“UFO” kelimesi aslında bir kısaltmadır, “Unidentified Flying Object” yani “Tanımlanamayan Uçan Nesne” anlamına gelir. Halk arasında “uçan daire” diye de geçer. İlk UFO kayıtlarının ya da iddialarının milattan önceye kadar dayandığından, Mısır firavunlarından kalan yazıtlarda görsellerinin geçtiğinden bahsedilir. UFO’ların popüler oluşu ise Amerika’daki ünlü Roswell olayına dayanır. Hatırlarsınız belki, Amerika’da Roswell’deki bir çiftlik civarında bir uçan daire enkazı ele geçirildiği iddia edilmişti. “Bize şimdi neden bunları anlattın?” dediğinizi duyar gibiyim. 🙂 Az önce mutfağa gittim. Kızım Nuh’un Ankara Makarnası’nın ufo makarnasını çok sever. Erzak dolabında ufo makarnayı ararken aklıma ortaokuldayken UFO’lar hakkında hazırladığım ödevim geldi de o yüzden anlattım. İsterseniz şimdi de ufo makarnadaki vitaminlerden en iyi şekilde yararlanmak için onu nasıl pişirdiğimi anlatayım. Ufo makarnayı tencereme koydum, üzerini 2 parmak yükseklikte örtecek kadar sıcak su ekledim, biraz zeytinyağı ekledim ve haşlanmaya bıraktım. Haşlanırken ara ara karıştırdım. Ufo makarnam suyunu çekince ocağın altını kapattım. Üzerine biraz iyotlu tuz serptim. (İyotlu tuzu kaynamakta olan yemeklere atmamak gerektiğinin bir kez daha altını çizeyim.) Ve demlenmeye bıraktım. Makarnamı asla yıkamam, sudan geçirmem. Çünkü suda eriyen vitaminleri içinde kalsın isterim. Makarnam demlendikten sonra servisimi yaptım. Pakette kalan ufo makarnamın kalanını kilere koyarken gözüm “İçindekiler” kısmına takıldı. Baktım ki, ufo makarnam meğer vitaminli ufo makarnaymış. İçinde B1 ve B2 vitaminleri, niasin, folik asit ve demir minerali varmış. Bu da bana, sizlere ufo makarnanın içeriğindeki vitamin ve mineraller hakkında bilgi vermenin yararlı olacağını düşündürdü.
Ufo Makarnada Bulunan Vitaminler Nelerdir?
İsterseniz gelin, vitaminli ufo makarnada bulunan vitamin ve minerallerin başka hangi besinlerde olduklarını, ne işe yaradıklarını, eksikliklerinin nasıl anlaşılacağını hep birlikte öğrenelim.
B1 Vitamini
B1 vitamininin diğer adı “tiamin”dir. Ufo makarnada bulunan B1 vitamini, tüm hücresel fonksiyonlar için gerekli olsa da özellikle karbonhidrat metabolizması için çok önemlidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi sinir sistemini de destekler. B1 vitamini yetersizliğinde iştah azalması, yorgunluk, büyüme geriliği, kas zayıflığı, sinir sistemi bozuklukları, kalp ritminde yavaşlama, peklik yani kabızlık gözlenebilir. B1 vitamininin iyi kaynakları; tam tahıllı besinler, gerçek durum buğdayından yapılmış makarna, buğday ruşeymi, yulaf ezmesi, mercimek, bulgur, nohut, çiğ yer fıstığı, fındık içi ve kuru mayadır.
B2 Vitamini
B2 vitamininin diğer adı “riboflavin”dir. Tükettiğimiz tüm besinlerin vücudumuzda kullanılabilmesi için enzimlere ihtiyacımız vardır ve sindirim sistemimizde bulunan bu enzimlerin çalışabilmesi için de B2 vitaminine gereksinim duyarız. B2 vitamini eksikliğinde ağız kenarlarında çatlaklar, dudaklarda şişme, dil tomurcuklarında körelme, gözde damarlanma, burun kenarında sarı renkte lezyonlar, kısırlık gözlenebilir. B2 vitamininin en iyi kaynakları; kaşar peyniri, tulum peyniri, ciğer, yumurta, gerçek durum buğdayından yapılmış makarna, kuru ve yaş mayadır.
Niasin
Niasin de bir B grubu vitaminidir. Niasin kolesterol düzeyini dengeler, cillteki akneleri iyileştirir, beyin sağlığını güçlendirir, Alzheimer hastalığından korur, şeker metabolizmasının düzenlenmesine yardım eder. Niasin yetersizliğinde iştah azalır, büyüme yavaşlar, ciltte döküntüler, bunama gözlenebilir. Niasinin iyi kaynakları; palamut, hindi ve tavuk eti, hamsi, kefal, levrek, dana ve kuzu eti, gerçek durum buğdayından yapılmış makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, yer fıstığı, mantar ve kuru mayadır.
Folik Asit
Folik asit; kan hücrelerinin yapımı, hücre çoğalması, güçlü bir genetik yapı (DNA sentezi) ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Folik asit yetersizliğinde büyüme geriliği, kısırlık, kansızlık, pıhtılaşma bozukluğu, damar tıkanıklığı, yeni doğan bebeklerde doğumsal yapısal bozukluklar (nöral tüp defektleri – omuriliğin dışarıda olması durumu), depresyon, kellik (alopesi) gelişebilir. Folik asidin en iyi kaynakları; peynir, süt, yoğurt, kırmızı mercimek, yer fıstığı, gerçek durum buğdayından yapılmış makarna, ceviz içi, yumurta, buğday ruşeymi, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, kivi ve çilektir.
Demir
Demir, dokulara oksijen taşınması için gerekli bir mineraldir. Demir yetersizliğinde bağışıklık sisteminde zayıflama, halsizlik, yorgunluk, öğrenme güçlüğü, büyüme geriliği, kansızlık, hafıza zayıflığı gözlenebilir. Demirin en iyi kaynakları; ciğer, kırmızı et, vitaminli ufo makarna ve diğer gerçek durum buğdayından üretilen zenginleştirilmiş vitaminli makarnalar, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru nanedir.
Makarnamı haşlarken ne çok şey düşündüm birden. Tabi düşünmek ve bilmek yetmez, bildiklerini paylaşmak da lazım. Hadi, sizi tutmayayım. Siz de gerçek durum buğdayından yapılmış vitaminli makarnanızı haşlayın ve sağlıklı beslenmeye devam edin. Nuh’un Ankara Mutfak Akademisi’nden Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. İyi günler.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı