• fiyonk makarna

Birbirine sımsıkı sarılmış yapraklarıyla kat kat giyinmiş halimize nazire yapar gibi görünen, sağlık dolu bir sebze çıkar kışın tezgahlarda karşımıza. Ülkemiz mutfağında çok sevilen dolmasıyla dünya mutfağında ise Almanların meşhur turşusu Sauerkraut ile tanınan bu sebzenin adı lahana. Yüzyıllar öncesinin Roma sofralarında bir lüks göstergesi olarak boy gösteren bu sebze, günümüz mutfaklarında da salamurası ve turşusu; haşlanmış, kavrulmuş, sotelenmiş ve çiğ haliyle kullanılır.

17 ve 18. yüzyıl Avrupasında bolca yetiştirildiği ve bir temel gıda maddesi haline geldiği anlaşılan lahana, sıcak yaz günlerinde ekili olduğu tarlalarda sınırsızca büyüyebilen bir sebzedir ayrıca. Öyle ki 2012 yılında yetiştirilen en ağır lahananın tam 62 kilogram olduğu kayıt altına alınmıştır. Satın aldığımızda genellikle bir kucak dolusu olan bu lezzet ve sağlık dolu sebze, şeritler halinde doğrandığında hemencecik kıvır kıvır bir form alarak bizleri şaşırtır. Bu haliyle tabaklarımız için iyi bir dekoratif ögeye de dönüşen lahana, yüzyıllar boyu nasıl mutfaklarımızın vazgeçilmezi olduğunun da ipuçlarını veriyor gibidir. Sofralarımızda dolmasının yanı sıra kapuska gibi çok özel yemeklerle de yer alan bu sebzenin, dünya çapında ün kazanmış tariflerinden biri de bir tür lahana salatası olan Coleslaw’dır. 

lahana

Enfes Lahanalı Makarna Tarifleri 

İçinde yer aldığı lezzet dolu yemekler gibi garnitür, soğuk atıştırmalık ve salata gibi eşlikçilerde de sıkça ve keyifle kullanılan bu sebze, tabi ki sayısız malzemeyle bir araya gelebilen, uyumluluğun ustası makarna ile de çok iyi anlaşır. İsterseniz gelin makarna ile lahananın bir araya geldiği enfes tariflerden bazılarına hep birlikte göz atalım.  

Lahanalı Makarna Salatası 

Dünyanın en popüler salata malzemelerinden biri olan lahananın makarna ile buluştuğu harika bir tarif. 

Lahanalı Makarna

Makarna ile lahana ortaklığından doğan, sağlıklı mı sağlıklı bir ana yemek seçeneği.

Cevizli Kırmızı Lahanalı Spaghetti

Kırmızı lahana ile renklenen spaghetti ve makarnaya çok yakışan cevizin leziz bir kombinasyonu. 

Lahanalı Kış Çorbası

Kış mevsiminin en sağlıklı sebzelerinden biri olan lahana, bu tarifte şifa dolu çorbaların kahramanı şehriye ile buluşuyor. 

Lahanalı Lazanya

Bir kat lazanya, bir kat lahana… Ne dersiniz, denemeye değer değil mi sizce de?

Lahananın İki Lezzetli Hali: Fırınlanmış ve Kavrulmuş Lahana 

Lahanayla makarnanın mutfakta ne kadar uyumlu bir ikili olabileceğini belli eden kimi örnekleri görmüş olduk. Şimdi, mutfaklarımızda birçok biçimde değerlendirilebilen lahananın farklı pişirme teknikleriyle elde edilen iki enfes haline dair bilgilere geçebiliriz. İşte karşınızda farklı formlarıyla lahana lezzeti: Fırınlanmış ve kavrulmuş lahana.

Fırınlanmış Lahana 

Haşlanarak dolmaya dönüşebilen, kavrularak enfes tencere yemeklerine ya da harika börek harçlarına girebilen lahana, fırınlanarak da kullanılabilen bir sebzedir. Kendi suyuyla piştiğinde eşsiz bir lezzet kazanan lahanayı, fırın yemeklerinde kullanarak bu özelliğinden kolayca faydalanabilirsiniz.

Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan lahana, bağışıklık sistemimizle birlikte vücudumuzdaki kolajen ve demir üretimini de destekler. İçerdiği bolca lif sayesinde sindirim sistemi sağlığına da önemli katkılar sunar.

Kavrulmuş Lahana 

İnce ince doğranarak kavrulan lahana, kazandığı karamelize lezzet sayesinde kapuska gibi özel tariflerde ve daha pek çok tencere yemeğinde enfes bir rol oynar. Bu teknikle hazırlanan lahana, çok lezzetli börek harçlarında kullanılabileceği gibi makarnayla birlikte sahneye çıkarılmak için de çok iyi bir seçimdir.  

Kötü kolesterolün düşürülmesine katkıda bulunan lahana, kan basıncını dengeleyen ve kalp hastalığı riskini azaltan polifenoller de içerir. Ayrıca göz sağlığı için faydalı bir bileşen olan beta-karoten’den de zengindir. 

Makarna ve lahananın buluştuğu enfes tariflerden ilhamımızı aldık ve iki farklı pişirme tekniğiyle çeşitlenen lahana lezzeti hakkında bilgiler edindik. Şimdi, lahanaları haşlamanın ya da ince ince doğrayıp kavurmanın, makarnaları kaynayan suyun içine bırakmanın vakti geldi! Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin desteğiyle siz de enfes lahanalı makarna tarifleri hazırlayabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı harika tariflerden oluşan oynatma listesine gitmek için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler