Mutfakta geçirilen vakti daha verimli kılmayı engelleyen beş temel hatayı sizin için yazdık.

Yemeğe başlamadan önce tarifi dikkatlice okuyor musunuz? Mutfak tezgâhınızın düzenine özen gösteriyor musunuz? Tencere ya da bıçak seçiminin mutfaktaki hızınızı etkileyeceğini biliyor musunuz? Mutfakta geçirilen vakti daha verimli kılmayı engelleyen beş temel hatayı sizin için yazdık.

1- Tarifi Okumamak

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olsa da, yemek tarifleri genel damak tadına ve o yemek için en iyi sonuçlara dikkat edilerek yazılır. Arzu ettiğiniz lezzeti elde edebilmeniz için yemek tariflerini okumanız ve iyice anlamanız oldukça önemlidir. Yapılacak işlemlerin sırası, malzemelerin oranları, yemeğin lezzetine doğrudan etki eden faktörlerdir. Tarifi eksiksiz uyguladığınız takdirde, sonradan müdahalelere gerek olmadan istediğinize yakın sonucu yaratabilir; yaratıcılığınızı tam bu noktadan sonra konuşturup küçük dokunuşlarla yemeğinizi kendinize özel kılabilirsiniz.

2- Yanlış Bıçak

Mutfakta vakit alan önemli işlemlerden biri de kesme-doğrama işlemidir. Kestiğiniz ürüne bağlı olarak kullanacağınız bıçak biçimleri, işlerinize hız kazandıracaktır. Kontrolün tamamının sizde olduğu bıçaklar tercih etmeniz, olası kazaları da engelleyecektir. Öte yandan, kullandığınız her bıçağın bilenmiş ve yeterli keskinlikte olmasına dikkat etmelisiniz.

3-Dağınık Çevre ve Plansızlık

Hızlı ve doğru sonuç alabilmek için, bir işe başlamadan önce plan yapmak ve bu planı iş esnasında da korumaya gayret etmek gerekir. Mutfak da planlı ve stratejik hareket etmek gereken yerlerden biridir. Ocağın başına geçmeden önce, yemeğinizde kullanacağınız malzemeleri uygun oranlarda ayırıp bir noktada toplarsanız; hem malzeme unutmazsınız, hem adımlarınıza hızlanır, hem de daha derli toplu bir ortamda çalışırsınız. Öte yandan “Köfteler pişerken, salatayı yaparım.” gibi planlar da vakitten kazanmanıza ve daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olur.

4-Hızlı Pişirme

O kadar hızlı yaşar olduk ki, yemeklerin lezzetlerine kavuşuncaya dek, ağır ağır pişmesini bile bekleyemez olduk. Oysa gıdaların besin değerini ve lezzetini tam olarak kazanabilmesi için tariflerde belirtilen pişirilme sürelerine uyulması gerekir. Sağlıklı ve lezzetli yemekler için bu pişirilme sürelerinin dikkate alınması, yemek pişirme işleminin bu süreler göz önünde bulundurularak planlanması; hem damağınıza uygun lezzetler hazırlamanızı sağlar, hem de olası kazaların önüne geçer.

5-Yanlış Tencere

Mutfakta, bıçak seçimi kadar dikkat edilmesi gereken başka bir konu da, doğru tencere seçimidir. Öncelikle kullandığınız tencerelerin kaliteli olmasına özen göstermelisiniz; doğru ısı yayılımı, en lezzetli yemekler için oldukça önemlidir. Öte yandan, her yemeğin tam anlamıyla pişmesi için ihtiyaç duyduğu derinlik ve genişlik gibi faktörler vardır. Örneğin makarna, derin ve geniş tencerelerde yapışma riski olmaksızın haşlanmaya ihtiyaç duyar. Ayrıca, kullanacağınız malzemenin bolluğuna uygun bir pişirme gereci seçmeniz, her parçanın istenildiği gibi ve tam vaktinde pişmesi için oldukça gereklidir.

Yorum yap!

İlgili İçerikler