Makarna öyle efsanevi bir yiyecek ki binlerce yıl öncesinin dinsel metinlerinden Marco Polo’nun meşhur serüvenlerine kadar birçok anlatıda karşımıza çıkıyor. Hatta tam olarak aynısı olmasa da günümüzde tükettiğimiz makarnayı andıran besinlere ilişkin bilgilere antik çağın metinlerinde de rastlanıyor. Ev yapımı ve taze olarak hazırlanan versiyonları dışında bugün tüm dünyada dayanıklı bir besin maddesi tonlarca üretilen kurutulmuş makarnanın popüler bir ürün olarak ortaya çıkışı ise 14. ile 15. yüzyıllar arasına rastlıyor.
Besleyici, oldukça lezzetli ve saklaması kolay bir yiyecek olan makarna belli ki yüzlerce yıl boyunca dünyadan gelip geçen insanların favorisi olmuş. Ülkemizde de geleneksel olarak pişirilen ve sevilerek tüketilen taze makarna, erişte gibi yiyecekler; un, su ve tuza sahip olan herkesin kolayca karnını doyurabilmesini sağladığı gibi ceviz, keş, peynir, kıyma gibi eklentiler, sarımsaklı yoğurt, baharat ve salçalı kızdırılmış yağ gibi temel soslarla gündelik yemeklerini bir ziyafete dönüştürmesine de olanak tanımış.
Diğerlerine göre daha sert ve bol proteinli bir buğday türü olan durum buğdayının yarattığı bir mucize olan ve onlarca farklı şekliyle sofralara renk katan makarna, sağlıklı bir besin maddesi olarak da öne çıkıyor. Kendi başına kolesterol ve yağ içermeyen, kompleks karbonhidrat ağırlıklı yapısıyla kan şekerini kontrollü biçimde yükselterek uzun süreli tokluk hissi veren makarna, buğdayın topraktan devşirdiği pek çok vitamini de bünyesinde barındırıyor.
Makarna hepsi farklı şekillere, işlevlere ve pişirme tarzlarına sahip onlarca farklı çeşide sahip. İsterseniz gelin, makarna çeşitleri hakkında genel bilgilere birlikte bir bakış atalım.
Makarna Türleri Nelerdir?
Uzun Makarnalar
Uzun makarna denince hepimizin aklına ilk gelen spaghetti’dir herhalde. Evet, bu kategorideki makarnalar çeşitli uzunluk ve kalınlıklarda spaghetti türlerini barındırıyor. Fakat uzun burgu makarna gibi ülkemizde fazla bilinmeyen türler de bu kategori içinde yer alıyor.
Kısa Makarnalar
Kelebek, boncuk, burgu, penne ve daha fazlası… İşte en büyük şekil çeşitliliğinin olduğu ve makarna dünyasını adeta bir sanat atölyesine dönüştüren kategori bu.
Şehriyeler
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan arpa, tel ve yıldız gibi çeşitleri olan şehriye de aslında bir makarna türü. Dünyada tıpkı kısa makarnalar gibi birçok farklı şekilde üretiliyorlar.
Yumurtalı Makarnalar
Adı üstünde hamurunda yumurta kullanılarak yapılan makarnalar bunlar. Ülkemizde de son yıllarda daha yaygın olarak tüketilmeye başlanan bu makarna çeşidi tagliatelle gibi uzun ve yassı biçimli türleri içinde barındırıyor.
Bu kategorideki makarnaları örneklemek için pek çoğumuzun hayatına tembel ve obur kedi Garfield ile giren lazanya kullanılabilir. Genel olarak fırınlanarak pişirilmek üzere hazırlanmış makarnalardır.
Makarna çeşitlerine ilişkin bilgilerimizi artırdığımıza göre şimdi makarnayla birlikte hangisini kullanacağımız konusunda bizi kararsız bırakan iki ürünü tanıyabiliriz. Karşınızda makarna dostu lezzetler, pastırma ile tavuk!
Makarna Dostu Lezzetler: Pastırma ve Tavuk
Yüzyıllardır Değişmeyen Lezzet Pastırma
Pastırma, yüzlerce yıl önce atalarımızın eti uzun süre muhafaza etmek için geliştirdikleri bir tekniğin ürünü olan nefis bir yiyecek. Etin çemen ve çeşitli baharatlar ile kaplanması ve kurutulmasıyla elde edilen bu yiyecek, uzun yıllar boyunca gelişen yapım tekniği sayesinde yalnızca etin muhafaza edilmesine değil lezzetinin yoğunlaşıp olağanüstü boyutlara ulaşmasına da vesile olmuş.
Bir atıştırmalık olarak tek başına tüketilen, yumurtayla buluşarak keyifli kahvaltılara eşlik eden pastırma, birçok ana yemeği başarıyla lezzetlendirdiği gibi makarnaya da çok yakışıyor.
Lezzetli ve Bereketli Tavuk
Birçokları tarafından sağlıklı bir kırmız et alternatifi olarak kabul edilse de bir o kadar kişinin de favorisi olan tavuk eti, lezzetli ve bereketli bir ürün. Bir öğünün tüm yemeklerini çıkarmak için sadece bütün bir tanesini alıp haşlamanın yeterli olduğu; suyundan çorba ve pilav yapıp etini de enfes ana yemeklerde değerlendirebileceğiniz bu lezzet aynı zamanda ülkemizde geleneksel olarak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara birebir olduğuna inanılan bir çorba tarifinin de baş aktörü.
Makarnanızı tavukla lezzetlendirmek için birçok farklı kombinasyonu deneyebileceğiniz gibi lezzet sınavını başarıyla vermiş klasik bir birliktelikten de faydalanabilirsiniz. Tavuk etine çok yakışan, Uzakdoğu kökenli baharat karışımı köri, biraz mantar ve krema, enfes bir makarna hazırlamak için gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir karışım olacaktır.
Makarna çeşitleri ve makarnaya çok yakışan iki enfes ürün hakkında bu kadar bilgiden sonra mutfağa girip harika bir yemek yapmak için şevkinizin arttığını tahmin ediyoruz. Öyleyse Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin hazırladığı, birbirinden nefis pastırmalı ve tavuklu makarna tariflerinden oluşan oynatma listemize bir göz atmanızı öneriyoruz.