• Güneydoğu anadolu bölgesi manzarası

Ülkemiz; sahip olduğu coğrafya ve iklim çeşitliliği, farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapması sonucunda birçok kültürel etkileşimin yaşandığı bir yer olmuştur. Bu kültürel etkileşimin başında da mutfak kültürü geliyor. Bu noktada Türklerin ve Arapların uzun yıllardır bir arada yaşamasıyla yoğurulan Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, envaiçeşit yemeğiyle hem gözleri hem damakları şenlendiriyor. Biz de 7 haftada 7 bölgeden yöresel lezzetlerden bahsedeceğimiz yeni konseptimiz #yedideyedinin başlangıcını Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile yapıyoruz.

sofrada güneydoğu anadolu bölgesine ait; kebap, salata, ezme, çörek gibi yiyecekler bulunmakta

Güneydoğu Anadolu’da Arap mutfağının etkileri dolayısıyla bol baharatlı yiyecekler ve acı biber kullanımı oldukça yaygın durumdadır. Bu bölgede yapılan kebapların ünü Türkiye’nin her yerine yayılıp vazgeçilmez olmayı başarmıştır. Güneydoğu Anadolu’da tahıl ve bakliyat da yaygın olarak kullanılır, öyle ki buğday ve bulgur etten sonra en çok kullanılan malzemelerdir. Ayrıca nohut, mercimek, pirinç gibi bakliyatlar da sık şekilde kullanılanlar arasındadır. Baharatlı kebaplar, kıyma ile yapılan kebap çeşitleri, mercimek ve bulgur kullanımı fazla olmasından dolayı kısır, içli köfte, çiğ köfte burada fazlaca tüketilir.

Et olarak koyun eti daha fazla tercih edilir. Bunun en büyük nedeni burada küçükbaş hayvancılığın yaygın olmasıdır. Yoğurdun pişirilip et, sebze ve tahılla karıştırılmasıyla yapılan yemekler oldukça fazladır. Büryan, tirit, beyran, Siverek tava, tepsi kebabı, soğan kebabı, Arap tavası, domates tavası, simit kebabı, kıyma kebabı, kibe bumbar, patlıcan kebabı, Siirt kitel, ismeket köfte, sac kavurma, kaburga dolması, balcan kebabı, kazan kebabı, yumurtalı köfte, içli köfte, lıklıkı, analı kızlı etle yapılan başlıca yemeklerdir. Çorbalarda ise beyran, tavuk suyu çorba, alaca çorba, mihr, mercimek, börek, işkembe, zahter, lebeni, pırtıke, maş, meyir, ezme, tarhana, genadir ve un çorbası favorilerdendir. Hamur işinde de birçok seçenek bulunurken lahmacun daima bir adım öndedir. Tüm bunların yanında bostana, Antep salatası, kebabıl eremil, zahter, domates, nergis, patlıcan, köşger, sıhtışor salataları çok iyi eşlik etmektedir.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin vageçilmez lezzetlerinden Beyran çorbası tarifi için tıklayın.

Fıstıklı ağır tatlıların gözde olduğu bölgemizde, ülkemizin her yerinde âşığı bulunan baklava ve kadayıf gibi hamur tatlıları yoğundur. Meyan kökü şerbeti, pekmez şerbeti, bir çeşit acı ve koyu kahve olan mırra da en sevilen içeceklerdendir.

masada baklava, kahve ve kitap bulunmakta.

Zeytinyağı üretimi olmasına rağmen yemekler de zeytinyağı çok az kullanılır. Yalnızca Kilis mutfağında farklı olarak zeytinyağlı yemekler çokça bulunur ve zeytinyağı yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir.

Alışık olduğunuz lezzeti bir de makarna ile deneyin Perdeli makarna tarifi için tıklayın.

Son olarak Güneydoğu Anadolu’da sebzeler kurutularak kışın saklanıp çeşitli yemeklerin yapımında kullanılır. Genel olarak bol acılı ve yağlı lezzetleri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüm şehirlerin yemekleri benzerlik gösterir. Yemeklerin temelini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturur. Yaygın olarak kullanılan tat verici çeşnilerde ise soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane başta gelir.

Yorum yap!

İlgili İçerikler