• mermer üzerinde çağla, kurumuş dal ve pişirilmemiş makarna, sunum tabağında hazırlanmış çağlalı zeytinyağlı makarna

Oleik asit, fonksiyonel besin olarak kabul edilen bir tür yağ asitidir. Bir besinin fonksiyonel besin olarak kabul edilebilmesi için, insan vücudundaki fonksiyonlar üzerinde birden fazla olumlu etkisinin olması gerekir. Oleik asit; bağışıklık sistemini destekleyen, yara iyileşmesini hızlandıran, kronik hastalık riskini azaltan, bakteri ve mantar enfeksiyonlarından, kanserden, özellikle de meme kanserinden koruyan, kontrollü miktarda tüketildiği takdirde zayıflama sürecini destekleyen, insülin direnci riskini azaltan, kalp sağlığını güçlendiren bir yağ asidi olduğu için fonksiyonel besin olarak kabul edilir. Oleik asidin en çok bulunduğu besin zeytinyağıdır. Zeytinyağının %72’si oleik asittir.

 

 

Bugün zeytinyağı mucizesini, Akdeniz diyet örüntüsünün bir diğer üyesi makarna ile buluşturduğumuz, lezzetini yemyeşil çağlalar ile taçlandırdığımız yeni bir tarif ile karşınızdayız: Çağlalı Zeytinyağlı Makarna. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Çağlalı Zeytinyağlı Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Çağlalı Zeytinyağlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Havuçta bulunan A vitamini görme kalitemizi artırır, göz sağlığımızı destekler.
  • Havuç, yapısında bulunan farsarinol sayesinde; meme, bağırsak ve prostat kanserinden korur.
  • Havuç, dişteki plakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Havuç, yapısında bulunan potasyum ile kan basıncını dengeler, inme riskini azaltır.
  • Havucun yapısında bulunan A ve E vitaminleri cilt ve saç sağlığını güçlendirir.
  • Soğan, C vitamininden zengin yapısı ile cildimizde kolajen sentezini artırır.
  • Çok iyi bir quersetin kaynağı olan soğan, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, koronavirüsten korur.
  • Sarımsak, içerdiği allisin ile doğal bir bağışıklık güçlendirici olduğu gibi içerdiği diallilsülfür ile genetik yapımızı güçlendirir.
  • Çağla, bitkisel protein ve posa içeriği yüksek; E vitamini, magnezyum ve manganez içeriği ile kendisi küçük, faydası büyük bir meyvedir.
  • Çağla kuvvetli antioksidan besinlerden bir tanesidir. Bu sayede, gün içinde yaşadığınız stresli durumlara bağlı olarak hücresel boyutta gelişebilecek tahribatı ortadan kaldırır.
  • Çağla; posadan zengin yapısı ile kan şekerini ve kolesterol seviyesini dengeler, tokluk hissini pekiştirir, zayıflama sürecini destekler.
  • Çağlanın yapısındaki bitkisel kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığını güçlendirir.
  • Akdeniz diyet örüntüsünün ana bileşenlerinden olan makarna, antioksidan deposu çağla ve zeytinyağı ile buluşunca, kalp hastalıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi kronik hastalıklar üzerindeki olumlu etkisi daha da pekişir.

Çağlalı Zeytinyağlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 448 kcal
Karbonhidrat 55,7 g
Protein 12,4 g
Yağ 17,2 g
Posa 9,85 g
A Vitamini 540,5 µg
E Vitamini 1,77 mg
K Vitamini 53,6 µg
B1 Vitamini 0,075 mg
B2 Vitamini 0,1 mg
Niasin 0,85 mg
B5 Vitamini 0,22 mg
Biotin 3,1 µg
B6 Vitamini 0,22 mg
Folik asit 11,1 µg
C Vitamini 25,1 mg
Sodyum 399,9 mg
Potasyum 530,2 mg
Magnezyum 43,6 mg
Kalsiyum 72,5 mg
Fosfor 79,4 mg
Kükürt 24,8 mg
Klor 625,3 mg
Demir 1,85 mg
Çinko 0,6 mg

 

Çağlalı Zeytinyağlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %53’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %12’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %36’sını karşılamış oluruz.

Çağlalı Zeytinyağlı Makarna, Akdeniz diyet örüntüsü ile birebir uyumlu müthiş bir tariftir. Şeflerimizin ellerine sağlık. Mutlaka denemenizi ve tüketmenizi öneririm…

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler