• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta çilekli tart; çevresinde kurutulmuş çiçek, taze dilimlenmiş çilek ve serpilmiş irmik taneleri

“Kanser, kalp hastalığı, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların hepsinin kökeninde oksidatif stres, yani hücresel boyutta stres yatıyor.” diyebiliriz. Hücresel boyutta stres, yaşlanma sürecini ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Hücre, ne kadar strese neden olan serbest radikallere maruz kalıyorsa o kadar hızlı yaşlanır, o kadar hızlı harap olur. Hücrelerimizi stresten korumayı başarabilirsek; birçok kronik hastalık riskini azaltabilir, yaşlanmayı geciktirebilir, bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Bu amaçla izlenebilecek en etkin yol antioksidanlardan zengin beslenmektir.

Besinlerin antioksidan kapasitesini ifade edebilmek için ORAC skoru denen bir skor tanımlanmıştır. Yani, tüketeceğiniz besinin ORAC skoru ne kadar yüksekse antioksidan kapasitesi de o kadar yüksektir diyebiliriz. Bugünkü tarifimizde kullanacağımız çilek de yüksek ORAC skoruna, yani bolca antioksidana sahip meyvelerden biri. Sağlıklı ve lezzetli olduğu kadar, pratik de olan tarifimiz: Çilekli Kolay Tart. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

Çilekli Kolay Tart tarifimiz 6 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 4 yıldızdır.

 

yan yana dizilmiş taze çilekler ve yaprakları

 

Çilekli Kolay Tart Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

  • Çilek, flavonoidlerden ve fenolik bileşiklerden zengin, antioksidan bir besindir.
  • Çilek; kan yağları üstündeki pozitif etkisi ile kalp ve damar hastalıklarından koruyan, kan şekeri regülasyonunu (dengelenmesini) sağlayan, glisemik indeksi düşük, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan şekerini yavaş yükselten bir meyvedir.
  • Çileğin bilişsel fonksiyonu koruyucu ve iyileştirici etkileri vardır.
  • Çilek; C vitamininden zengin yapısı ile antimikrobiyaldir (vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı korur), enflamasyonu azaltır, kolajen sentezini artırır, cilt bütünlüğünü korur, yaşlanma sürecini geciktirir.İrmik; vücuda enerji veren, kan şekerini yavaş yükselten, posa ve magnezyumdan zengin, tokluk hissi sağlayan bir besindir.
  • İrmik, bitkisel demir kaynağıdır, E ve B vitaminlerinden zengindir. Özellikle B1 vitamininden zengindir.
  • İrmik, potasyum içeriği ile kalp ve böbrek sağlığını korur, hasar görmüş dokuları iyileştirir.

 

Çilekli Kolay Tart tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 465,2 kcal
Karbonhidrat 43,8 g
Protein 6,78g
Yağ 29 g
Posa 2,95 g
A Vitamini 268,9 µg
D Vitamini 5,1 µg
E Vitamini 1,5 mg
K Vitamini 6,73 µg
B1 Vitamini 0,08 mg
B2 Vitamini 0,13 mg
Niasin 0,73mg
B5 Vitamini 0,58 mg
Biotin 7,35 µg
B6 Vitamini 0,08 mg
Folik asit 48,8 µg
B12 Vitamini 0,28 µg
C Vitamini 47,9 mg
Sodyum 90,2 mg
Potasyum 247,8 mg
Magnezyum 20,7 mg
Kalsiyum 46,8 mg
Fosfor 86,9 mg
Kükürt 73,6 mg
Klor 167 mg
Demir 0,98 mg
Çinko 0,56 mg

 

Çilekli Kolay Tart tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %39’unu,
  • Protein gereksinimimizin %6’sını
  • Yağ gereksinimimizin %56’sını karşılamış oluruz.

Çilekli Kolay Tart tarifimiz, sağlıklı bireyler için keyifli bir ara öğün alternatifi olabilir.

Çilekli Kolay Tart tarifimiz çok keyifli bir tarif olsa da krema içerdiği için kalp ve damar hastaları ile yüksek kolesterolü olan hastalar için uygun değildir.

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler