• irmik-dolu-tabak

“Bir an önce gelsin!” diye yazı iple çekmek için herkesin başka başka sebebi var. Kimileri kışlıkları üzerinden çıkarıp hafiflemek, kimileri gökyüzünde parlayan güneşin tadını çıkarmak, kimileri kendini bir tatil yöresine atıp tazelenmek için sabırsızlıkla bekler bu mevsimi. Kimilerimiz ise rengarenk yaz meyvelerinin tutkunudur. Ve onlar için hayatın tadı biraz da tezgahlara çıkan şirin mi şirin, tatlı mı tatlı yaz meyvelerine kavuşmaktadır. Doğanın yeniden canlanarak olanca bereketiyle sofralarımızı renklendirdiği bu mevsim, sadece meyveler bakımından değil toprakta yetişen tüm malzemeler açısından eşsiz bir çeşitliliği beraberinde getirir. Tabi artık yaz kış fark etmeden ulaşabildiğimiz ürünlerin de bu mevsimde çok daha lezzetli olması cabası…

Neredeyse sofralarda kendilerinden başka bir lezzete ihtiyaç bırakmayacak kadar bol ve besleyici yaz meyveleri arasında rengi, kokusu ve kendine özgü tadıyla öne çıkanlardan biri de çilektir. Albenili görüntüsü ve pek çok yaz meyvesi gibi en güzel tatlı tariflerine meydan okuyan doğal şekeri ile çilek, mevsimin neşeli atmosferini en iyi yansıtan meyveler arasındadır. Sanki, yılın en sıcak günlerinde duyduğumuz serinleme ihtiyacını karşılamak için oluşmuş bu meyveler grubu, zaman zaman birkaç yardımcı malzemeyle kolayca bir öğünümüzü oluşturur, biliyorsunuz. Çileğin de bir parça pudra şekerinin desteğiyle harika bir tatlıya dönüştüğü çok olmuştur. Zaten, ağır tatlıların tüketiminin güçleştiği yaz mevsiminde, ferahlatıcı lezzetiyle çileğin birçok hafif tatlı tarifine konuk olduğu da malum.

Peki, yaz mevsiminde canımız şöyle enerji dolu bir tatlı istediğinde yardımımıza koşacak başka bir malzeme aklınıza geliyor mu? Evet, birçoğunuzun hemen yanıtladığını sandığımız bu sorunun cevabı, irmik. Dünya mutfağına mal olmuş bir fenomen olan makarnanın da ardındaki ürün olan irmik, içerdiği bol miktarda sağlıklı karbonhidratla tam bir enerji deposu olduğu gibi mucizevi bir şekilde hafifliğini de koruyan bir malzeme. Yani kısacası, irmik ve çileğin bir araya geldiği tariflerle yazın tadını çıkarmak şahane! İsterseniz gelin, bu tarifler arasından seçtiğimiz enfes örneklere şöyle bir göz atalım.

Çilek ve İrmik ile Yaz Tatlıları 

Çilekli Kolay Tart  

Meyveli pastaların en gevreği olan tartın çilekle lezzetlendiği harika bir tatlı.

Çilekli Kup  

İnsanı görüntüsüyle bile ferahlatan kupa, çileğin iştah açıcı kırmızısıyla yapılmış enfes bir katkı.

Kuru Çilekli İrmik Tatlısı  

Mutfak kültürümüzün hafif mi hafif klasiği irmik tatlısına, kuru çilekle getirilmiş farklı bir yorum.

Çilekli Magnolia 

Son yılların en gözde tatlılarından biri olan magnolia’nın çileklisi de çok güzel oluyor değil mi?

Çilekli Trifle 

Meyve lezzetini katman katman sunan harika tatlı trifle’ı, çileğin katılımıyla tadına doyulmaz hale getiren bir tarif.

lezzetli-çilek-reçeli

Dört Mevsim Çilek Lezzeti: Taze Çilek ve Kuru Çilek  

Çileğin tazeleyici lezzeti ve irmiğin hafifliğiyle şekillenen bazı nefis tatlı tariflerine göz attık. Bu tarifler arasında, taze çilek yerine kuru çilek kullanılanı herkesin dikkatini çekmiş olmalı. Evet, bizlere sabırsızlıkla yazın gelmesini bekleten meyvelerin çoğunu, kuru halleriyle tüm mevsimlerde sofralarımıza konuk etme avantajına sahibiz. Belki diğerleri kadar yaygın olarak tüketilmiyor ama kuru çilek de bunlardan biri. İsterseniz gelin, yaz gelince kavuştuğumuz taze çilek ile dört mevsim tüketme olanağına sahip olduğumuz kuru çilek hakkındaki bilgilere hep birlikte bir göz atalım.

Taze Çilek  

Kendine özgü tatlı-ekşi lezzeti ile yaza damgasını vuran çileği sevmeyen yoktur herhalde. Reçel ve marmelat haline getirilerek de dayanıklılığı artırılan bu enfes meyve, kahvaltılarda bir dilim tereyağlı ekmeğin üzerinde ya da sos ve krema olarak tatlılarda da sıkça karşımıza çıkar.

Sağlığımıza sunduğu katkılar noktasında ise öncelikle antioksidan özelliğiyle dikkat çeken taze çilek, kötü kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Ne yazık ki tüketirken ölçüyü kaçırdığımızda sindirim problemlerine yol açabilmesiyle de bilinir.

Kuru Çilek  

Tüketimi yakın zamanda yaygınlaşmaya başlayan kuru çilek, bu enfes yaz meyvesinin tutkunlarıyla senenin her döneminde buluşmasını sağlar. Tatlıların yanı sıra kahvaltılık gevreklerde kullanımıyla da öne çıkan kuru çilek, tek başına sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

Taze çileğin tüm sağlıklı özelliklerini bünyesinde taşıyan bu leziz ürün, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur, sakinleştirici etkisi sayesinde stresle mücadeleye katkı sağlar. Ayrıca, içeriğindeki su uzaklaştırıldığı için aşırı tüketimiyle sindirim problemlerine yol açma riski de düşüktür.

Sıcak yaz günlerini tatlı bir ferahlıkla geçirmenizi sağlayacak çilekli ve irmikli tariflerden bazılarını gördük. Ve kış boyu, tezgahlarda göreceğimiz günleri beklediğimiz taze çilek ile bize çilek lezzetini dört mevsim sunan kuru çilek hakkında bilgiler edindik. Şimdi, mutfağa girip enfes bir tatlı yapma zamanı! Bunun için isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı tariflerden de faydalanabilirsiniz. Tariflerin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun!

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler