https://www.instagram.com/p/CGhIKjtDS26/
Güneydoğu Anadolu Bölgemiz ile başlangıcını yaptığımız ve doyumsuz lezzetleri aktardığımız #yedideyedi konseptimizin blog dizisinde şimdi de Ege Bölgesi’ndeyiz.
7 hafta boyunca mutfaklarına göz atacağımız 7 farklı bölgemizin ikincisi olan Ege Bölgesi, tescilli 800’ün üzerinde yemeğiyle adeta yurdumuzun yeşil sofrası. Ege, yeşil sofra tabirini her daim tüketilen, sofralardan eksik edilmeyen taptaze otlarıyla sonuna kadar hak ediyor.
Ege mutfağı deyince akla ilk olarak yeşillikler gelir. Binbir çeşit yabani otu dağdan tepeden toplayabileceğiniz gibi pazar tezgâhında da kolayca bulabilirsiniz. Hatta otları çok olan yerleşimlerde düzenlenen ot festivalleri de artık geleneksel bir hal almıştır. Bunlardan Alaçatı Ot Festivali, her sene binlerce kişiyi ağırlamaktadır.
Şevket-i bostan, gelincik, kuşkonmaz, ebegümeci, sarmaşık, marata, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, turp otu, kenger, sinirotu, helvacık, hindiba, labada, kuş otu, ısırgan, cibez, radika, deniz börülcesi, arapsaçı ve dahası… Listesi daha da uzayabilecek kadar çok olan bu otlar genellikle az pişirilir veya taze olarak tüketilir.
Otlar gibi başı çekenler arasında zeytin ve zeytinyağı da vardır. Ege sofralarının baş aktörü olan zeytinyağı, 2.500 yıllık bir tarihi niteliğe sahip olmakla beraber geçmişte Akdeniz istikametindeki tüm ticaret kolonileri arasında oldukça gözde bir ticari üründü.
Ege’de yemeklerin vazgeçilmezi olan zeytinyağı için sebzelerden etli yemeklere, pilavlardan dolmalara girmediği lezzet yok desek yanlış söylemiş olmayız.
Ege sofralarında sebze yemekleri de oldukça yoğundur. Enginar, kabak çiçeği, patlıcan, börülce ve pırasa sebze yemeklerinin en çok tercih edilenleri arasındadır. Keşkek, katmer, patlıcan böreği, mercimekli bükme ise özel günlerin vazgeçilmezleridir.
Denizin bereketi de sofralara yanmıştır Ege’de. Izgara orfoz, ızgara çipura, ızgara ahtapot, levrek buğulama, ahtapot dolması, kalamar, iskorpit çorbası, füme balık, çiroz, balık pastırması ve kalamar dolması denizden sofralara gelen başlıca tatlardandır.
Ege deyince tulum peynirini de es geçmek olmaz elbette. Yaygın kullanımı her ne kadar İzmir tulum peyniri olsa da orijinal adı Bergama tulum peyniridir. İlk olarak Bergama’nın birkaç Yörük köyünde üretilirken diğer bölgelere de yayıldıktan sonra İzmir tulum peyniri diye anılır olmuştur. Tulum peynirli makarna tarifi için tıklayın.
Tatlı deyince de akla ilk olarak bölgede bolca incir yetişmesi dolayısıyla incir tatlısı gelir. Daha sonra kazandibi, sakızlı muhallebi, tavukgöğsü, lokma tatlıları öne çıkar. Yine üzüm yetiştiriciliğinin de yaygın olduğu Ege’de üzüm, pekmez, şıra ve şarap üretimi yapılır.
Tıpkı bir yemeği oluşturan farklı malzemelerin bir araya gelmesi gibi birçok medeniyetin bir araya gelmesiyle lezzetlenmiştir Ege mutfağı. Mısır, Yunan, Fenike, Rum, Yahudi, Ermeni, Arnavut, Makedon, Yörük mutfaklarının yanı sıra Girit, Kafkasya ve Balkanların diğer bölgelerinden mutfaklar da Ege Bölgesi’ne taşınarak sofraları zenginleştirmiştir.
İncirli makarna tarifi için tıklayınız.
Ot kültürü, midye dolma, mücver, çi börek (çibörek ve çiğbörek olarak da anılır), Arnavut ciğeri, gevrek, boyoz, katmer, gözleme bunların baş örnekleridir.