• irmik

Yeni alınmış ayakkabılar, pırıl pırıl bayramlıklar, temiz beyaz bir mendil, toplanacak harçlıkların hayali… Sabah erkenden kahvaltı hazırlığı sesleri ile uyanırsınız. Gözlerinizi araladığınızda burnunuza misafir için kavrulan mis gibi irmik helvasının kokusu gelir. Bir heyecan yataktan kalkarsınız. Aile halkı çoktan tertemiz giyinmiş salonda yerini almıştır. bir kase çikolata orta sehpadadır. “Yesem mi, yemesem mi?” diye düşünürsünüz.

Ne güzeldi eski bayramlar, şimdilerde tatil fırsatı gibi görüyoruz çoğumuz, bir kaçamak fırsatı… Eski bayramlara dönelim bu bayram. El öpmeye gidelim, sarıp sarmalayalım çocukları. “İrmik helvasını kaşıklarken bir tabak daha istesem ayıp olur mu acaba?” diye düşünelim ve mis gibi kokusunu içimize çekelim. 🙂

İrmiğin ve Faydaları ve İdeal Pişirme Şekli

Hazır irmik demişken, sizlere irmiğin faydalarından ve ideal pişirme şeklinden bahsetmek istiyorum. İrmiğin en kıymetli özelliklerinden biri proteinden zengin oluşudur. Bu özelliği onu vegan ve vejetaryenler için çok kıymetli bir besin haline getirir. İrmiğin bir diğer önemli özelliği de posadan zengin oluşudur. İrmik gibi posadan zengin besinlerle beslendiğinizde bağırsak hareketleriniz hızlanır, kolesterol seviyeniz ve kan şekeriniz dengelenir, tokluk hissiniz artar. İrmiğin dikkat çekici özelliklerinden bir başkası ise bolca magnezyum içermesidir. Magnezyum, kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli bir mineraldir. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar irmik tüketiminden fayda görebilir. İrmiğin üzerinde durmak istediğim bir diğer özelliği de vitaminden, özellikle B1 vitamini ve folik asitten zengin olmasıdır. Vitaminden zengin bir besinin besleyici özelliğini koruyabilmek için kavurmadan pişirmek daha iyi bir tercihtir. Bunun için irmiği, incir uyutması gibi kuru meyvelerle hazırlanan tatlılarda kullanmayı düşünebilirsiniz.

 

tabaktaki irmik

Bayramı Sağlıkla Geçirmek İçin Beslenme Önerileri 

İrmiğin faydalarından ve ideal tüketim biçiminden bahsettikten sonra gelin bayramda beslenme konusunda  dikkat etmemiz gerekenlere bir göz atalım.

  1. Ramazan ayını kilo alarak kapatmışsanız, aldığınız kiloyu bir haftada verme çabası içine girip de çok düşük kalorili diyetler uygulamaya çalışmayın, dengeli bir zayıflama temposu daha sağlıklı olacaktır.
  2. Her 4 saatte bir öğün tüketin. Ana öğünlerde sebze yemeklerine ve makarna gibi tam tahıllı besinlere yer verin.
  3. Şerbetli tatlı yerine sütlü irmik tatlısı gibi sütlü tatlıları tercih edin.
  4. Günde 5 fincandan fazla çay, 2 fincandan fazla kahve içmeyin.
  5. Her gün 12 su bardağı su içmeye özen gösterin.

Şimdiden Ramazan Bayramınızı kutlar; küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öperim. Ayrıca bayramda sevdiklerinize ikram edeceğiniz, şeflerimizin özenle hazırladığı sağlıklı ve lezzetli tatlı tariflerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

 

Dr. Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler