Birçok kişi düşük kalorili diyetlerin zayıflama yolunda en iyi yöntem olduğunu ve zayıflayabilmek için öncelikle ekmek, makarna gibi karbonhidrat içeren besinleri hayatlarından çıkarmaları gerektiğini zanneder. Halbuki bu büyük bir yanılgıdır. Sağlıklı bir beslenme programında günlük enerji gereksinmesinin yarısı; makarna, bulgur, irmik, tam tahıllı ekmek gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarından gelmelidir. Hatalı zayıflama diyetleri en başta kemik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Şöyle ki:
- Yetersiz ve dengesiz beslenme ile süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinlerin gereken miktarlarda tüketilmemesi, yetersiz kalsiyum alımına bağlı olarak kemik kaybına zemin hazırlar.
- Çok düşük kalorili zayıflama diyetlerinde; kas kaybının artmasına bağlı olarak kas yoğunluğu azalır, kaslar kemikleri daha az kuvvetle sarar, kemik yapımı azalır, uzun dönemde kemik dokusu kaybı hastalıklarına (osteoporoz gibi) yatkınlık artar.
- Gereğinden fazla et tüketilen ve kaliteli karbonhidrat (makarna, bulgur gibi) alımının kısıtlandığı diyetlerde, yüksek protein alımına bağlı olarak aminoasit (protein yapı taşı) metabolizması sırasında asit üretimi artar; kemik metabolizması olumsuz yönde etkilenir.
- İnsan vücudunda kalsiyum ile fosfor arasında bir denge vardır. Kalsiyum düzeyi yükselirse vücut fosfor atar, fosfor düzeyi yükselirse vücut kalsiyum atar. Fazla et, yetersiz kaliteli karbonhidrat (makarna, bulgur gibi) tüketilen diyetlerde, yüksek fosfor alımına bağlı olarak kalsiyum atımı artar; kemik oluşum hızı olumsuz etkilenir.
Bugün, kemik dokumuzu korumamıza yardımcı olan dengeli bir tarifle karşınızdayız: Fırında Dolmalık Biber Kayığı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimiz 6 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan dolmalık biber, C vitamininden zengin bir besin olduğu için vücudumuzun; cilt ve eklem sağlığını güçlendiren kolajen sentezini, protein metabolizmasını, bağışıklık sistemini, demir emilimini destekler.
- Dolmalık biber, A vitamininden, özellikle karotenoidlerden zengin bir besin olduğu için göz sağlığını koruyarak yaşlanmaya bağlı görme kaybını azaltır; üreme sistemini destekler.
- Dolmalık biber; B6 vitamininden zengin yapısı ile sinir sitemini, folik asitten zengin yapısı ile DNA yapısını, E vitamininden zengin yapısı ile damar bütünlüğünü, posadan zengin içeriği ile de bağırsak sağlığını korur.
- Dolmalık biber; quersetin, luteolin ve likopenden zengin olması sebebiyle kuvvetli antioksidan özellik taşır. Bu özelliği sayesinde de koronavirüsten koruyan besinler arasında adı geçer.
- Dolmalık biber, zeaksantinden zengin yapısı ile romatizmal hastalıklardan korur.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan zeytin; kolesterol içermeyen, oleik asitten zengin bir besindir. Bu sayede kalp ve damar sağlığını destekler.
- Zeytin; bakır, E vitamini ve bir miktar kalsiyum içeren bir besindir.
- Zeytin, içerdiği polifenoller ile anti-enflamatuvar etkiye sahiptir. Akdeniz diyet örüntüsünün önemli bileşenlerinden biridir. Romatizmal hastalık riskini azaltır, sinir sistemi sağlığını korur.
- Zeytin, tuzla salamura edilmiş ve tuz içeriği yüksek ise yüksek tansiyon hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Tarifimize lezzet katan bileşenlerden biri olan fesleğen; K vitamininden oldukça zengin bir besin ve çeşni vericidir. Bu özelliği sayesinde kemik sağlığını güçlendirir. Ancak, Coumadin tedavisi alanlar tarafından tüketilmemelidir.
- Fesleğen, antioksidanlardan zengin yapısı ile sinir sistemini korur, hafızayı güçlendirir.
- Fesleğen, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncını dengeler.
- Fesleğen; beta karoten, beta kriptoksantin, lutein ve zeaksantinden zengin yapısı ile antioksidan özellik taşır ve bu sayede hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de depresyondan korur.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan yer fıstığı; bakır, folik asit, magnezyum, E vitamini, arjininden zengin bir besindir.
- Yer fıstığı, doymamış yağ asitlerinden zengindir. Bu sayede kalp ve damar sağlığını güçlendirir. Metabolizma hızını artırarak zayıflama sürecini kolaylaştırır.
- Yer fıstığı, resveratrol içerdiği için kalp ve damar sağlığını korur, inme riskini azaltır.
- Yer fıstığı izoflavon içeriğiyle menapoz yaşını geciktiren, menapoz semptomlarını hafifleten besinlerden birisidir.
- Yer fıstığı’nda bulunan fitosterol, bağırsaklardan kolesterol geri emilimini azaltır, kan kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştırır.
- Yer fıstığının tüketim için en ideal şekli kavrulmamış, yani çiğ halidir.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %39’unu,
- Protein gereksinimimizin %12’sini,
- Yağ gereksinimimizin %49’unu karşılamış oluruz.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizi yanında 1 kase yoğurt ya da 1 su bardağı kefir ile tüketerek kemik sağlığını güçlendiren bir öğün haline getirebilirsiniz.
Coumadin tedavisi alan takipçilerimiz Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizi hazırlarken fesleğen eklemesinler.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizde, çiğ (kavrulmamış) yer fıstığı kullanırsanız yer fıstığının faydalı özelliklerine daha etkin biçimde ulaşmış olursunuz.
Fırında Dolmalık Biber Kayığı tarifimizi hazırlarken yüksek tansiyon sorunu olan takipçilerimiz, tuzsuz ya da az tuzlu zeytin kullanmaya özen göstersinler.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı