
İlkbaharda tabaklarımızı süslemeye başlayan öyle ürünler vardır ki tepede ışıl ışıl parlamaya başlayan güneşin doğada başlattığı değişimin coşkusunu yansıtırlar sanki. Sevimli meyve çilek de bunlardan biri. Kırmızı rengi ve benekleriyle şirinliğin sembolü haline gelmiş bu meyve, rengi ve kendine has tatlı-ekşi lezzeti ile özellikle tatlıların ama yeri geldiğinde salata gibi ferahlatıcı tariflerin de eşlikçisi olabilir. Evlerimizde geleneksel olarak reçeli yapılan, pek çok tatlıya hem lezzetlendirici hem de dekoratif bir öge olarak katılan çilek, mutfaklarda deneysel yaklaşımların arttığı günümüzde birçok farklı tarifte de kullanılabiliyor. Tatlılar için enfes soslar, püreler hazırlamamıza yardımcı olan bu meyve, kolayca çikolata ile kaplanabiliyor, ilkbahar güneşi içimizi ısıtırken tabaklarda olanca sevimliliğiyle bize gülümsüyor. Sadece görüntüsü ve tadıyla değil, kırmızının tonlarında renklere sahip tüm meyveler gibi o da sağlıklı özellikleriyle de göz dolduruyor.
İsterseniz gelin, ilkbaharla birlikte tezgahlarda rastlamaya başladığımız ve yazın da habercilerinden biri olan çileğin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleriyle Çilek
- Çilek, içerdiği C vitamini, antosiyaninler ve ellajik asit gibi güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin yarattığı hasara karşı hücresel düzeyde koruma sağlar ve yaşlanmayı yavaşlatır.
- Bol miktarda lif içermesinin yanı sıra potasyum ve polifenollerden de zengin bir meyve olan çilek, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür ve kalp-damar sağlığını korur.
- 1 bardak dolusu tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılamanızı sağlayan çilek, bu özelliğiyle çok iyi bir bağışıklık desteğidir.
- Çileğin içerdiği ellajik asit ve diğer antioksidanlar, vücuttaki mikrobik olmayan iltihabı azaltmaya yardımcı olur, kansere karşı koruma sağlar.
- 1 bardak dolusu çilek yalnızca 50 kaloridir; bol su içeriği ile de tokluk hissi veren bu meyve, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Sağlık özelliklerinden bazılarını öğrendiğimiz çileği mutfaklarımızda pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak püf noktalarına göz atarak, hem işimizi kolaylaştırabilir hem de farklı kullanım biçimleri öğrenerek yaratıcı lezzetler elde edebiliriz.
Püf Noktalarıyla Çilek
- Çileklerinizi kullanmadan hemen önce yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra bekletirseniz nemlenen çilekler daha çabuk bozulacaktır.
- Buzlukta saklamak istediğiniz çilekleri önce tepsi gibi düz bir kaba dizip dondurduktan sonra bir poşete alarak birbirlerine yapışmalarını önleyebilirsiniz.
- Çileğin lezzetini patlatmak istiyorsanız, birkaç damla limon suyu ve az miktarda toz şeker eklemeyi düşünebilirsiniz. Özellikle salata gibi tariflerde çilekle birlikte balzamik sirkenin de fark yarattığını görebilirsiniz.
- Temizlediğiniz çilek saplarını hafifçe kaynatarak bitki çayı haline getirebilir ya da smoothie’lerinize ekleyerek değerlendirebilirsiniz.
- Tatlı tariflerinizde ya da smoothie’lerinizde kullanacağınız çilekleri, oda sıcaklığına getirirseniz daha güçlü bir aroma elde edersiniz.
Çilek ve İrmik ile Enfes Bir Tarif
Çileğin yanına en çok yakışan malzemelerden birini kullanıp durum buğdayı mucizesinden de yararlanarak enfes bir tatlı hazırlayabiliriz. Evet, çikolata ve irmikten söz ediyoruz. Harika renkleriyle tadanların önce gözlerini okşayacak, hem çileği hem de çikolatayı çok seven çocukları da sevindirecek bu tatlı: Çikolata Soslu Çilekli Kup. En iyi tatlı-ekşi dengesine sahip meyvelerden biri olan çilek ile çikolatanın o kendine has lezzeti bir araya geldiğinde, kıvamını veren de irmik olunca bu kupları tadan herkesin hayran kalacağından eminiz.
Sofralarımızın neşe ile özdeşleşmiş meyvelerinden çileği, sağlıklı özellikleri, mutfak püf noktaları ve durum buğdayı mucizesiyle buluşan bir tarifle birlikte ele aldık. Şimdi, çilekli enfes tarifler hazırlamak için mutfağa girme zamanı! Nuh’un Mutfağı tarifleriyle şeflerimizin de her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın!