kase içindeki zeytinyağlı bakla nane

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve çok iyi birer bitkisel protein deposu olan, ekonomik açıdan ulaşılabilirlikleri ile de dikkat çeken eşsiz bir besin ailesidir baklagiller. Bu besin ailesinin kaynağını oluşturan, ona ismini veren bakla da tüm bu özelliklere sahip olduğu gibi kendine özgü tadıyla fava gibi kompleks tariflerin ortaya çıkışında da rol oynayan benzersiz bir besindir. Yoğurt ve dereotu ile eşsiz bir uyum gösteren ferahlatıcı lezzeti, tariflere derinlik katan hafif buruk tadıyla taze bakla, sıkı bir hayran kitlesine sahip, sevenlerinin “Olsa da yesek!” diye dört gözle beklediği bir malzemedir. Aile üyeleri fasulye ya da bezelye kadar popüler olmamıştır hiçbir zaman belki ama en az onlar kadar değerli bir ürün olarak bizce sofralarımızda kendine daha fazla yer bulabilmelidir. Makarna için de çok iyi bir eşlikçi olan bu ürünün sağlıklı özelliklerini öğrenmek, ona sofralarımızda daha sık yer vermemize vesile olabilir. 

Öyleyse gelin, ismini verdiği ailenin diğer üyelerinden eksiği değil fazlası olan taze baklanın sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Taze Bakla 

  • Bol miktarda lif içeren taze bakla, sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenleyerek pekliğin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca uzun süreli tokluk hissi vererek kilo kontrolünü kolaylaştırır. 
  • En iyi bitkisel protein kaynakları arasında yer alan taze bakla, kas kütlesi kazanma ve doku onarımı bakımından vücudu destekler. Yeterince ya da hiç hayvansal protein almayan kişiler taze baklanın bu özelliğinden faydalanabilir. 
  • Taze bakla, içerdiği fenolik bileşikler ve C vitamini sayesinde vücudumuzu serbest radikallerin yarattığı hücresel hasara karşı koruyan, antioksidan etkiye sahip bir besindir. 
  • B1, B6 vitaminleri ve folik asitten zengin içeriğiyle taze bakla, sinir sistemi sağlığını korur, bağışıklığı güçlendirir ve enerji metabolizmasını destekler. 
  • Taze baklada bulunan potasyum ve magnezyum kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur, kolesterolü dengeleyen özellikleriyle aynı zamnda kalp dostudur.

Taze baklayı bol bol tüketmemiz için bize sağlam gerekçeler sunan sağlıklı özelliklerini gördükten sonra mutfaklarımızda onu daha pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak püf noktalarına göz atmaya ne dersiniz? 

Püf Noktaları ile Taze Bakla 

  • Tıpkı taze fasulye gibi taze baklaları da uçlarını bıçakla aldıktan sonra yanlarındaki kılçıklı bölümleri de temizleyerek daha lezzetli ve kolay tüketilebilir hale getirebilirsiniz.
  • Taze baklayı içine bir tutam tuz ve birkaç damla limon suyu eklediğiniz kaynar suda en fazla 10 dakika tuttuktan sonra soğuk suya atarsanız hem daha diri bir doku hem de güzel bir renk elde ederek değerlendirmiş olursunuz. 
  • Eğer çok taze ve körpe baklalarınız varsa ince ince dilimleyip çiğ olarak salata gibi lezzetlerde de kullanabilirsiniz. Limon suyu ve zeytinyağı ile buluşan bu ince dilimlerle salatalarınıza farklı bir dokunuş yapabilirsiniz. 
  • Haşladığınız taze baklaları blender’dan geçirip püre haline getirdikten sonra baharatlarla lezzetlendirip bir dip sos elde edebilir, bu sosu ekmeğe sürerek de farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz. 
  • Taze baklaları temizleyip haşladıktan sonra buzdolabı poşetlerinde ihtiyaç duyacağınız porsiyonlara bölerek buzlukta bekletebilir, buzluktan çıkarır çıkarmaz çorba ve yemeklerinize ekleyerek kullanabilirsiniz.

Taze Bakla ile Lezzetlenen Bir Makarna Tarifi 

Lezzetli ve sağlıklı olduğu kadar pratik de bir ürün olan taze baklayı makarna lezzetiyle buluşturmaya ne dersiniz? Kendine özgü tadı ve dokusuyla çok iyi bir makarna eşlikçisi olan taze bakla ile yiyenleri şaşırtacak bir makarna tabağı hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz pratik muhafaza yöntemi ve pişirme tüyosunu kullanarak yapacağınız Taze Baklalı Makarna tarifi tadan herkesin yeni favorisi olacak. 

Taze baklanın sağlıklı özelliklerinden onu değerlendirmek için yararlanabileceğiniz püf noktalarına uzanan ve en sonunda harika bir makarna tarifiyle taçlanan yolculuğumuzun sonuna geldik. Şifa dolu ve kendine has tadı ile dikkat çeken bu ürüne sofralarınızda artık daha çok yer verebilirsiniz. Taze bakla ve daha pek çok ürün ile harika lezzetler ortaya çıkarmak için Nuh’un Mutfağı’nın videolu tariflerinden yararlanabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın

Yorum yap!

İlgili İçerikler