdeniz ikliminin hakim olmasının yanında Toroslar’ın daha dar alanlarda yarattığı mikroklima özellikleridir. Bu sayede Mersin yöresinde üretilen ürünlerin çoğu bu bölgeye hastır ve bu ürünler hem ülkemizdeki ihtiyacı karşılar hem de kalitesiyle yurt dışında dahi talep görür. Biz de bu kıymetli ürünlerden birkaçını sizler için derledik.

tabağın içindeki muz tatlısı

Muz: Pazar ve manav tezgahlarında yerini aldığı anda görüntüsü ve kokusuyla bizi mest eden, küçüklüğüyle ithal ürünlerden ayırt edebildiğimiz yerli muzumuz, Mersin’in sofralarımıza kattığı eşsiz ürünlerin başında gelir. Bodur muz türlerinden biri olan Anamur muzu, Toroslar’ın mikrokliması ve Mersin toprakları sayesinde leziz olduğu kadar, sağlıklı bir potasyum deposudur.

Limon: Ülkemizdeki limon üretiminin yarıdan fazlasını karşılayan Mersin, “limonun başkenti” olarak anılmayı fazlasıyla hak eder. İstikrarlı bir ılık ve nemli iklime sahip olan Mersin’in limonu, bu nedenle bol sulu, aromalı ve az çekirdeklidir. C vitamini deposu olan Mersin limonunu kendine has kokusu gibi sivriliği ve orta kalınlıktaki kabuğuyla da diğer limonlardan ayırt edebilirsiniz.

Yoğurt: Türkülere konu olan Silifke yoğurdu, mümkün olduğunca yöredeki keçilerin sütüyle üretilen, dolayısıyla diğer hayvanların beslenmek için çıkamadığı yüksek ormanlık bölgelerdeki bitkilerin rayihasını taşıyan bir üründür. Bu yoğurdu benzersiz ve leziz kılan diğer özellikleri ise yoğun, kremsi kıvamı ile odun ateşinde kaynatılmasından gelen tütsülenmiş tadıdır.

Biberiye: Özellikle et yemekleri ve salatalarda baharat olarak kullanılan, ayrıca çayıyla sofralarımıza lezzet, sağlığımıza sağlık katan biberiyenin ülkemizdeki üretim ihtiyacını büyük ölçüde Mersin karşılar. Bunun nedeni de hem nem, hem sıcaklık hem de toprak niteliği olarak Mersin’in biberiye üretimi için ideal koşulları sağlamasıdır.

Humus: Mutfağımızın en ünlü soğuk atıştırmalıkları arasında yer alan humus, güney ve doğu bölgelerimizde çok çeşitli şekillerde hazırlanan ve ülkemizde sevilerek tüketilen yemekler arasındadır. Tarsus yöresine has humusu diğerlerinden ayıran ise hem bölgede üretilen yerli susamların tahinin kullanılması hem de püre kıvamında değil, nohudun tokmakla ezilmesiyle daha pütürlü yapıda olmasıdır ki bu kıvamı elde etmek bir ustalık işidir.

Mersin’in Enfes Tarifleri 

Gördüğünüz gibi Mersin yöresinin eşsiz ürünleri, bir mutfağın her türlü ihtiyacına karşılık verebilecek kadar çeşit içerir. Haliyle bu çeşitlilikten de yemek yemeyi seven herkesin ağzını sulandıracak sayısız tarif çıkar. Akdeniz mutfağını, dağlardaki yörük kültürüyle bir araya getiren bu besleyici ve pratik tariflerden ikisini sizler için seçtik.

Ispanak Başı Yemeği 

Mersin’in sebzeleri bakliyatla birleştiren doyurucu, leziz ve şifa deposu tariflerinden olan ıspanak başı yemeği, kış sofralarınızda ıspanak sebzesini tamamen değerlendirmenizi sağlayacak sımsıcak bir lezzet olarak yer buluyor. Üstelik sebzenin yanında yeşil mercimek gibi bakliyatla yapılan bu yemeğe bir de makarna ve yoğurt kattığınızda yediden yetmişe ailecek bayılarak yiyeceğiniz bir öğün sizi bekliyor.

Nohutlu Sarımsaklı Makarna 

Toroslar’ın köklü yörük kültürünün Mersin mutfağına yansımasıyla bakliyat da yöre halkının sofrasında türlü türlü tariflerde yer bulur. İşte, bu ürünlerin en sık kullanılanlarından biri de elbette nohuttur. Yine leziz ve doyurucu bir ürün olan nohudun, rayihasıyla vazgeçilmez sarımsakla birleştiği bu yemek de kelebek makarnayla bir araya gelince kaşık kaşık yiyebileceğiniz bir lezzete dönüşüyor.

Konu mutfak kültürü olduğunda, Mersin, coğrafi koşullarının sunduğu tüm imkanları sonuna kadar değerlendiren, benzersiz sofralara adını yazdırabilecek şehirlerimizden biridir. Belki güneyde kıyı şehirlerimizden biri olduğu için pek çoğumuz tarafından turistik özellikleriyle bilinen bu şehrimizin aslında gastronomik açıdan ufuk açıcı olan mutfağıyla ilgili sizleri kısaca bilgilendirmeye çalıştık. Nuh’un Ankara Lezzet Akademisi şeflerimizin, Mersin tariflerini uygulamalı olarak hazırladıkları videolarımızı izleyerek siz de bu mutfağın kapılarını kolaylıkla aralayabilir, sofralarınızda yepyeni keşiflere yer verebilirsiniz!

Yorum yap!

İlgili İçerikler