Luteolin; sebze, meyve ve bitkilerde bulunan bir flavonoid yani biyoaktif bileşendir. Doğu tıbbında luteolin içeren besinler; hipertansiyon, enflamatuar (itihabi) hastalıklar ile kanser tedavisinde ve bağışıklığı güçlendirme amaçlı kullanılır. Luteolin içeren besinler; papatya çayı, brokoli, kavun, bal kabağı, yaban mersini, maydanoz, roibos çayı, çemen otu, nane, kekik, biberiye, bezelye, nohut, üzüm, bal, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, oolong çayıdır.

Sağlıklı beslenmenin vücudumuza faydalarının yanı sıra; Ramazan ayı bizlere, manevi doyumu da yaşatıyor. Bugün biz de, iftar sofralarınıza mutluluk getirecek Peynirli Maydanozlu Makarna ve Kayısı Şerbeti hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Peynirli Maydanozlu Makarna & Kayısı Şerbeti Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Tarifimizdeki bağışıklık güçlendirici besinlere eşlik eden makarna; hem posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerimizi hızlandırıp toksinlerin vücudumuzdan hızla uzaklaştırılmasını sağlayarak, hem de bağırsaklarımızda kalkan görevi gören iyi huylu bakterilerimizi besleyip mikkrobiyotamızı güçlendirerek daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı sağlayacaktır.
  • Peynir; kalsiyumdan, proteinden, B12 ve K vitamininden zengin yapısına ek olarak konjuge linoleik asit içeriği ile anti-inflamatuar (vücuttaki iltihabi reaksiyonları iyileştiren ve engelleyen) ve fermente bir besin olması nedeniyle mikrobiyotamızı dolayısıyla bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir besindir.
  • Maydanoz luteolin ve C vitamininden zengin kıymetli bir besindir. Bu sayede iyi bir bağışıklık güçlendiricidir.
  • Kayısı; posa, A, C, E vitamini ve potasyumdan zengin; klorojenik asit, kafesin, quercetin, lutein, zeaksantin içeren yapısı ile cildimizi besleyen, bağışıklığımızı güçlendiren, göz sağlığımızı koruyan, bağırsak hareketlerimizi artıran bir besindir.

 

Peynirli Maydanozlu Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 406,6 kcal
Karbonhidrat 58,3 g
Protein 11,75 g
Yağ 13,5 g
Lif 4,55 g
Kül 3,45 g
A Vit. 140,1 µg
Retinol 33,4 µg
Karoten 0,65 mg
D Vit. 0,1 µg
E Vit. 6,1 mg
K Vit. 26,2 µg
B1 Vit/Tiamin 0,12 mg
B2 Vit/Ribofl. 0,12 mg
Niasin 1,3 mg
Niasin eşd. 2,22 mg
B5 Vit/Pant.as 0,6 mg
Biotin 5,2 µg
B6 Vit/Pirid. 0,2 mg
Folat, topl. 50,7 µg
B12 Vit. 0,1 µg
C Vit. 28,7 mg
Sodyum 988,6 mg
Potasyum 373,6 mg
Magnezyum 30,4 mg
Kalsiyum 88,2 mg
Fosfor 108,9 mg
Kükürt 63,9 mg
Klor 1406 mg
Demir 0,85 mg

 

Kayısı Şerbeti tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 475 kcal
Karbonhidrat 103,5 g
Protein 6,25 g
Yağ 0,6 g
Lif 22 g
A Vit. 7208 µg
Karoten 43,2 mg
E Vit. 3,4 mg
K Vit. 22,5 µg
B2 Vit/Ribofl. 0,15 mg
Niasin 4 mg
Niasin eşd. 5,2 mg
B5 Vit/Pant.as 1,05 mg
Biotin 6,25 µg
B6 Vit/Pirid. 0,22 mg
Folat, topl. 6,25 µg
C Vit. 13,75 mg
Sodyum 13,75 mg
Potasyum 1713,3 mg
Magnezyum 62,5 mg
Kalsiyum 102,9 mg
Fosfor 142,5 mg
Kükürt 38,7 mg
Klor 7,1 mg
Demir 5,6 mg
Çinko 0,5 mg

 

Peynirli Maydanozlu Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %59’unu,
  • Protein gereksinimimizin %12’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %30’unu karşılamış oluruz.

Peynirli Maydanozlu Makarnanızı yanında bir kase maydanoz salatası ile tüketip bolca luteolin almanızı ve bağışıklığınızı güçlendirmenizi öneririm.

İftarda tüketeceğiniz Peynirli Maydanozlu Makarna tarifimiz oruç tuttuğunuz günün sonunda tüm hücrelerinizi besleyecektir.

Gebeler maydanoz salatası yapmasınlar. Maydanozun diüretik özelliği gebeleri rahatsız edebilir.

 

Dr.Tuba Günebak

            Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler