ton balıklı makarna

Günümüzde iki tür şişmanlıkla karşılaşıyoruz: Birincisi kişinin toplam yağ dokusu miktarının olması gereken değerin üstünde olmasından dolayı yaşanan şişmanlık, diğeri de toplam vücut ağırlığı ile ilgili sorunu olmamasına rağmen kan bulgularının (kan yağları, kan şekeri gibi) sağlıklı aralığın dışında olmasından kaynaklanan metabolik şişmanlıktır. Beslenme davranışını ve besin tercihlerini değiştirmeyi başaran kişi hem vücut ağırlığını yönetip yaza fit bir vücutla girebilir, hem de kan bulgularını düzenleyip geleceğe yatırım yapabilir.

 

fesleğenli makarna

 

Metabolizma Hızını Artıran Besinler  

İşte, bu noktada, zayıflama sürecinizi destekleyebilmek için, sizlerle metabolizma hızınızı artıran besinleri paylaşmak istiyoruz.

 

  1. Makarna: Durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna bağırsaklarınızın çalışma hızını artırarak metabolizmanızın hızlanmasına katkı sağlar ve bu sayede zayıflama sürecinizi kolaylaştırabilir.

 

  1. Kuru baklagiller (yeşil mercimek, nohut gibi): Kuru baklagiller arjinin adındaki bir protein yapıt aşından (aminoasitten) zengin yapıları ile nitrik oksit sentezini artırır ve bu sayede dokuların daha iyi oksijenlenmesine aracılık ederek zayıflamanıza yardımcı olabilirler.

 

  1. Bulgur: Bulgur izoflavonlardan zengin yapısı ile menapoz dönemi sonrasında gelişen karın bölgesi yağlanmasının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

 

  1. Az yağlı kırmızı et: Etlerin sindirilmesi için sindirim sistemi daha fazla enerji harcar ve bu sayede metabolizma hızlanabilir.

 

  1. İrmik: B1 vitamininden zengin yapısı ile sinir sisteminin dostudur ve bu sayede duygusal yeme ataklarından korunmaya yardımcı olur.

 

  1. Yeşil çay: Kateşinden ve epikateşinden zengin yapısı ile hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de metabolizma hızını artırır.

 

  1. Acı kırmızı biber: Kapsaisinden zengin yapısı ile metabolizmayı hızlandırır.

 

  1. Avokado: İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri vücudumuzdaki depo yağların yakımını artıran hormonların sentezini uyarır.

 

  1. Tarçın: Seylan tarçını kan şekerinin hücre içine girişini ve vücut tarafından kullanılmasını sağlayan insulin hormonunun hücre zarına tutunma kabiliyetini artıran bileşenler içerir ve bu sayede iştah yönetimine yardımcı olur.

 

  1. Filtre kahve: Günde 2 fincan, 400 dereceden az kavrulmuş filtre kahve hem antioksidan özellik taşır hem de kalp ritmini artırarak metabolizmayı hızlandırır.

 

  1. Yumurta: Anne sütünden sonra vücutta kullanım oranı yani biyoyararlanımı en yüksek protein kaynağı olduğu için metabolizma hızını artırır.

 

  1. Ev yapımı ya da probiyotik yoğurt: Yoğurdun probiyotik özelliği bağırsaklara dost etkisi ile sindirim sürecini destekler ve metabolizma hızına katkı sağlar.

 

  1. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyumdan zengin yapıları ile enerji metabolizmasını destekler.

 

  1. Bitter çikolata: Bileşiminde bulunan bazı biyoaktif maddelerle (kafein, teobromin, klorojenik asit, flavonoller ve antosiyaninler) hem metabolizmayı hızlandırır hem de kalp dostu etki gösterir.

 

Tüm bunlara ek olarak, metabolizmanızı hızlandırabilmek için düzenli olarak en az 30 dakikalık seanslarla egzersiz yapmanızı, her gün yeterince (ortalama 2,5 litre) su içmenizi öneririz. Her ne kadar makarna gibi bazı besinlerin metabolizmanızı hızlandırdığına dair pozitif sonuçlar elde edilmiş olsa da toplam besin tüketim miktarınıza dikkat etmediğiniz sürece mucize beklememek gerektiğinin de altını çizmek isteriz.

Nuh’un Ankara Makarnası Akademisinden şeflerimizin hazırlamış olduğu birbirinden lezzetli tarifler için oynatma listemize göz atabilirsiniz.

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler