Her ne kadar migrenin temel nedeni bilinmese de kökeninde vasküler, yani damarsal etmenlerin yattığı ve ailesel öykünün yeri olduğu bildirilmiştir. Kan damarlarındaki genişlemeye bağlı olarak nabzın kuvvetlendiği ve beynin ağrıya hassas olan “dura” bölgesini irite ettiği, buna bağlı olarak da migren ağrısının ortaya çıktığı öne sürülmüştür. Migrene bağlı baş ağrılarının orta çıkışında çeşitli etmenlerin yanı sıra bazı besinlerin de etkili olabileceği bildirilmiştir.

Bunlardan en önemlileri, çikolata ve eski peynirdir. Bu besinlerde bulunan tramin, feniletilaminin, fenilalanin ve fenolik flavonoidlerin; vasküler (damarsal) sistemi etkileyerek ağrılara neden olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle, migren ataklarından korunabilmek için, bu besinlerin tüketimini sınırlamanızı öneririm.

Özellikle migren atakları ile ilişkilendirilen besinler; turunçgiller, çay (flavanoidler), kahve, çikolata, süt, fındık, bazı sebzeler, kolalı içecekler, alkollü içecekler (özellikle şarap, bira ve viski), besin katkı maddeleri (sodyum nitrat, monosodyum glutamat ve aspartam), hazır et suları, hazır çorbalar, hazır besinler, kafeinli içecekler, peynir, muz, işlenmiş etler, tahıllar, sosisli sandviç, pizzadır.

Bunun yanında:

  • Satın aldığınız tüm besinlerin etiket bilgisini okuyun. Monosodyum glutamat, nitrit-nitrat bileşikleri ve nitrozamin içeren besinleri almayın.
  • Ağrı atağı yaşadığınız gün tükettiğiniz besinleri gözden geçirerek ağrınızı tetikleyen besinleri saptamaya çalışın.
  • Yapılan çalışmalarda, riboflavinin yani B2 vitamininin migren ataklarına karşı olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır. Riboflavin kaynakları; makarna, et, süt, yoğurt, yoğurdun yeşilimtrak suyu, yumurta , yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve mayadır.

 

ahşap kesme tahtası üzerinde dilimlenmiş sucuk

 

Bugün sucuk seven ve migren atağı yaşamak da istemeyenler için dengeli bir tarifle karşınızdayız: Sucuklu Kahvaltı Kasesi. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimiz 2-3 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 25 dakika, pişirme süresi  15 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Sucuklu Kahvaltı Kasesi Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan sucuk, fermente bir et ürünüdür. Fermente bir ürün olduğu için de probiyotik besin sınıfına girer.

  • Ticari – paketli sucuklar, sucuğun raf ömrünü uzatabilmek için nitrat ve nitrat bileşikleri , nitrozamin içerebilirler. Bu nedenle “ev yapımı” sucuk tercih etmenizi öneririm.
  • Sucuğun, tuz içeren bir et ürünü olmasından dolayı yüksek tansiyon, yani hipertansiyon hastaları tarafından tüketilmemesi daha doğru bir tercihtir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan dereotu; içerdiği A vitamini ile göz sağlığını, manganez ile sinir sistemi, C vitamini ile kemik sağlığını güçlendirir, yara iyileşmesini hızlandırır.

  • Dereotu, A ve C vitaminleri; kalsiyum, demir ve flavonoidlerden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendiren, kalp sağlığını destekleyen, kolesterol seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olan bir koyu yeşil yapraklı sebzedir.
  • Dereotu; içerdiği terpenoidlerle karaciğer ve böbrek sağlığını; tanenlerle bağışıklık sistemini güçlendirir ve antimikrobiyal etki gösterir.
  • Dereotu, sindirim sisteminde oluşan problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Dereotu, içerdiği C vitamini sayesinde çevresel ve duygusal stresin yarattığı hücresel boyuttaki stresten, yani serbest radikallerden vücudu koruyarak kanserojen hücre oluşumlarını önler. Bir yandan da kolajen sentezini destekler.
  • Dereotu, antibakteriyel özelliğe sahiptir, vücudu bakteri kökenli enfeksiyonlardan korur.
  • Dereotu, tiroit hormonlarını düzenleyici etki gö
  • Dereotu, anne sütünü artıran besinlerden birisidir.

Tarifimize lezzet katan bileşenlerden biri olan nohut; bitkisel protein, folik asit, bitkisel kaynaklı demir, fosfor, bakır ve manganezden zengin bir besindir.

  • Nohut, glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  • Nohut, bitkisel protein kaynakları arasında biyoyararlanımı en yüksek olanlardan biri olduğu için veganlar ve vejetaryenler için çok iyi bir tercihtir.
  • Nohut, oligosakkaritlerden zengin yapısı ile şeker hastaları için iyi bir alternatiftir.
  • Nohut, posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini hızlandırır; metabolizma hızını artırır ve zayıflama sürecini kolaylaştırır.

Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan makarna, glisemik indeksi düşük bir besindir. Bu nedenle şeker hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar için iyi bir kaliteli karbonhidrat kaynağıdır.

  • Makarna, B1 vitamininden zengin bir besin olduğu için sinir sistemini güçlendirir.

 

Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 295 kcal
Karbonhidrat 20,4 g
Protein 13 g
Yağ 17,8 g
Posa 2,7 g
A Vitamini 270,1 µg
D Vitamini 1,1 µg
E Vitamini 2,1 mg
K Vitamini 7,7 µg
B1 Vitamini 0,3 mg
B2 Vitamini 0,4 mg
Niasin 3 mg
B5 Vitamini 0,96 mg
Biotin 12,4 µg
B6 Vitamini 0,2 mg
Folik asit 49,7 µg
B12 Vitamini 1,7 µg
C Vitamini 28,2 mg
Sodyum 929,6 mg
Potasyum 297,5 mg
Magnezyum 26,6 mg
Kalsiyum 81,7 mg
Fosfor 178,1 mg
Kükürt 132,2 mg
Klor 1420,4 mg
Demir 2,9 mg
Çinko 2,1 mg

 

Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %28’ini,
  • Protein gereksinimimizin %18’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %54’ünü karşılamış oluruz.

 

Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimizi yanında bir kase maydanoz salatası ile tüketmenizi öneririm.

Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimizde; katkı maddesi içermeyen, ev yapımı, doğal sucuk kullanmanızı öneririm.

Sucuklu Kahvaltı Kasesi tarifimizi, yüksek tansiyon, yani hipertansiyon hastası olan takipçilerimizin tuzsuz olarak hazırlamalarını ve tüketmelerini öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler