Çok özel tariflerde rol oynayan, sağlıklı özellikleri çok dikkat çekici olan, nevi şahsına münhasır bir sebze bamya. Kendine has lezzeti ve farklı dokusuyla komplike damak zevklerine de hitap eden bu sebze, Konya’nın dillere destan lezzeti bamya çorbasından özellikle yaz aylarında sofralarımızdan eksik olmayan tencere yemeğine, uzun ve iri türleriyle yapılan kızartmasından damak çatlatan zeytinyağlısına pek çok farklı tarifte yerini alır. Elbette bamya, harika bir makarna eşlikçisi de olabilir. Ünlü çorba tarifinin de arkasındaki lezzet gücünü oluşturan kurutulmuşu deyim yerindeyse altın değerinde olan bamyanın benzersiz sağlıklı özelliklere sahip bir besin olduğu da söylenir. Hakim olunması gereken inceliklerle pişirmesi de ustalık isteyen bu ürün, mutfak kültürümüzün vazgeçilmezlerinden biridir.

Gelin, mutfağımızın yeri doldurulmaz lezzetlerinde rol oynayan bu çok özel sebzenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Bamya

Bamya, içerdiği kuersetin ve polifenoller gibi antioksidan maddeler sayesinde serbest radikallerin sebep olduğu hücresel hasarın azaltılmasına yardımcı olarak, kronik hastalık riskini düşürebilir.

Çözünür ve çözünmez lifler açısından zengin bir besin olan bamya, sindirim sistemi sağlığını destekler ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Bamya, içerdiği C vitamini ve diğer antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olur ve bağışıklığı güçlendirir.

100 gramı 33 kalori içeren ve lif oranı yüksek bir besin olan bamya, hem düşük kalorili hem de uzun süreli tokluk hissi veren bir besindir. Bu özellikleri sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Bamya, içerdiği magnezyum, potasyum ve folat sayesinde kas fonksiyonlarını destekler, kalp sağlığına katkı sunar ve vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur.

Sağlıklı özelliklerini gördükten sonra isterseniz iyi pişirmek için kimi püf noktalarını da bilmek gereken bamya hakkında ipuçlarını öğrenelim. Mutfağınızda bamyayı kolayca kullanmanıza yardımcı olacak bilgiler karşınızda!

Püf Noktaları ile Bamya

Satın alırken taze bamyalar seçmek istiyorsanız parlak yeşil ve sert olanları tercih etmelisiniz. Ucunu hafifçe büktüğünüzde kolayca kırılan bamyalar da tazedir.

Pişireceğiniz bamyaları ayıklarken sap kısmını bütünüyle kesmeyip sivri kalacak biçimde traşlamayı tercih ederseniz, dokusu hoş olmayan bir salgı bırakmalarını engellersiniz.

Bamya yemeği yaparken limon, nar ekşisi ve domates gibi asidik malzemeler kullanırsanız hem lezzeti artırır hem de bamyanın kendine has yapışkan sıvısının etkisini azaltırsınız.

Bamyayı aşırı pişirirseniz fazlaca yumuşayıp dağılabilir. Tencerede 15-20 dakika, fırında 15-25 dakika pişirmek genellikle yeterlidir.

Bamyayı çiğ olarak hava geçirmez poşetler içinde buzlukta saklayabilirsiniz. Dokusunu koruması için 2-3 dakika haşlayıp buzlu suda şokladıktan sonra dondurmayı da tercih edebilirsiniz.

Bamya ve Makarna ile Farklı Bir Tarif

Olmazsa olmaz ekşisini alışılmadık bir malzeme ile verdiğimiz bamyayı makarnayla buluştursak sizce de yiyenleri şaşırtacak eşsiz bir lezzet elde etmez miyiz? Vişneli Bamyalı Makarna, farklılığının yanı sıra hafifliği ve tazeleyici lezzeti ile de yaz sofralarına çok yakışacak bir tarif. Taze bamya ve mevsiminde vişneler ile yapıldığında kimsenin bir tabakla yetinemeyeceği bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Çocuklar da dahil herkesin çok beğeneceğinden eminiz.

Sağlıklı özellikleri, mutfakta işimizi kolaylaştıracak püf noktaları ve dahil olduğu sıra dışı bir tarif ile bamyayı bir kez daha tanıdığımız yazının sonuna yaklaştık. Ne dersiniz, mutfağa girip enfes bir yemek hazırlama arzusu sizi de sardı mı? Cevabınız “Evet” ise Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin sizin için hazırladığı enfes tariflerden ilham alabilir, adım adım videolu anlatımlardan yararlanabilirsiniz. Tarif videolarının yer aldığı oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler