Yeni yıl ile birlikte hepimiz “Ne giysem?” furyasına kapılıyoruz sanırım. İnternet sayfalarında bu soruya cevap verecek çokça seçenekle karşılaşıyoruz. Rengarenk elbiseler, taşlı elbiseler, fiyonklu elbiseler… Liste uzayıp gidiyor. Hazır fiyonk demişken, fiyonk kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen var mı? Türk Dil Kurumu fiyonk kelimesini şöyle tanımlıyor: Kurdele, şerit, kumaş ve diğerlerinin kelebek şeklinde bağlanmış biçimi. Bu cümle birden beni aldı otuz yıl öncesine götürdü. Yaşı bana denk her kadın arkadaşımın kafasında kocaman beyaz kurdelesi olan bir fotoğrafı vardır herhalde. Her oğlan çocuğunun da yakasında fiyonkla ya da papyonla çekilmiş bir hatıra fotoğrafı. Ne güzel günlerdi.
Davet Gününde Nasıl Beslenmeli?
Nereden nereye geldik, ben size yeni yılı karşıladığımız bu günlerde fazla kalori almamak için nasıl beslenmeniz gerektiğini anlatmak için kağıdı kalemi elime almıştım halbuki. Hadi konumuza dönelim. Yeni yılda, katıldığımız davetlerde yemeyi abartmamak ve kilomuzu kontrol altında tutmak için neler yapabiliriz?
- Sabah güne güçlü bir kahvaltı ile başlayın. Yumurta yemeği unutmayın.
- Gün boyu saat başı bir su bardağı su için. Suyunuza limon dilimleri ve taze nane yaprakları ekleyin.
- Gün içinde bir fincan kiraz sapı çayı, bir fincan rezene çayı için.
- Öğle yemeğini olabildiğince hafif tutun. Zeytinyağlı sebze, birkaç kaşık yoğurt ve bir dilim ekmek olabilir.
- Akşam kutlama yemeklerine aç karnına gitmeyin, bir iki saat önceden bir kase çorba içmiş olun.
- Yemek daveti süresince, aldığınız kalori miktarını düşük tutabilmek için kremalı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmaya çalışın.
- Akşam yemeğine çorba ve salata ile başlayın. Salatalarınız, tokluk hissi yaratabilmek için kuru baklagilli ya da makarnalı olabilir.
- Yemek için bir yere davetli iseniz menüyü önceden öğrenin ve buna göre bir denge oluşturun. Yani akşam yemeğinde tüketmeyi planladıklarınızı gündüz saatlerindeki beslenme programınızdan çıkartarak aldığınız toplam kalori miktarını dengelemeye çalışın. Mesela bir dilim börek için bir dilim ekmek, bir parmak kadar peynir ve 2 ceviz hakkınızdan vazgeçin. 6 adet küçük boy zeytinyağlı yaprak sarma için 4 yemek kaşığı sebze yemeği ve bir ince dilim ekmeği programınızdan çıkartın. 3 yemek kaşığı pilav yediğinizde bir dilim ekmek hakkınıza sayın, bir orta dilim pasta için beslenme programınızdan 2 ince dilim tam tahıllı ekmek, 1 orta boy meyve ve yarım su bardağı sütü çıkartın.
- Bir diğer alternatif, yemek davetine gittiğiniz gün içerisinde istediğiniz kadar yiyip ertesi gün fiziksel aktivite yapmaktır. Bir büyük dilim baklavadan aldığınız kaloriyi yakabilmek için 53 dakika, bir porsiyon profiterol için 88 dakika, bir porsiyon döner için 90 dakika yürümeniz gerektiğini söylersem, ölçüyü kaçırmamanız gerektiğini daha iyi anlatmış olurum herhalde. 🙂
- Özel günler için pişireceğiniz yemeklerin kalorilerini düşük tutmaya çalışın. Mesela, karnıyarık yapacaksanız patlıcanları kızartmayın, fırınlayarak yumuşatın. Et suyu koyduğunuz çorba ve pilavlara ayrıca yağ eklemeyin.
Yeni Yıl İçin Düşük Kalorili, Yalancı Su Böreği Tarifi
Özel günler için su böreği yapmak isteyenlere daha düşük kalorili bir alternatif tarif vermek istiyorum. Ben denedim, aynı su böreği gibi oluyor.
Malzemeler: 5 adet yufka, yarım paket fiyonk makarna, 1 su bardağı süt, 2 adet yumurta, yarım su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı daha iyi tercih), 150 g orta yağlı beyaz peynir, maydanoz.
Yapılışı:
- İlk olarak makarnayı suyunu çektirerek pişirin.
- Böreğin sosu için bir kasede süt, yumurta ve sıvı yağı karıştırın.
- Pişirme kağıdı serilmiş veya yağlanmış tepsiye, yufkalardan birini serin. Yufka tepsinin dışına taşacak şekilde serilmiş olacak.
- Sermiş olduğunuz yufkanın her yerine hazırladığınız sosu fırça yardımı ile bir kat sürün.
- İkinci yufkayı parçalayarak tepsiye yerleştirin ve üzerine yine sostan sürün.
- Haşladığınız fiyonk makarnanın tamamını yufkaların üzerine dökün ve her yere eşit yayın.
- Üçüncü yufkayı da parçalayarak tepsiye yerleştirin ve üzerine yine sostan sürün.
- Makarnaların üzerine peynirli maydanozlu karışımdan bolca serpin.
- Dördüncü ve beşinci yufkayı da peynirlerin üzerini kapatacak ve böreği örtecek şekilde yerleştirin.
- En başta serdiğiniz en alttaki yufkanın sarkan kenarlarını böreğin üzerine kapatın. En üzerine tekrar sostan gezdirin.
- Böreğinizi 175° fırında, kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin de hazırladıkları tariflerle size her zaman kılavuzluk edeceklerini unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı en güzel tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için temen tıklayın.
Afiyet olsun…
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı