• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta ıspanaklı hellimli makarna salatası; çevresinde kurutulmuş çiçek, pişirilmemiş ince uzun makarna, dilimlenmiş bir dilim portakal ve ıspanak yaprakları

Kemik büyüyen ve yenilenen bir organdır. Büyümesi belli bir yaşa kadar, yenilenmesi ömür boyu devam eder. Kızlarda 16-18, erkeklerde 18-22 yaşlarına kadar kemik büyümesi devam eder. Yirmili yaşların ortasında, kemik mineral yoğunluğu sabitlenmeye başlar. Otuzlu yaşlarda, kemik mineral yoğunluğu maksimum düzeyine ulaşır. Otuzlu yaşlardan sonra ise, bireyin beslenmesine bağlı olarak kemik kaybı başlayabilir.

Kalsiyumdan zengin beslenen kişilerde kemik dokusu güçlü olur. Yine de gün içinde alınan kalsiyum miktarını abartmamak gerekir. Çünkü, aşırı kalsiyum alımı; kabızlığa, böbrek taşlarına, böbrek fonksiyon yetersizliğine, damar sertliğine ve diğer minerallerin emilimlerinde aksamaya neden olabilir.

 

Doğrama tahtası üzerinde ıspanak yaprakları ve bir bıçak; çevresinde iki beyaz kase,bir tahta kaşık ve büyük kase içerisinde ıspanaklar.

 

Kalsiyumun en iyi kaynakları; süt ve ürünleri, soya ve ürünleri, ıspanak, karnabahar, tere, brüksel lahanası, şalgam, badem, susam, barbunya, tatlı patates ve pazıdır.

Bugün yüksek kalsiyum içeriğiyle kemiklerinizi güçlendirecek bir tarifle karşınızdayız: Ispanaklı Hellimli Makarna. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 15 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

  • Hellim peyniri; yüksek kaliteli protein ve bol miktarda kalsiyum, fosfor, çinko, niasin, B1, B2, B6 , B12 vitaminleri içerir.
  • Hellim peyniri; kalsiyumdan zengin yapısı ile kemik ve diş sağlığını güçlendirir, kan şekerini dengeler, yağ metabolizmasını düzenler, kontrollü miktarda tüketilirse zayıflama sürecini destekler.
  • Bilgi, beyinde protein formunda depolanır. Hellim peyniri iyi bir protein kaynağıdır.
  • Portakal; özellikle C vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve posadan zengin bir meyvedir.
  • Portakal, içeriğinde bulunan zeaksantin ve lutein sayesinde, yaşa bağlı makula dejenerasyonunundan koruyarak göz sağlığını güçlendirir, bilişsel fonksiyon bozukluğundan korur.
  • Portakal, yapısında bulunan bir flavonoid türevi olan hesperidin sayesinde; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserden korur, hafızayı güçlendirir, duygu durumunu iyileştirir.
  • Portakalda bolca bulunan C vitamini, en güçlü antioksidan vitaminlerden birisidir. Kolajen sentezine yardımcı olur, kolesterol metabolizmasını dengeler.
  • Ispanak, linolenik asitten zengin bir besindir. Bu sayede kalp sağlığını korur.
  • Ispanak, kükürtlü amino asit olan metioninin kaynağıdır. Bu sayede DNA yapısını güçlendirir.
  • Ispanak, posadan zengin bir sebzedir. Bu sayede bağırsak hareketlerini artırır, metabolizmayı hızlandırır.
  • Ispanak; K, A ve C vitaminleri, folat demir, magnezyum ve potasyum gibi çok çeşitli mineraller ve vitaminlerden zengindir.
  • Ispanaktaki saponinler kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kolesterolün bağırsak tarafından emilimini engeller.
  • Ispanak tüketimi, nitrik oksit seviyesini artırarak dokuların oksijenlenme kabiliyetini artırır, damar sağlığını korur.
  • Ispanak kansere karşı koruyucudur. Yapısında bulunan Coumestrol isimli madde; yumurtalık, meme, akciğer ve rahim ağzı kanserlerinde tedaviyi destekleyici etkiye sahiptir ve prostat kanserinin ilerlemesini de engeller.
  • Ispanağın; K vitamini, folik asit, lutein ve beta-karotenden zengin yapısı yaşlanmanın neden olduğu hücre hasarını azaltabilir, böylece motor, bilişsel beceriler ve zihinsel kapasiteyi geliştirebilir.
  • Ispanak, kalsiyumun iyi bir bitkisel kaynağıdır. Bu sayede kemik ve diş sağlığını güçlendirir.

Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 572,9 kcal
Karbonhidrat 54,3 g
Protein 26,1 g
Yağ 27 g
Posa 4,6 g
A Vitamini 404,2 µg
D Vitamini 0,67 µg
E Vitamini 2,65 mg
K Vitamini 97,1 µg
B1 Vitamini 0,12 mg
B2 Vitamini 0,27 mg
Niasin 0,67 mg
B5 Vitamini 0,55 mg
Biotin 5,6 µg
B6 Vitamini 0,2 mg
Folik asit 74,4 µg
B12 Vitamini 1,92 µg
C Vitamini 57,7 mg
Sodyum 1395 mg

 

Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %39’unu,
  • Protein gereksinimimizin %19’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %42’sini karşılamış oluruz.

Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası tarifimizi, hem öğle hem de akşam öğünlerinde keyifle tüketebilirsiniz.

Özellikle antrenman sonrasında, Ispanaklı Hellimli Makarna Salatası tarifimizi, 1 su bardağı maden suyu ile birlikte tüketmenizi öneririm.

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler