Bundan yıllar yıllar önce, 1700’lü yılların sonunda, ünlü bir kumandan denizcileri ile sefere açılıyor ve her seferinde denizcilerinin diş etlerinin kanadığını görüyor. Ve bunun nedenine dair kafa yormaya başlıyor. Ve sonunda fark ediyor ki denizciler evlerine döndüklerinde diş eti kanamaları duruyor, sefere çıktıklarında yeniden başlıyor. Birden bir düşünce balonu beliriyor kumandanın zihninde, denizcilerin sefer sırasında günlerce sebze ve meyve yiyemediklerini hatırlıyor. Diş etleri bu yüzden, vitaminsiz kaldıkları için kanıyor olabilir mi acaba? Bunun üzerine kumandan, karaya çıktığında halkına emir veriyor. Kim ki sebze ve meyveleri uzun süre istiflenebilecek, denizde sefere giderken yanlarına alabilecekleri bir hale getirirse ona birkaç bin frank para ödülü vereceğini söylüyor. Uzun denemeler sonunda bir kişi sebze ve meyveleri uzun süre koruyacak bir yol buluyor: Konserve. Evet, bildiğiniz konserve. İnsanoğlu 1700’lü yılların sonunda, bu kumandan sayesinde konserve ile tanışmış oluyor.
Tarihte, vitaminlerin önemini fark ederek ilk konservenin yapılmasına ön ayak olan kumandan kim biliyor musunuz? Napolyon. Bugün, Napolyon sayesinde, yazdan hazırlanan domates konservelerini mis gibi makarnamızın üzerine dökerek yiyebiliyoruz.
Napolyon’un fark ettiği gibi vitaminler hayatımızda önemli bir yer tutuyor ve yetersizlikleri ise çeşitli sağlık problemlerine sebep oluyor. Eğer anlamlandıramadığınız bir halsizliğiniz varsa, sabahları yataktan kalkarken zorlanıyorsanız, tırnaklarınız her zamankinden daha kolay kırılıyorsa, cilt renginiz soluk ve cansızsa, saçlarınız dökülüyorsa, diş etleriniz hassas ve hatta kolay kanıyorsa, dudak kenarlarınızda yara çıkıyorsa, dilinizde yara ya da çatlak oluşuyorsa, zihinsel olarak yorgun ve sebebi yokken gergin hissediyorsanız vitamin ya da mineral eksikliğiniz olabilir. Vitamin ve mineral yetersizliğine yatkınlığınız olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken birkaç şey var.
Vitamin Eksikliği İle Mücadele Yolları
Birincisi bir doktora gitmeli, muayene olmalı ve kan tahlili yaptırmalı, hangi vitamin ya da minerallerinizin yetersiz olduğunu tespit etmelisiniz.
İkincisi, yetersiz olduğu tespit edilen vitamin ve mineralleri yerine koyacağınız beslenme düzenini öğrenmek için bir diyetisyene gitmelisiniz.
Üçüncüsü, diyetisyeninizin yönlendirmesi doğrultusunda sizde eksik olan vitamin ve minerallerden zengin besinleri sık sık tüketmeli, diyetisyeninizin hazırladığı beslenme programına sadık kalmalı, gerekiyorsa vitamin ve mineral takviyesi almalısınız.
Dördüncü olarak da vitamin ve mineral yetersizliğinizi gidermek için zenginleştirilmiş besinleri tüketmeyi düşünebilirsiniz.
Vitamin İhtiyacını Gideren Zenginleştirilmiş Besinler
Zenginleştirilmiş besinler, çeşitli şekillerde karşımıza çıkıyor olsa da bunlar arasında en ulaşılabilir olanı vitaminli makarnalardır. Ama, her makarna gerçek makarna değildir. Gerçek makarna, durum buğdayından üretilmiş olandır ve gerçekten besleyicidir. Kimi makarnalar da üstün teknolojiye sahip üretim teknikleri kullanan firmalarca vitaminlerle zenginleştirilmiş olarak piyasaya sürülen vitaminli makarnalardır. Bunlar arasında benim en sevdiklerimden biri vitaminli yüksük makarnadır.
Vitaminli yüksük makarnamı suyunu çektirerek pişiririm, ocaktan alınca birkaç dakika demlenmeye bırakırım ki prebiyotik özellik kazansın. Makarnam demlenirken, bir sos kabına birkaç kaşık yazdan yaptığım domates konservemi, dövülmüş sarımsağımı, zeytinyağımı ekleyerek makarna sosumu hazırlarım. Domates ile likopenden, sarımsak ile allisinden, zeytinyağı ile E vitamininden zenginleşen makarna sosumu, vitaminli yüksük makarnamın üzerine dökerim. Bu sayede hem karnım doyar, hem de bağışıklık sistemim güçlenir. Yanına da bir bardak ayran ya da kefir aldım mı tamam, akşam yemeğim hazır, başka hiçbir şeye gerek yok. Ay, dayanamayacağım, ben makarnamı pişirmeye gidiyorum. Siz de bu sırada Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden yararlanmak isterseniz, oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Hadi, sizi de tutmayayım. Makarnamızı pişirip tekrar buluşalım. 🙂
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı