• Mermer tezgâh üstünde yer alan tabakta İsotlu Erişteli Kebap; çevresinde taze yeşil çiçek, pişirilmemiş erişte, tahta kaşıkta isot

Fazla kilolardan kurtulmanın en sağlıklı yolu beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin yolu ise bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanan beslenme programına uymak ve beslenme eğitimi almaktan geçer.

Aslında zayıflama süreci matematiksel bir dengeyle yürütülür. Gün içinde besinlerle aldığınız enerji harcadığınız enerjiden çoksa kilo alırsınız, azsa kilo verirsiniz. Vücuda giren enerji çıkan enerjiye denk ise de kilonuzu korursunuz. Mesela, bir porsiyon iskender yerseniz, o günkü beslenme programınızdan 120 g et, 4 ince dilim ekmek, 2 tatlı kaşığı yağ ve 2 adet ceviz çıkarmalısınız. Evet, tümünü çıkarmalısınız. Bir porsiyon patlıcan kebabı yerseniz, beslenme programınızdan 4 yemek kaşığı sebze yemeği, 100 g et, 1 tatlı kaşığı yağ çıkarmalısınız. Bir porsiyon beyti sarma yerseniz; 2 ince dilim ekmek, 150 g et ve 2 tatlı kaşığı yağ hakkınızı programınızdan çıkarmalısınız. Hayatın her yerinde olduğu gibi zayıflama sürecinde de işin özü dengeden geçer. Bu denge kurulduğu sürece sağlıklı besinlerin hiçbirini beslenme programınızdan bütünüyle çıkarmanız gerekmez. Başlıkta sorduğumuz soruyu bu bilgiler ışığında yanıtlayacak olursak, cevabımız evet olacaktır. Yani zayıflama diyeti yaparken kebap yenilebilir.

 

beyaz tezgâh üzerindeki kasede ve kaşıkta isot

 

Bugün kebap severlerin hoşuna gidecek keyifli bir tarifle karşınızdayız: İsotlu Erişteli Kebap. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

İsotlu Erişteli Kebap tarifimiz 2-3 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 2 yıldızdır.

 

İsotlu Erişteli Kebap Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan patlıcan; manganez, folik asit, potasyum, K ve C vitaminlerinden zengin bir sebzedir.

  • Antioksidanlardan zengin bir sebze olan patlıcan, vücudumuzu çevresel etmenlerin oluşturduğu toksinlerden korur.
  • Patlıcana koyu morumsu rengini, içinde bolca bulunan antosiyanin adındaki antioksidan bir pigment verir. Antosiyaninden zengin yapısı ile patlıcan, kanserden ve kalp hastalıklarından koruyan bir sebzedir.
  • Patlıcanda bulunan bir diğer kuvvetli antioksidan da nasunindir. Nasunin patlıcana çevresel ve duygusal stresin hücresel boyutta yarattığı serbest radikallerden koruma özelliğini verir.
  • Patlıcan; posadan zengin yapısı ile kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştıran, tok tutan, bağırsak hareketlerini hızlandıran, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardım eden bir sebzedir. Bu nedenle zayıflama sürecinde güvenle ve keyifle tüketilebilir.
  • Patlıcanın besleyici özelliklerinden faydalanabilmek için yemeklerinizde kızartmadan, fırında pişirerek kullanmanızı öneririm. Bunun için fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serin ve yıkanmış, dilimlenmiş, az tuzlu suda dinlendirilmiş patlıcanları bu kağıt üzerine dizin. Bir fırça yardımıyla üzerlerine incecik zeytinyağı sürün ve 175 derecede fırınlayın. Üzerleri kızarınca fırından alın, ilgili yemeğinizde kullanın.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan yoğurt; kalsiyum, riboflavin, B12 vitamini ve proteinden zengin bir besindir.

  • Yoğurt, özellikle de probiyotik veya ev yapımı yoğurt bağırsak sağlığını korur, mikrobiyotamızı ve dolayısıyla bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • Yoğurt, antikarsinojenik özelliği ile meme, safra kesesi ve bağırsak kanserlerinden korur.
  • Bir öğünde yoğurt tüketildiğinde, yoğurt o öğündeki besinlerden alınan şekerin kana yavaş karışmasını bu sayede kan şekeri seviyesinin yavaş yükselmesini sağlar. Özellikle diyabet yani şeker hastaları, her ara öğünde bilhassa meyve yedikleri öğünlerde yoğurt tüketmelidir.
  • Yoğurt kemik sağlığını güçlendirir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilecek osteoporozdan yani kemik erimesinden korur.
  • Yoğurt, B12 vitamininden zengin yapısı ile sinir sistemini güçlendirir ve depresyon riskini azaltır.

Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan erişte, B vitaminlerinden ve posadan zengin bir besindir.

  • Erişte; suyunu çektirerek pişirildiği takdirde tok tutan, öğünde tükettiğiniz besinlerden aldığınız kolesterolün geri emilimini azaltan, kan şekerinin hızlı yükselmesini önlediği için gün içinde tüketilen besin miktarının kontrol edilmesini kolaylaştıran, posa içeriğinden dolayı bağırsak sağlığını destekleyen ve bağırsak kanseri riskini azaltan bir besindir.

İsotlu Erişteli Kebap tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 481,3 kcal
Karbonhidrat 26,2 g
Proten 22,9 g
Yağ 31,4 g
Posa 4,3 g
A Vitamini 304,3 µg
D Vitamini 0,2 µg
E Vitamini 1,86 mg
K Vitamini 13,7 µg
B1 Vitamini 0,2 mg
B2 Vitamini 0,43 mg
Niasin 6,4 mg
B5 Vitamini 1,1 mg
Biotin 4,5 µg
B6 Vitamini 0,43 mg
Folik asit 92,2 µg
B12 Vitamini 2,23 µg
C Vitamini 88,4 mg
Sodyum 230,7 mg
Potasyum 797,4 mg
Magnezyum 67 mg
Kalsiyum 155,4 mg
Fosfor 310,5 mg
Kükürt 282 mg
Klor 415,3 mg
Demir 3 mg

 

İsotlu Erişteli Kebap tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %22’sini,
  • Protein gereksinimimizin %19’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %58’ini karşılamış oluruz.

 

İsotlu Erişteli Kebap, kebap severlerin keyifle ve sağlıkla tüketeceği bir tariftir.

Kebap severlerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri kebabı mutlaka sebze ile birlikte tüketmektir. Sebzelerin antioksidan gücü etten gelen toksinlerden korunmamızı sağlar. Diğer kebap tariflerini de bol sebzeli olarak ya da büyük bir kase salata ile birlikte tüketmenizi öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler