Çocukken karşılaştığı bir çizgi film sayesinde bir kuşağın mucizevi etkiler beklemekten kendini hiç alıkoyamadığı bir besinden bahsedeceğiz bugün. Ağzına attığı anda Temel Reis’in incecik kollarını, adeta vücudunu geliştirmişçesine kaslı bir hale dönüştüren ıspanaktan söz ediyoruz. Artık belki de bu sahneyle hiç karşılaşmamış olanlar da var aramızda ama birçoğumuz için ıspanak hâlâ bir kuvvet iksiriymişçesine yiyeni demir gibi yapan bir sebze olarak algılanma özelliğini koruyor. Elbette etkileri, zamanında ıspanağı çocuklara sevdirmeyi amaç edinmiş olan bir çizgi filmde gördüğümüz kadar dramatik değil ama onun gerçekten oldukça sağlıklı bir besin olduğu da kesin.
Peki ya lezzet? Kimi yemyeşil bir salatada körpe yapraklarını çok lezzetli bulur ıspanağın, kimi şöyle güzel bir sarımsaklı yoğurtla yemeğini, kimi de kavurmasını… Yani, ıspanak her halinin içerdiği farklı lezzetlerle herkesin damak tadına hitap edebilir. Bu yanıyla ıspanağın bir anlamda makarnayla kardeş bir besin olduğu söylenebilir. Pek çok lezzetli alternatiften biri olan sebzeli makarna tariflerinde ıspanağın apayrı bir yere sahip olması başka türlü nasıl açıklanabilir ki?
Enfes Ispanaklı Makarna Tarifleri
Evet, nasıl pişirilirse pişirilsin renginin canlılığından hiçbir şey kaybetmeyen, her teknikte farklı lezzet notaları edinen ve hayallerimizde de olsa bizleri bir çırpıda Herkül gibi güçlendiren bu besin en iyi makarna eşlikçilerinden biridir. Öyleyse haydi gelin, enfes ıspanaklı makarna tariflerine hep birlikte bir göz gezdirelim.
Ispanaklı Pastırmalı Fırın Makarna
Ispanak ve pastırmanın yarattığı lezzet uyumu fırında makarnaya katılıyor, ortaya çıkan enfes bir yemek oluyor.
Ispanaklı ve Hellimli Makarna Salatası
Yavru vatan Kıbrıs’ın sembolleşmiş lezzeti hellim peyniri ve ıspanakla hazırlanan harika bir makarna salatası.
Ispanaklı Penneli Tavuk İncik
Tavuğun en nefis bölümlerinden biri olan incik, penne ve ıspanakla buluşunca adeta bir lezzet patlaması yaratıyor.
Tavuk Florentine
Fransız mutfağının ıspanak lezzetine dayanan klasiği florentine’e bir parça makarna desteği de çok yakışıyor, söyleyelim.
Peynir Dolgulu Mantı Makarna
Peynir ve ıspanak birlikteliği, herhalde mutfağımızın en iyi harçlarından birini yaratıyor. Öyleyse neden onunla bir mantı makarna hazırlamayalım ki?
Ispanağın İki Lezzetli Hali: Taze Ispanak ve Kavrulmuş Ispanak
Ispanağın herkesin damak zevkine uyabilecek farklı farklı kullanım biçimleri olduğunu söylemiştik. Kıbrıs’ın enfes Hellim peynirinden Fransız lezzeti Florentine’e uzanan tariflerimiz de bu görüşü doğrular nitelikte olsa gerek. Öyleyse gelin, farklı damak zevklerine uyan apayrı lezzetler yaratabilen ıspanağın iki enfes hali hakkında bilgiler vermeye geçelim. Taze ıspanak ve kavrulmuş ıspanak hakkında bilgiler, karşınızda!
Taze Ispanak
Körpecik yapraklarıyla salatalarımıza hem lezzet hem de hoş bir kıtırlık katan taze ıspanak, çiğ olarak tüketilmeye çok uygun, en dengeli tada sahip sebzelerden biridir. Ne fazlasıyla baskın bir lezzet ortaya çıkararak diğerlerini gölgede bırakan ne de varlığı, yokluğu güçlükle ayırt edilebilen zayıf bir lezzet karakteri sergileyen bu sebze, güzel bir salata sosuyla birlikte keyifle tüketilebilir. Hem de ısıya daha az maruz kaldığı için ıspanağın taze ve çiğ hali, sağlıklı özelliklerini de en güçlü biçimde içerir.
Bol miktarda demir içerdiğini öteden beri bildiğimiz ıspanak bu özelliği ile demir eksikliğine bağlı kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca magnezyum zengini bir besin olarak hipertansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde de etkilidir.
Kavrulmuş Ispanak
Ispanak, kimilerinin favorisi olan kavrulmuş haliyle de çok lezzetli bir besin. Bu haliyle makarnanın da aralarında bulunduğu birçok tarife başarıyla eşlik eden bu enfes sebze, yumurtayla da çok iyi bir uyum gösterir. Sağlıklı bir öğünü, pratik biçimde yaratmanın en etkili yollarından birini bizlere sunan kavrulmuş ıspanak, bu pişirme tekniği ile faydalı özelliklerinden küçük bir miktar ödün verse bile yarattığı benzersiz lezzetle sıkça tercih edilir.
Ispanağın kavrulunca da yitirmediği sağlıklı özelliklerinden biri yüksek lif içeriğidir. Bu sayede uzun süreli tokluk hissi vererek şeker hastalığı ve obezite riskini düşüren ıspanak, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
Yer yemez güçleneceğimize inandığımız, güzel çocukluk düşlerinin sebzesi ıspanak ve onun iki enfes hali ile hazırlanan makarna tarifleri hakkında bilgileri paylaştık sizlerle. Şimdi makarnalarımız için dolgu olsun diye ıspanaklı bir harç hazırlamak ya da tavada şöyle bir çevirerek kavrulmuş ıspanak lezzetini makarnayla buluşturmak sanıyoruz ki her zamankinden daha tatlı gelecektir. Eğer ıspanak ve makarnayla hazırlayabileceğiniz farklı tarifler arıyorsanız Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin yaptıklarına bir göz atmak sizin iyi bir seçim olabilir. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listesine ulaşmak için tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.