Toplum sağlığına dair birçok sorunun kökeninde yetersiz ve dengesiz beslenme yatar. Beslenme kökenli sağlık problemlerinin önüne geçebilmek için alınan tedbirlerden biri de besinleri yetersizliği sık görülen besin ögelerinden zenginleştirmektir. Besin zenginleştirme sırasında birkaç farklı yöntem kullanılır; besinlerin işlenmesi sırasında kayba uğrayan besin ögeleri yerine konur ya da besinin yapısında az olan besin ögeleri eklenir.
Bugün zenginleştirilmiş bir besin olan vitaminli kuskusumuzu, kuru baklagillerin kraliçesi Akkuş Şeker Fasulyesi ile harmanladığımız bir tarif paylaşacağız. Yörenin humuslu topraklarında, organik yöntemlerle üretilen Akkuş Şeker Fasulyesi, nesiller boyu sofralarımızdaki yerini korudu. Bugün, bu doğal lezzete yaraşır bir tarif olan Kuskuslu Şeker Fasulye Kavurması hazırlıyoruz. Videolu tarifimizi izlemek için tıklayınız.
Akkuş Şeker Fasulye Kavurması Tarifinin Besin Değerleri
- Makarna iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Ancak, lizin ve treonin gibi bazı aminoasitlerden fakirdir. Bu nedenle makarnanın et, balık ya da kuru baklagillerle birlikte kullanıldığı tarifler aminoasit dengesinin korunması açısından faydalı olur.
- Posadan zengin besinler hem bağırsak hem de kalp sağlığını korur. Posa sindirim enzimlerine dirençlidir. İnce bağırsakta sindirilmeyen buna karşın kalın bağırsakta tamamen ya da kısmen fermente olan diyet posası; suda çözünen ve suda çözünmeyen diyet posası olarak ikiye ayrılır. Çözünür posa kandaki kolesterolün düşürülmesi ve glukozun bağırsaktaki emiliminin azaltılmasına yardımcı olurken, çözünmeyen posa bağırsak sağlığı ile ilişkilidir. Makarna çözünmeyen posadan zenginken , bir kuru baklagil olan Akkuş Şeker Fasulyesi çözünür posadan zengindir ve bu iki besinin bir arada tüketilmesi; bağırsak ve kalp sağlığını korumak, iştah kontrolü sağlamak ve diyabet riskini azaltmak açısından güçlü bir etki yaratır.
- Bir kuru baklagil türü olan fasulye çözünür posadan zengindir.
- Şeker fasulyesi kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır. Özellikle veganlar için iyi bir alternatiftir.
- Fasulye, çözünür posadan zengin yapısı ile kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve vücut ağırlığının korunmasını kolaylaştırır, zayıflama sürecini hızlandırır.
- Ordu Akkuş Şeker Fasulyesi çözünür posadan zengin yapısı ile o öğünde aldığınız kolesterolün emilimini azaltır, dolayısıyla kalp ve damar sağlığını korur.
- Kuru fasulye, iyi bir bitkisel demir kaynağıdır. C vitamininden zengin bir besin ile birlikte tüketildiğinde içerdiği demirin emilim oranı artar.
- Fasulye; iyi bir magnezyum kaynağıdır ve bu sayede damar sağlığını korur, kan basıncının yani tansiyonun kontrolünü kolaylaştırır, kas kramplarından korur.
- Fasulye iyi bir çinko kaynağıdır ve bu sayede büyüme sürecini destekler.
- Şeker fasulyesi folik asitten zengin yapısı ile gebelik düşünen ve gebe olan kadınlar için iyi bir besin alternatifidir.
Akkuş Şeker Fasulye Kavurması tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Akkuş Şeker Fasulye Kavurması tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %62’sini,
- Protein gereksinimimizin %11’ünü,
- Yağ gereksinimimizin %26’sını karşılamış oluruz.
Akkuş Şeker Fasulye Kavurması; veganlar, vejetaryenler, et tüket(e)meyen kişiler, gebeler ve büyüme çağındaki çocuklar, gençler için besleyici, bitkisel proteinden zengin bir tariftir.
Akkuş Şeker Fasulye Kavurması tarifimizi bir öğle öğününde yanında bol maydanozlu, bol limonlu, narlı bir salata ile tüketmenizi öneririm.
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı